Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мечта за Великден от Стелияна Желязова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Тази сутрин се появи на бял свят едно яйце. На външен вид-съвсем обикновено, кокоше яйце, нищо по-различно от събратята си. Майка му го снесе в сеното, в двора на баба Райна и си замина по свои си дела-кокоши. Кое беше необикновеното ли? Още щом се роди, яйцето знаеше, че е по-различно и взе да си мечтае. Знаеше, че скоро ще го вземат от сеното в една малка кошница, в която събират всички яйца в това семейство и ще го използват за ястие, предястие или…ще го боядисат за предстоящия празник. Именно за това си мечтаеше то. Да го оцветят за Велиден - Възкресението Христово и не в какъв да е цвят, а в червено. То си мечтаеше да стане червено, и да го отнесат в храма на селото, където щеше да види тайнството на Възкресението. Толкова много искаше, че черупката му за малко да се напука от вълнение. 
Не мина много време и една малка ръка се протегна, взе го нежно, и го постави в кошничка. За негово учудване, в нея нямаше много негови събратя, но всички любопитно надничаха през дупчиците на плетената кошница с любопитството на младоци.
     - Дано не ме сложат в хладилника! - молеше се нашето яйце. - Дано видя Великденските чудеса! - мълвеше малкото му сърчице. 
     И желанието му се сбъдна. То попадна в едно нещо с много дупки, заедно с други яйца и зачака своето желано чудо, затворило  очи  в молитва. И заспа…
     Усети че му става много горещо. В първия момент се стресна. Уплаши се. Но когато се сети за молбата си към Бог се усмихна. Поисканото чудо се случваше. Черупката му пареше, навсякъде имаше пара, но смелото яйце стисна очи и всичко отмина. После усети как нещо или някой, го полюшква наляво-надясно, надясно-наляво… Отвори колебливо едното си око, после другото, две деца се бяха надвесили над него и му се радваха. Какво ли се случваше? Яйцето се протегна и успя да се огледа в близката витрина, на бюфета на баба Райна. То ахна. Беше красиво, с изрисуван блестящ кръст на черупката, символ на християнската вяра, червено! Най-хубавия червен цвят, който беше виждало. Потрепери от вълнение и за малко не изпадна от панера на масата. Беше толкова щастливо…
     На сутринта, отнесоха червеното яйце в храма, заобиколено от цветя и светлина, а отсреща го гледаше с благ поглед самия Исус Христос- възкръснал като самото него, за да донесе радост на света. ВЕЛИКДЕН! 


Автор: Стелияна Желязова - 12 години
„Ателие за приказки“ при НЧ „Хр. Ботев 1937“ - гр. Бургас
Ръководител: Атанаска Желязова

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЯНУАРИ!

ОУП на Община Поморие е готов. Стратегическият документ залага развитието морския град в следващите десетилетия. Какво се предвижда проверяваме в темата на деня. След новините в 8 часа ще чуем кмета Иван Алексиев, който ще представи проекта на Общ устройствен план. На Бабинден с уважение, към тези, които посрещат новия живот. Има ли бейбибум..

публикувано на 21.01.21 в 06:57

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 20 ЯНУАРИ:

Всяка сутрин трябва да се будиш с нещо добро: добро настроение, добри чувства, добри намерения. Добро утро от БНР – Бургас и пожелания за успешен ден! Предлагам ви да започнем днешната сряда и с чаша любимо кафе и положителни мисли. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   Бизнесът настоява ресторанти и заведения..

публикувано на 20.01.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 19 ЯНУАРИ!

„За“ и „против“ подземен паркинг под градинката на Часовника в Бургас? Темата, която разбуни духовете през миналата седмица, продължава да вълнува експерти и граждани на морския град. Против това намерение се обявиха и от бургаската структура на Камарата на архитектите. Аргументите им ще чуем след новините в 8 часа. За силата на образованието..

публикувано на 19.01.21 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 18-ти януари

Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима. Добро утро на Атанасовден и честито на именниците! Свежо начало..

публикувано на 18.01.21 в 06:39

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ СЛЕД 13 ЧАСА!

Бахър - голям студ. Модър-син за цвят, ясен за време, весел за характер. Сполай!-благодаря, жив да си. Тези и други диалектни думи, които сме забравили, но придават толкова цвят и емоция на езика ни, възкресява Виктория Бешлийска в блога си „По дирите на думите“. И ги онагледява с истории от живота. Как интересът към езика я отведе до дебютния й..

публикувано на 17.01.21 в 12:19

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 ЯНУАРИ!

Първо посещение на региона прави министъра на туризма Марияна Николова днес в Бургас. От бранша я чакат с много въпроси за неизвестните около сезон 2021, поставяме ги в темата на деня след новините в 8 часа заедно с туроператора Иван Кирязов. Парламентарни избори на 4 април, а не на 28 март, вече има указ на държавния глава за тази дата...

публикувано на 15.01.21 в 06:58

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 14-ти януари

Утрото е по-щастливо от вечерта! До този извод са стигнали учени, анализирайки стотици милиони съобщения, оставени на сайта за микроблогове Twitter.   Социолози от университета Корнуел използвали специална програма, за да открият позитивни думи и изрази оставени от потребители от 84 държави в продължение на 2 години.  А   нашите баби и..

публикувано на 14.01.21 в 06:50