Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отменят изложба и семинар на ЮНЕСКО в Несебър

Поради епидемиологичната обстановка изложбата „Пътешествие из живите традиции“ в Несебър ще бъде отложена. Това съобщават организаторите. 

Откриването на изложбата трябваше да се случи от 17:30 ч. Тя бе инициатива на Регионален Център София - ЮНЕСКО.  Целта на изложбата бе да покаже нематериалното културно наследство на страните от региона на Югоизточна Европа, чрез своеобразно пътешествие из техните живи традиции. Много от тези обичаи и практики са резултат от срещите на различни култури през далечни исторически епохи. 

Отменя се и семинарът „Опазване на нематериалното културно наследство“. Събитието трябваше да открият кметът на града Николай Димитров и Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София - ЮНЕСКО. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Златен пегас" отиде при Роза Боянова

Бургаската поетеса Роза Боянова спечели литературната награда за цялостно творчество "Златен пегас", на община Бургас. Тя се дава на всеки две години за постижения в областта на литературата и културата. За първи път литературните награди бяха връчени на церемония, която беше излъчена онлайн. Минути след награждаването Роза Боянова сподели:..

публикувано на 04.12.20 в 18:53

Издадоха книга за българските праведници по света

Издадоха сборник с разкази за съдбите на 20-те български "Праведници на света". Книгата събира на едно място житейските съдби на достойни българи, удостоени с огромното признание от Мемориалния комплекс "Яд Вашем" в Йерусалим. Тези наши сънародници са написали със смелостта си част от величавата история на България - спасяването на българските евреи от..

публикувано на 04.12.20 в 15:42

Насладете се на изложбата "Личностите на Бургас. Вечните артисти"

"Личностите на Бургас. Вечните артисти" е изложба, която представя 18 изявени творци, написали със златни букви името си в културната история на Бургас. Паната са разположени във витрините по ул. "Богориди", срещу Часовника, и вече се радват на вниманието на бургазлии.  Интересният дизайн на таблата е на художника Мирослав Моновски. Цялостната визия се..

публикувано на 04.12.20 в 11:48

DJ BoBo в Spice Music Festival 2021

На 6, 7 и 8 август ще проведе SPICE Music Festival 2021 в Бургас с най-добрите хитове от 90-те. Към събитието ще се присъединят 7 любими изпълнители. Една от най-големите звезди на 90-те DJ BoBo пристига за едно грандиозно шоу. С над 14 милиона продадени копия на албумите си и трайно присъствие в музикалните класации на почти всички европейски държави,..

публикувано на 04.12.20 в 10:24

Читалище „Изгрев“ представя мобилна експозиция за Никулден

Експозицията „Визуален разказ за Никулден” представя  легенди и предания за Свети Никола, рибарски традиции, рецепти за традиционни гозби, обичаи и занаяти, събития и документи, свързани с Никулден и празника на Бургас. Тя е на 6 пана и е предназначена за широк кръг посетители, съобщи секретарят на читалището Кристина Атанасова...

обновено на 04.12.20 в 09:22

Представят изложбата „Молекули от миналото“ в Бургас

„Молекули от миналото“ – така е озаглавена изложбата на Анелия Райкова, подредена в бургаската галерия „Неси“. Авторката работи в областта на живописта, пространствените изкуства и киното.  За картините си Анелия споделя, че са вдъхновени от морето, а самата изложба е жест към бургазлии за празника на града.  „Специално по този повод..

публикувано на 04.12.20 в 09:07

Отбелязваме 200 години от рождението на Сава Доброплодни

На 3 декември 2020г. сливенската регионална библиотека отбелязва 200г. от рождението на патрона си, възрожденецът Сава Доброплодни. Той е един от най-изтъкнатите възрожденски учители, книжовник, читалищен и театрален деец.  Поради въведените извънредни противоепидемични мерки в страната за ограничаване разпространението на короновируса, част от..

публикувано на 03.12.20 в 15:27