Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

COVID равносметка:

Над 900 000 лева струва пандемията на Община Бургас

Най-голямото перо е дезинфекцията, още 50 000 са необходими за апаратура и защитни облекла на медиците

Снимка: Община Бургас

Над 927 000 лева е разходвала община Бургас за обезпечаването на всички дейности от началото на пандемията, отчитат от администрацията.

Най-голямото перо от 354 158 лева е за дезинфекция. Следва осигуряването на защитно облекло и лични предпазни средства на лекарите, както и допълнителни възнаграждения за медиците, които работят на предна линия с болни или контактни на болни.

До момента това е струвало 217 000  лева. Почти толкова 204 358 лева е цената на закупената апаратура и медицинска техника за лечението на пациенти с Ковид в болниците в Бургас – перфузори, кардиомонитори, инфузионна помпа, пациентски монитори, дефибрилатор, безконтактни термометри, инструментариум за операционен блок и други.

Осигуряването на тестове и консумативи за тях към момента струва на общината 52 680 лв.  45 208 лева са платени за пръскачките, мобилните мивки и диспенсърите за дезинфекция, който се появиха през пролетта. Равносметката е в извънредна докладна на кмета до Общинския съвет в Бургас, с която се иска допълнително финансиране за обезпечаване на противоепидемичните мерки до края на годината.

50 хиляди лева са необходими за закупуването на нова специализирана медицинска апаратура, защитни облекла и предпазни средства, които ще покрият нарастващите нужди на лечебните заведения в Бургас заради големия брой заболели от коронавирус.

С докладната се иска още съветниците да одобрят на предстоящата следващата седмица сесия отпускането на 30 хиляди лева на УМБАЛ за кислородни концентратори. Те се използват при терапия на пациенти за да намаляват задуха и дихателните им проблеми.  2 148 лева ще бъдат заделени за обзавеждане на приемно отделение на триажния център в бургаската болница. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Доц. Ангел Кунчев в Ямбол: "Много по- подготвени сме отколкото при първата вълна"

Здравната система в България е много по- подготвена за евентуална трета вълна на епидемията, в сравнение с началната фаза. Това заяви главният здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев в ямболското село Бояджик, където заедно със зам.- министъра на образованието  Таня Михайлова проведоха среща с учители от региона. До края на месеца ще стане ясно..

публикувано на 22.01.21 в 15:01

В област Бургас няма починали или хоспитализирани в следствие на COVID-19 през последното денонощие

45 са новите случаи на лица от област Бургас, с положителна проба за COVID-19. Това показват данните на РЗИ-Бургас към полунощ.  Сред новите случай има 2 медицински лица и двама учители.  Най-много са заразените в община Бургас - 26 човека. Всички са на домашно лечение, няма хоспитализирани.  Общини Брой случаи..

публикувано на 22.01.21 в 12:02

Работна среща с преподаватели в Ямболско на Ангел Кунчев и Таня Михайлова

Работна среща с преподаватели от Ямболска област ще проведат заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев. Домакин на  срещата е основното училище "Св.св.Кирил и Методий" в  село Бояджик. На срещата са поканени и преподаватели от училищата  и в съседните села Скалица и Роза, в които се..

публикувано на 22.01.21 в 08:31

44 нови случая на Ковид-19 в Бургаско

455 са новите случаи на коронавирус при направени 7 674 теста. Положителни са близо 6% от направените проби. Това сочат данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие. Починалите са 90, а излекуваните са 2 256.  В интензивно отделение се намират 297 души. Най-много са новите случаи в София-град – 105. Следват областите Пловдив (45) и..

публикувано на 22.01.21 в 07:31

И учителите в Сливен изследват с антигенни тестове

Близо 40 процента от учителите и непедагогическия персонал, работещи в училищата в област Сливен, ще бъдат изследвани безплатно за COVID-19 с бързи антигенни тестове, съобщиха от Областния кризисен щаб. Тестовете са осигурени от Министерството на образованието и науката. Изследването ще се проведе от 25 януари до 3 февруари включително.  По..

публикувано на 21.01.21 в 17:25

Ученик на 13 години е сред новозаболелите от COVID-19 в Сливенска област

Ученик на 13 години е сред новозаболелите от Covid-19 в Сливенска област, съобщават от Областния кризисен щаб. Новите случаи за денонощието в областта са 20.  Заразеният ученик не е бил контактен на съученици и учители, защото се е обучавал онлайн, уточняват от Областния кризисен щаб.  Сред новите случаи на коронавирус са и две семейства от..

публикувано на 20.01.21 в 14:53

Малко над 20% от учителите в Ямболска област ще се ваксинират

Малко над 20 процента от учителите в Ямболска област са изявили готовност да бъдат ваксинирани, съобщават от образователния инспекторат. Изследването с антигенни тестове на преподавателите ще започне от следващата седмица.  369 учители от общо 1570  са поискали да бъдат ваксинирани срещу Ковид. В списъците с желаещи са и 92-ма души..

публикувано на 20.01.21 в 13:48