Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

60 са финалистите на II-я конкурс за детска поезия „Моята мечта“

И тази година интересът към II-рия бургаски конкурс за детска поезия на тема "Моята мечта" бе голям, а изборът на звездното жури с председател Недялко Йорданов - изключително труден.

Над 60 деца се включиха в конкурса и споделиха в стихчета своите големи мечти с организаторите на конкурса - Център за млади таланти.

"Мечтая и аз от сърце, балерина голяма да стана"; " да обиколя света"; "да помагам и лекувам, смело и безстрашно аз"; "лекарство за Ковид аз да създам, за да няма човек затворен и сам"; "мечтая да бъде доброта"; "да е здрава нашата планета - МАМА" са малка част от най-съкровените желания на талантливите малки писатели.

Журито в състав - известния български поет и драматург Недялко Йорданов, младата бургаска поетеса Яна Вълчева и авторката на известната поредица "Приключенията на мотовете" - Радостина Николова, определи финалистите.

В първа възрастова група на първо място се класира творбата на Анислава Касърова, 8 г. от ОУ "А. Г. Коджакафалията", гр. Бургас, второ място за Виктория Петрова, 8 г. от ОУ "Елин Пелин", гр. Бургас, а Силвана Вълкова, 8 г. от НБУ "Михаил Лъкатник", гр. Бургас е на трето място.

Първото място във втора възрастова група печели Рафаил Колибаров, 10 г. от НБУ "Михаил Лъкатник", гр. Бургас, второ място журито отреди за Елена Диханова, 9 г. от СУ "Н. Вапцаров", гр. Царево и на трето място се класира Анджела Сотирова, 10 г. от ОУ "Христо Ботев", кв. Долно Езерово.

Първото място в трета възрастова група завоюва Мирослава Сарафова, 12 г. от ОУ "Св. Климент Охридски" , гр. Бургас, второто място бе отсъдено за Александър Димитров, 11 г. от ОУ "А. Г. Коджакафалията", гр. Бургас и на трето место се класира Магдалена Радева, 12 г. от СУ "Христо Ботев", гр. Айтос.

Предвид здравната обстановка тази година няма да се състои тържествено награждаване на финалистите, но всички млади поети ще получат наградите си още преди Коледа, уточняват организаторите на конкурса.

Победителите ще получат не само своите първи заслужени призвания, но и изключителната възможност да продължат да развиват писателските си дарби безплатно в пилотния творчески проект "Работилничка за стихове" с ръководител Яна Вълчева към Центъра за млади таланти в Бургас.

"Вторият ни конкурс за детска поезия отново стимулира детското въображение и насърчи интереса на най-малките към поезията. Неслучайно Бургас се слави като град на поети и творци, за пореден път децата, участници в конкурса, ни го доказват! Радваме се, че новите ни литературни открития ще имат възможността да развиват таланта си, като се обучават надграждащо в нашия център за млади таланти. Сърдечно благодарим на г-н Недялко Йорданов, г-жа Яна Вълчева и г-жа Радостина Николова, че ни подкрепиха в мисията ни да даваме шанс на таланта", сподели г-жа Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на центъра за таланти в Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват фонтана с гъбките на бул. „Демокрация“

Общински служители обновяват и фонтана с гъбките, разположен в непосредствена близост до бургаския булевард Демокрация.  Той е пребоядисан, профилактиран и скоро ще бъде отново напълнен с вода.

публикувано на 12.05.21 в 10:56

181 години от рождението на Стефан Караджа отбелязват в родното му село

181 години от рождението на Стефан Караджа отбелязаха днес в родното му село Стефан Караджово в община Болярово. Венци и цветя пред паметника на националния герой бяха поднесени от кметството и от читалището. С кът за Стефан Караджа читалищните дейци припомнят и за живота и делото на воеводата. В тези дни в Стефан Караджово отбелязват и 117..

публикувано на 11.05.21 в 12:08

Фотоконкурс за селфи от Бургас

„БулевАрт на дигиталните изкуства – селфи уикенд“ отправя своето предизвикателство. Запечатай в селфи твоето любимо местенце в Бургас с хаштаг #selfieburgas и го изпрати на GotoBurgas във Facebook до 16 май. Петте кадъра събрали най-много харесвания до 12:00 часа на 21 май ще бъдат наградени. Снимката може да показва забележителност, атракцион,..

публикувано на 11.05.21 в 10:48

Хористи пяха "Ода на радостта" в атрактивен флашмоб

Над 50 хористи на Държавната опера, хор „Милка Стоева“ и Бургаският духов оркестър инициираха атрактивен флашмоб на Часовника. Те изпълниха химна на Европа - "Ода на радостта" на български и немски език. Флашмобът започна със солово изпълнение на младата Йоана Барантиева. Събитието бе част от програмата, с която морския град отбелязва Деня на Европа...

публикувано на 09.05.21 в 13:56

Арт инсталации създават цветни спомени на "Флора 2021" (ГАЛЕРИЯ)

Националната изложба на цветя „Флора Бургас“ се открива днес. Изложението около едноименния експозиционен център традиционно носи много настроение за бургазлии и гостите на града. От съображение за сигурност тази година то ще се проведе изцяло на открито.  Цветя, отгледани от грижлива ръка и с много любов, от цяла България са..

публикувано на 08.05.21 в 08:59

Природонаучният музей предлага ботаническа разходка в Морската градина

В уикенда „Дни на цветята“ Природонаучният музей ще се включи с ботаническа разходка в Морската градина на Бургас. Специална беседата ще представи интересни декоративни видове дървета и храсти, родом от близки и далечни краища, посадени в Морската ни градина. Местата са ограничени, затова резервирайте вашето на тел. 056/843239. Беседата ще..

публикувано на 07.05.21 в 08:30

Бургаският музей представя икона на св. Георги Победоносец за 6 май

Икона на св. Георги Победоносец ще бъде представена на 6 май в историческата експозиция на Регионалния музей в Бургас. Тя е рисувана през втора половина на ХIХ век. Иконата е част от т. нар. „спасените“ икони, които са били обект на кражби, открити са от полицията и предадени на музея през 90 години на миналия век, разказа главният уредник..

обновено на 05.05.21 в 21:48