Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Излезе каталогът с избрани творби от фонда на художествена галерия "Жорж Папазов - Ямбол"

| обновено на 11.12.20 в 10:25

Излезе от печат каталогът "Избрани творби от фонда на Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол. Това е първият каталог, в който се представя  разнообразието на видовете творби, които са собственост  на галерията.   

Проектът е осъществен от екипа на художествената галерия в Ямбол и Министерството на културата, уточни изкуствоведът  Стойка Цингова.

В него ние сме подбрали 200 творби от фонда, които представят разнообразието на нашите колекции и тяхната обхватност. Постарахме се тези произведения, които са включени в каталога да бъдат разнообразни, от различни автори. Автори, които са не само на национално, но и на регионално ниво, които са познати и същевременно да покажем голямото разнообразие от видове и изкуства в нашите фондове. 

В каталога читателите могат да намерят кратка история за създаването на галерия Жорж Папазов, както и да се запознаят с творбите в нейните  пет отдела..

Това са „Икони”, „Декоративно приложни изкуства”, „Живопис”, „Графика” и „Скулптура”. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стенли идва с "Чужди тела" в Бургас

Станислав Сланев-Стенли представя последния си албум "Чужди тела" в Бургас. За клубното участие в морския град на 16 октомври в "Синатра" легендарният изпълнител е подготвил и любимите парчета от периода с "Тангра", както и от соловата му кариера като "Пътят към храма" и "Обсебен".  За първи път за този албум, появил се след 17 години мълчание,..

обновено на 16.10.21 в 10:15

Камерен концерт с руски произведения ще звучи в Бургаската опера

Камерен концерт "Руска есен" ще звучи от 19 часа в залата на Бургаската опера.  Публиката ще има възможност да се потопи в неповторимата атмосфера на руската култура – чрез музика, стихове и изобразително изкуство, синкретично съчетали своите послания в единно внушение. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова..

обновено на 16.10.21 в 07:47

Музикалните школи с общ концерт Made in Бургас

Бургаските танцови и музикални школи се обединяват за общ концерт "Made in Бургас“ oт 19.00 часа, в Културен Дом НХК. Ше участват Тони Фонтайн, Estreya, Българо-Испански Културен Център, Група за ориенталски танци "Амал" към сдружение "Белиденс Бургас", ръководител и хореограф Таня Шахова, „Танго Дел Мар“, Танцов Клуб "Чайка", Детска академия „Lil'..

обновено на 16.10.21 в 07:46

Награждавани танцови спектакли днес в програмата на "Ерата на водолея"

Награждавани танцови спектакли представя днес програмата на фестивала „Ерата на водолея“ в Бургас. 11-тото издание се подкрепя от Община Бургас и Министерството на културата.  „Кълбо част 3“, който е с приз за музика от Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, ще се играе от 17 часа на сцената на Кукления театър. След..

публикувано на 16.10.21 в 09:15

Две бургаски поетеси с награди от Петербург

Бургаските поетеси Роза Боянова и Наталия Недялкова бяха удостоени с престижни отличия от литературната общност на Санкт Петербург, съобщават от община Бургас. Дипломите първа степен се връчват от името на списанието на писателите на Русия – „Невский альманах“. То е едно от най-авторитетните литературни издания и е основано още от великия руски класик..

публикувано на 15.10.21 в 11:26

Елена Стойчева с представяне на книгите си в Дома на писателя

Елена Стойчева е млад бургаски автор, който тази вечер ще представи двете си книги, като част от Есенните литературни празници. Преди Коледа миналата година излезе   сборникът й с разкази „Шивачът на времето“, а в началото на 2021 г. беше издадена и „Маги в селището на пчелите“.   Елена е завършила гимназията за романски езици „Георги..

публикувано на 15.10.21 в 09:30

12 спектакъла и един филм представя "Ерата на водолея"

Фестивалът за танцов и визуален театър „Ерата на водолея“ започва днес в Бургас. 12 спектакъла и един филм ще бъдат представени в рамките на четири дни.  Програмата на 11-тото издание е представителна за последните две години в културния живот на страната в областта на физическия, визуалния театър и пърформанс, посочи директорът на фестивала..

обновено на 14.10.21 в 10:50