Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пострадали от наводненията в Бургаско: Беше страшно /СНИМКИ/

Щетите са големи, собственици от „Черниците“ искат еднократна помощПострадали от пороя в Бургаско започнаха да разчистват наводнените си домове. Част от евакуираните във вилна зона Черниците се върнаха в къщите си. Пораженията са големи, а щетите тепърва ще се изчисляват.

Заради притокът на вода към река Маринка 20 души от вилната зона бяха евакуирани от домовете си. Тези в ниската част до канала са наводнени. Така е и в къщата на Тодор.

„Един метър вода има тук, всичко в стаята е пълно с вода дрехи, покъщнина всичко беше във водата, фризер, хладилник всичко е залято

Жители на вилната зона казват, че канала е почистван и пораженията в къщите им са следствие на проливните дъждове. Калинка Николова е на друго мнение:

Причината са непочистените водоеми. Водата се събира от два канала и тече наобратно. Виждали ли сте вода да тече нагоре? Такова нещо е нямало и това е за трети път“

От общината съобщиха, че днес е направен оглед в "Черниците". Собствениците на 13 къщи са заявили, че ще подадат искане за еднократна помощ до "Социално подпомагане".

В созополското село Равадиново продължава обявеното частично бедствено положение. Кметът Иван Пазвантов си спомня за критичното покачване на нивото на язовир Синята вода.

„Взех багера лично аз, уведомих от общината служители, че отивам да помогна да разкопая от дигата, част от отливника, за да сваля нивото и да помогна за изтичането на водата“

Въпреки това водата към 2 и половина през нощта къса стената на язовира. Руска Атанасова цяла нощ прави вади, да предпази къщата си, но не успява, водата я залива.

„Много страшно беше, защото аз живея долу до реката. Направих си ремонт нови ламинати, плочки, но водата влезе вътре. Благодаря на горското стопанство, на кмета, тръгнаха хората да спасяват, но то цяло село... Не можехме и с комшиите да си помагаме, защото всеки гледа да спасява къщата си“

Повече чуйте в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

862 души от Ямболска област са загинали във Втората световна война

По жертви във Втората световна война област Ямбол е на трето място в България след областите София и Пловдив. В тази война от областта участват 8 860 души, от които 862-ма са загинали. Те са воювали в редиците на 29-ти пехотен полк, в 4-ти конен полк, гвардейска рота и доброволци. По-късно са преименувани като трета Балкано-Дравска дивизия,..

публикувано на 09.05.21 в 09:51

В Бургас отбелязват Деня на Европа и края на Втората световна война

Откриване на арт инсталация, свързана с интеграцията и миграцията, литературно четене и приключенско състезание са сред събитията днес в Бургас за Деня на Европа. Те се организират от общината и Областния информационен център.  Програмата започва в 11 часа със състезанието „Лов на съкровища - из хрониките на изследователя“, разказва Евелин..

публикувано на 09.05.21 в 07:33

Удължиха работното време на гишето за стикери за платено паркиране

От 10.05.2021 до 14.05.2021 касата на ОП" Транспорт" на ул."Александровска" №106 ще е с удължено работно време от 08:00 до 19:00 часа, съобщават от Транспортната къща. Огромни опашки се извиха през работните дни. Хората чакат поне час, за да си платят синя или зелена зона. В събота къщата не работи, а обслужващото гише е само едно. Очаквайте в..

публикувано на 08.05.21 в 14:44

Цветя в знак на признателност към доброволците на БЧК

Цветя в знак на почит към  дейците на БЧК  ще бъдат положени днес в Бургас. Пред паметната плоча от 11 часа в Морската градина червенокръстци, доброволци и симпатизанти на организацията ще покажат своята признателност по повод Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.Той съвпада с рожденния ден на Анри Дюнан, създател на хуманитарното..

публикувано на 08.05.21 в 09:55

Разкопават ул. „Климент Охридски“ за подмяна на канализацията

На 10 май 2021 г. стартират ремонтни дейности по ВиК мрежата на бургаската улица „Климент Охридски“ - в участъка от ул. „Дебелт“ до ул. „Цар Калоян“. Този етап на проекта ще продължи до 21.06.2021 г. За осигуряване на фронт за извършване на изкопните дейности се въвежда временна реорганизация на движението, като в споменатия участък улицата ще е..

публикувано на 07.05.21 в 17:15

„Възраждане“ сигнализира за неправомерна практика на ВиК

За неправомерна практика на ВиК – Бургас сигнализираха представители на партия „Възраждане“. Жители от Айтос, Поморие и Несебър са получили предписания от дружеството да изградят и обезопасят за своя сметка водомерни шахти пред имотите си. От партията посочват, че според Наредба това трябва да бъде направено от ВиК. Според предписанията,..

публикувано на 07.05.21 в 17:12

"Булевард Демокрация" - на 7 май

Това Народно събрание може да остане в историята като най-краткото, но ще е и едно от тези, произвели най-много скандали. Или поне, със сигурност, най-много за най-малко време. След пилетата, кюлчетата и плеймейтките, днес се очакват нови скандални тези от бизнесмена Илчовски. Дали са верни или не - разследването трябва да докаже. А то, до момента,..

публикувано на 07.05.21 в 15:12