Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пострадали от наводненията в Бургаско: Беше страшно /СНИМКИ/

Щетите са големи, собственици от „Черниците“ искат еднократна помощПострадали от пороя в Бургаско започнаха да разчистват наводнените си домове. Част от евакуираните във вилна зона Черниците се върнаха в къщите си. Пораженията са големи, а щетите тепърва ще се изчисляват.

Заради притокът на вода към река Маринка 20 души от вилната зона бяха евакуирани от домовете си. Тези в ниската част до канала са наводнени. Така е и в къщата на Тодор.

„Един метър вода има тук, всичко в стаята е пълно с вода дрехи, покъщнина всичко беше във водата, фризер, хладилник всичко е залято

Жители на вилната зона казват, че канала е почистван и пораженията в къщите им са следствие на проливните дъждове. Калинка Николова е на друго мнение:

Причината са непочистените водоеми. Водата се събира от два канала и тече наобратно. Виждали ли сте вода да тече нагоре? Такова нещо е нямало и това е за трети път“

От общината съобщиха, че днес е направен оглед в "Черниците". Собствениците на 13 къщи са заявили, че ще подадат искане за еднократна помощ до "Социално подпомагане".

В созополското село Равадиново продължава обявеното частично бедствено положение. Кметът Иван Пазвантов си спомня за критичното покачване на нивото на язовир Синята вода.

„Взех багера лично аз, уведомих от общината служители, че отивам да помогна да разкопая от дигата, част от отливника, за да сваля нивото и да помогна за изтичането на водата“

Въпреки това водата към 2 и половина през нощта къса стената на язовира. Руска Атанасова цяла нощ прави вади, да предпази къщата си, но не успява, водата я залива.

„Много страшно беше, защото аз живея долу до реката. Направих си ремонт нови ламинати, плочки, но водата влезе вътре. Благодаря на горското стопанство, на кмета, тръгнаха хората да спасяват, но то цяло село... Не можехме и с комшиите да си помагаме, защото всеки гледа да спасява къщата си“

Повече чуйте в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава подмяната на старите печки на дърва в „Долно Езерово“

Над 2280 домакинства от бургаския квартал "Долно Езерово" ще имат възможността да подменят старите си печки на дърва с нови уреди на екологично гориво. Подмяната ще се извърши безплатно по проект на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух в тази зона на града, който се реализира в две фази. В момента продължават дейностите по..

обновено на 28.01.21 в 11:37

Слушател сигнализира: Отказаха ми подновяване на карта за преференциално паркиране на хора с увреждания

Слушател на БНР Бургас, който сигнализира за ограничение в издаването на карти за преференциално паркиране на хора с увреждания в Бургас. Причината е в новата наредба, която от няколко месеца е променена и от Транспортната къща не са му подновили картата за тази година. Преди промяната, от тази възможност са се възползвали хора, с над 50%..

публикувано на 28.01.21 в 09:52

Затварят част от бургаската улица "Юрий Венелин" за почти 3 месеца

От днес затварят за движение на автомобили част от улица "Юрий Венелин" в участъка между "Цар Симеон I" и "Оборище". В този участък от ВиК Бургас ще подновяват старите тръби с нови. От общината след това ще обновят пътната настилка и тротоарите,  като ремонтните дейности ще продължат до 15 април. 

обновено на 28.01.21 в 09:21

Временно е затворен пътят Изворище-Каблешково

Временно е ограничено движението на автомобили по третокласната пътна мрежа от Изворище до Каблешково, съобщиха от Областно пътно управление Бургас.  Също ограничение има и в участъка от  Варна - кръстовището за поморийското село Горица /Дюлински проход/.  В Община Айтос всички пътища са отворени и е възстановени движението на превозни средства, каза за..

публикувано на 28.01.21 в 09:13

Протестна декларация срещу мидена ферма в Поморие

Общинският съвет в Поморие ще гласува протестна декларация срещу изграждането на мидена ферма на 900 метра от централния плаж в града. Съоръженията на Мидената ферма ще бъдат разположени от началото на Източния до края на Централния плаж. Декларацията ще бъде изпратена до Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на околната среда..

публикувано на 28.01.21 в 08:17

Нормализира се пътната обстановка в област Бургас

Нормализира се движението на автомобили по пътищата в Бургаска област след падналия на места снеговалеж. От снощи е възстановено движението на АМ "Тракия", от пътен възел „Зимница“ до Бургас в двете посоки, както и по Приморски проход - пътят между Слънчев бряг и Обзор, също между Венец и Карнобат, при разклона за с. Искра.. Там трафикът беше..

публикувано на 28.01.21 в 07:54
снимката е илюстративна

Затвориха пътя Венец – Карнобат заради катастрофа

Временно е ограничено движението по пътя Венец – Карнобат, при разклона за с. Искра. Това се налага поради изтегляне на катастрофирал ТИР. Всички автомобили изчакват на място. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg , както и по всяко време от..

публикувано на 27.01.21 в 18:30