Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Директорът на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Русокастро

Любчо Марков: Има много неясноти относно ваксинирането в социалните домове

"Към всеки потребител трябва да се подходи индивидуално!", посочи Марков

| обновено на 19.01.21 в 13:45По предварителни данни близо 1/3 от потребителите в Дома за мъже с умствена изостаналост в Русокастро ще бъдат ваксинирани срещу COVID – 19. От персонала желание да им бъде поставена ваксина са заявили 30 души. Това съобщи директорът на социалната институция Любчо Марков.

Много са неизвестните, обаче около това – как и кога ще се случи ваксинирането и кой ще носи отговорността при взимането на решенията за хората с умствена изостаналост, коментира още Марков.

„Все още нямаме никакви указания било в писмен или друг вид от никоя институция! Да вземем решението ние управителите или директорите на подобни Домове не е правилно и не е сериозно от страна на здравните власти. Аз мисля да сезирам т.нар. Настойнически съвет в Дома и заедно с личните лекари и лекаря на институцията и след консултация със специалисти от РЗИ  да бъде взето решение за всеки един от потребителите по отделно. Това са 130 живота, 130 съдби и не може да ги сложим под един знаменател!“

За потребителите, които имат близки и роднини, решението трябва да бъде взето от тях. Предстои да се проведат разговори и да се получи писмен отговор за съгласие или отказ за поставяне на ваксина.

Уверението на здравните власти е, че преди ваксинирането потребителите на Дома ще бъдат изследвани за здравословното им състояние и само при добри показатели ще им бъде поставена ваксина. Това ще бъда направено от мобилен екип от Регионалната здравна инспекция. Все още не ясно обаче кога ще се случи това. Във ваксинирането от потребителите ще бъдат включени тези които не са преминали през вируса – 55 души го преболедуваха , няма да бъдат включени лицата с тежки и хронични белодробни заболявания. По темата засега повече са въпросите и опасенията, отколкото отговорите!

В Дома са настанени 130 младежи и мъже с различна степен на умствена изостаналост. 70 души е персоналът, който се грижи за тях. Ще ви припомня, че през декември в социалната институция имаше огнище на коронавирус и 70 човека / домуващи и служители / преболедуваха COVID -19.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Царево, архив

Георги Лапчев: Очакваме от Фонд ФЛАГ да ни отпуснат средства за новия Медицински център

До 15 май ще продължи общественото обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен дълг от община Царево , за изграждане на нов Медицински център. Стойността на дълговото финансиране е 8 млн. лв. Ако бъдат отпуснати средствата, по южното черноморие ще има модерно болнично заведение, развиващо здравни грижи.  Дългосрочният..

публикувано на 21.04.21 в 13:25

МЗ: Не можем да платим допълнителните пари за шофьорите от Приморско

Държавата не може да изплати допълнителното възнаграждание от 1 000 лв. за шофьорите на линейка в Приморско. Това става ясно след отговор от Министерството на здравеопазването на наши въпроси. Казусът стана известен, след като беше повдигнат като въпрос от местни жители. ( вижте подробности тук ) Шофьорите на линейката в Приморско са..

публикувано на 20.04.21 в 12:52

Деца с хемофилия от Бургас пътуват до Варна за манипулации

Детето на Хатче и Ергюн Пехливанови от Айтос е с хемофилия. Заболяването е открито, когото момченцето е на една година. След критични за семейството дни, днес то расте като всички други деца, но се налага заради липсата на специалисти и клиника за лечение на болестта в Бургас  да пътуват често до Варна, разказа Ергюн:   Във Варна ни посрещат много..

публикувано на 17.04.21 в 14:01
РЗИ Бургас

Преустановен е плановият прием в болници в Бургаско до 30 април

До 30 април е преустановен плановият прием и плановите операции в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и КОЦ (комплексен онкологичен център) в област Бургас. Това е посочено в заповед на директора на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.  Изключение правят дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на..

публикувано на 17.04.21 в 12:33

Отбелязваме Световния ден на хемофилията

За 7-ма поредна година отбелязваме Световния ден на хемофилията. За втори път това ще се случи във виртуалното пространство, заради пандемията. За целта ще се използват различните информационни канали на Българската асоциация по хемофилия. Въпреки това в Бургас и в още 4 града в страната ще бъдат пуснати утре в небето символично червени..

обновено на 17.04.21 в 07:52

125 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, отпадат част от ограниченията

125 са новите случаи в бургаска област , в сливенска са 41 в ямболска са 25. 2 185 са новозаразените в страната.Положителни са близо 15 на сто от направените общо 14 747 теста. Починали са  108 души, а  излекувани - 3 393.  62 случая има регистрирани при медицинските служители. 9 523 пациенти с коронавирус са в болница, от които 811 - в интензивни..

публикувано на 16.04.21 в 07:49

Разширяват болницата в "Меден рудник"

Разрешение за дострояване на болницата в „Меден рудник“ беше дадено от общинските съветници днес.  Общината ще иска разрешение от регионалното министерство за разширението на лечебното заведение, защото се излиза от допустимите параметри.  Предвижда се да се открият отделения по съдова хирургия и урология, както и нов операционен блок. (..

публикувано на 14.04.21 в 12:15