Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Имаме сигнали с искане за промяна на наредбата

Слушател сигнализира: Отказаха ми подновяване на карта за преференциално паркиране на хора с увреждания (ОБНОВЕНА)

| обновено на 28.01.21 в 15:56
3
Снимка: Свобода Атанасова



Слушател на БНР Бургас, който сигнализира за ограничение в издаването на карти за преференциално паркиране на хора с увреждания в Бургас. Причината е в новата наредба, която от няколко месеца е променена и от Транспортната къща не са му подновили картата за тази година. Преди промяната, от тази възможност са се възползвали хора, с над 50% инвалидност и с ТЕЛК решения. Това разказа Атанас Пенев:


"Картата ми изтече на 31 декември миналата година за безплатно паркиране  и отидох в Транспортната къща да ми я подновят. Отказаха ми с мотива, че има нова Наредба, която позволява издаването на карта само на трудноподвижни хора и на такива със сърдечни проблеми.
Имам ТЕЛК решение, с 100% инвалидност.  Тази наредба ме изненада, защото според нея не отговарям на условията, трябва да съм с инвалидна количка и сърдечно болен, което трябва да пише в това ТЕЛК решението.  Питам аз, когато човек получава социална помощ, има 100% инвалидност, със 7 операции, онкозаболяване. При положение, че имам социална помощ, защо трябва да я давам за паркиране в синята зона. Как да се преборя с тази наредба. Какво е предизвикало това решение на Община Бургас. не съм съгласен с това ограничение."
По думите на Атанас Пенев, отказът да му бъде подновена картата за безплатно паркиране, може да се счита за  дискриминация към останалите хора, с висок процент инвалидност.  Частен казус ли е,  или има и други подобни случаи. 

Отговорите на общината и омбудсмана:




Постоянната комисия то транспорт към Общинския съвет е приела в края на лятото на 2020-та година промените в полза на хората, които имат двигателни проблеми и невъзможността им да паркират автомобилите си на местата за хора с увреждания в Синята и Зелената зона в  Бургас. За сметка на това, сега се ощетяват другите, които вече нямат как да се възползват от преференциалното паркиране. Андрей Рунчев от общинско предприятие "Транспорт" коментира казуса така:

"Конкретно за този случай, да, Атанас Пенев е с 100% ТЕЛК, но в нашата наредба е предвидено картата да се издава само на определи хора със заболявания. Най-общо казано, които имат проблеми с предвижването. В този случай няма как да му бъде издадена такава за тази година"

Случаят с Атанас Пенев не попада в нито една от тези  хипотези в нормативния акт на общината, допълни Андрей Рунчев,  под условие, че следващия месец ще бъдат обсъдени сигнали от граждани с подобни казуси.

Три сигнала са постъпили при омбудсмана на Бургас за отказ на хора с над 50 процентна инвалидност да им бъдат издадени карти за безплатно паркиране на места за хора с увреждания. Проблемът е в новата наредба регламентираща това, която дава права на едни, но ощетява други, които не отговарят на условията - да имат двигателни проблеми или сърдечни заболявания. 


Миналата година омбудсманът инициира промяна в наредбата на Община Бургас, регламентираща паркирането на автомобили за хората с увреждания. Мотивът тогава беше, че трудноподвижните граждани са принудени да паркират далеч от домовете си на места, за които биват санкционирани. Според  Тодор Стамболиев:

" В края на октомври, ноември миналата година, и януари тази година имам три сигнала подадени при мен свързани с чл.7 от Наредбата, от това се жалват хората. Според мен и с основание. Предстои обсъждане следващия месец по тези сигнали", поясни омбудсманът. 

По думите му промяната, която трябва да допълни липсващия в момента текст ще трябва първо да мине през обществено обсъждане, а след това да се гласува и на Общинска сесия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46

Разположиха специален контейнер в Царево за стари мебели и дървени отпадъци

Община Царево и Кроношпан България подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на партньорството е оползотворяване на дървесните отпадъци, образувани на територията на общината, намаляване депонирането на отпадък и подобряване на екологичните показатели. Предприятието разположи голям 38 кубиков контейнер, в който жителите ще могат да..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Кметът Тихомир Янакиев (вляво) и председателят на общинския съвет Станимир Андонов.

Увеличават цената на детската млечна кухня в Созопол

По-висока цена на детската млечна кухня в Созопол гласува общинският съвет на днешното си заседание. Тя се увеличава с 2,50 лева и за местните жители, и за останалите, които ползват услугата предимно през летните месеци. След повишението един купон за храноден на дете от общината на възраст от 10 месеца до 3 години ще струва 5 лева...

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Сдружение "За чиста природа - село Дюлево": Отменете решението за соларен парк

От сдружение „За чиста природа - село Дюлево“ за пореден път се обявиха срещу проекта за изграждане на фотоволтаичен парк край селището. На заседание на местния парламент днес неговият председател Валентин Киров поиска съветниците да отменят решението си за частично изменение на Общия устройствен план за бъдещ строеж на фотоволтаична..

публикувано на 27.03.24 в 15:29

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

Бургас ще бъде домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България.  Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Конгресния център. Организацията на събитието, което ще събере над 500 участници от цялата страна, обсъдиха деканът на Геолого-географския факултет на Софийския..

публикувано на 27.03.24 в 14:34