Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключват ли аномалиите с тока в селата Маринка и Твърдица?


Проблеми с тока мъчат бургаските села Маринка и Твърдица. Последното прекъсване е от неделя вечерта. Възстановяват го след три часа, но според местните електрозахранването идва с ниско напрежение. И част от жителите с ужас установяват, че перални, микровълнови печки, телевизори са извън строя. Една от пострадалите е Дора Йорданова:   

„Вследствие на токови удари и на волтаж, който не е този, който трябва да бъде имам щети по микровълнова печка, сушилня, която не работи след въпросните подавания на тока. Ще заведа жалба“

Кметът на село Маринка Любомир Узунов посочва, че заради токови удари често се случва в селото да има еднофазен ток:

„Това означава, че самото елекричество е предпоставка да има изгорели електроуреди. С натрупани жалби ние ще може да изискваме от ЕВН да се направи ремонт на трафопостовете, да видим какъв е проблема. По неофициален път доста хора се оплакаха от изгорели уреди. Аз обявих да дойдат в кметството да им направим такъв документ, който ще им помогне и да предоставят информация, че е имало прекъсване на ел. подаването. Но никой не е дошъл до този момент. Знам, че има такива хора и им обясних, че това е начинът – да се подадат жалби“.

В подобно положение са и в съседното село Твърдица, където също остават без ток. Кметът Сотир Йовчев ще търси потърпевшите с обява:

Има изгорели уреди. Не мога да минавам от къща на къща да установявам кое е изгоряло и кое – не. Затова ще направим обява в кметството за няколко дни и ще видим кой ще се регистрира и да дойдат специалисти“

Причината за смущенията в електрозахранването за с. Маринка от 31 януари е повреда в трафопост, който не е собственост на електроразпределителното дружество. От страна на дружеството вече са изпратени технически предписания до собствениците на съоръжението относно ремонт и поддръжка, отговориха от ЕВН в отговор на наше запитване.

От дружеството посочиха още, че за с. Маринка Електроразпределение Юг има предвиден проект за реконструкция  и обновяване на онази част от мрежата в селото, за която има необходимост от подобрение – нови проводници с по-голямо сечение, нови стълбове. Ремонтът предстои да бъде извършен през 2021 г.

В ЕВН до момента няма подадени сигнали за нанесени щети по електроуреди. Жители, които считат, че са ощетени с изгорели уреди могат да подадат сигнал до дружеството на телефон 0700 1 0007 или в най-близкия до тях офис, обясниха от дружеството. От там след това изпращат свой представител на място за технически оглед и се съставя констативен протокол. При установяване на щета, като обезщетение се изплаща стойността на ремонта, след представяне на фактура за него.

Повече чуйте в звуковите файлове: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти: Въвеждат зелена вълна по "Демокрация“, булевардът е безопасен

В края на август по булевард „Демокрация“ ще се въведе зелена вълна за придвижване на превозните средства. В момента се извършва мониторинг за натовареността на пътната артерия.  Преброяване на превозните средства и пътниците по булевард „Демокрация“ се провежда в момента.   Данните ще послужат за изговяне на система за зелена вълна..

публикувано на 23.07.21 в 15:55

Община Сливен е в готовност да започне ремонт на „Стефан Стамболов“

Община Сливен е в готовност да започне ремонт на един от най-големите и най-натоварени булеварди в града – „Стефан Стамболов“, съобщиха от общинската администрация. Ремонтът ще бъде направен в два етапа. За първият етап са заделени 700 хиляди лева. Първият етап от ремонта на булевард „Стефан Стамболов“ ще започне след месец и ще включва..

публикувано на 23.07.21 в 14:41

"Булевард Демокрация " на 23-ти юли

Темите в "Булевард Демокрация": Растът случаите на коранавирус в бургаска област, подготвят отново инфекциозното отделение в болницата в Айтос, ще се изхвърлят ли ваксини,  за ситуацията към момента в региона репортаж на Нина Рангелова Също тя ще ни разкаже според пътни експерти безопасен ли е ремонтираният буле. Демокрация или не..

публикувано на 23.07.21 в 14:29

Близо 1,5 млн. лева са задълженията към ВиК Ямбол

Близо 1,5 млн. лева са задълженията към ВиК Ямбол. От държавното дружество печелят съдебните дела срещу некоректните абонати, но в много от случаите те не са в състояние да погасят дълговете си. Всяка година ВиК – дружеството успява да събере около 15 процента стари задължения, но междувременно се натрупват нови, обясни управителят инж...

публикувано на 23.07.21 в 11:15

БНР - Бургас провежда кампания в помощ на Дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро

БНР – Бургас провежда кампания в полза на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Русокастро. Социалната институция съществува от 1973 година, разположен е на 30 км от Бургас и се намира в община Камено. В него са настанени 130 младежи и мъже от 18 до 65 години. Те имат нужда от дрехи, одеяла и спално бельо. Ще сме..

публикувано на 23.07.21 в 09:30

"Булевард Демокрация" на 22-ри юли

Един от проблемите лятно време са случаите на нерегламентирано тралене на морското дъно. От ИАРА признаха, че те са зачестили и вече има санкционирани. Повече очаквайте в днешната ни тема. Засега се очертава силен този сезон. От туристическата камара дори предупредиха да не се тръгва към морето без рецервация. Подробностите също в първия час на..

публикувано на 22.07.21 в 14:51

Спряха ремонта на пътя Маринка -Твърдица

Ремонтът на пътя от Маринка до Твърдица е спрян, съобщи кметът Любомир Узунов. Той е изпратил писмо до министерството на регионалното развитие и благоустройстовото, за да разбере каква е причината.Това се случва след освобождаването  на управителя на "Агенция пътна инфраструктура". В писмото Узунов  подчертава,че рехабилитацията започна след дълго..

публикувано на 22.07.21 в 14:02