Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БХГ „Петко Задгорски“ гостува в Поморие с избрани творби от фонда

От 18 февруари,  Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ ще гостува в ГХГ„Дечко Стоев“ в Поморие с изложбата „Шедьоври в българската живопис от 70-те и 80-те години на XX век“.

Изложбата представя избрани творби от фонда на галерията на художници, които са  оставили трайни следи в съвременното българско изкуство:
Атанас Яранов, Георги Баев, Георги Божилов, Генко Генков, Емил Стойчев и Иван Вукадинов. Знакови фигури променили естетическия вкус и мироглед на поколения художници след тях.

Експозицията ще продължи до 25 март. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11 икони на Свети Георги има в сбирката на градската галерия

Свети Георги на кон-това класическото изображение на светеца се открива в 11 икони в сбирката на Градската художествена галерия в Бургас, с които предците ни от странджанския край са посрещали Гергьовден. В още 16 канонични изображения Свети Георги се среща насред с други почитани в региона светци като Света Богородица, Светка Петка, Свети Модест,..

публикувано на 06.05.21 в 15:21

Филм с Мария Бакалова в главната роля показват в Бургас

Две прожекции в Бургас ще има първия български филм, в който актрисата Мария Бакалова има главна роля. Изгряващата звезда на световното кино играе момиче пред самоубийство в комедията на Ивайло Пенчев „Като за последно“. Бургаската премиера е на 23 май от 17 и 20 часа в културния дом на нефтохимика. Част от екипа, осъществил филмовата продукция, ще..

публикувано на 06.05.21 в 14:57

Показват религиозни произведения на изкуството от миналото и съвремието ни

Проектът Allegoria Sacra представя произведения на българското православно религиозно изкуство от Средновековието, съпоставени със   съвременното изкуство. Това е най-новата експозиция, в която са включени творби от Музея за Зографско и резбарско изкуство Трявна. Един от кураторите на изложбата проф. Красимир Русев пояснява: "Обединих в..

публикувано на 05.05.21 в 13:35

Празненствата за 6 май започват от днес

С музикален поздрав от ПФА „Странджа“ и Бургаския духов оркестър ще бъде отбелязан 6 май – Денят на храбростта и празник на Българската армия. През целия ден признателните бургазлии може да положат цвете на паметника на 24-ти пехотен черноморски полк, пред Военен клуб – Бургас. В историческата експозиция на РИМ - Бургас ще бъде представена възрожденска..

публикувано на 05.05.21 в 12:22
Снимка: Регионален исторически музей Бургас

Бургаската етнографска експозиция с нов адрес от 12 май

Етнографският музей на  Бургас ще посреща своите посетители на нов адрес от 12 май 2021 година. Това се налага поради предвидени консервационно-реставрациони дейности на постоянната сграда на Етнографската експозиция на Регионален исторически музей Бургас. Новият дом на музея е изключително красива стара сграда, построена през 1910..

публикувано на 05.05.21 в 11:58

Професор Хикмет Мехмедов е предложен за орден „Стара планина“

Министерският съвет реши да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Хикмет Мехмедов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи му заслуги в областта на културата и изкуството. Проф. Хикмет Мехмедов е хореограф, режисьор и балетмайстор, един от най-уважаваните творци в съвременната история на..

публикувано на 05.05.21 в 11:18

Ретроспективна изложба за художничката Лора Янева

Ретроспективна изложба за художничката Лора Янева ще бъде открита на 15 май в зала „Ал. Г. Коджакафалията” на Културен център „Морско казино”.  “Лора  Янева - живот в изкуството ” е темата на експозиция, организирана в памет на художничката, която напусна този свят преждевременно и чиято трагична съдба развълнува творческото съсловие не само в Бургас...

публикувано на 04.05.21 в 10:44