Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спектакълът „Снежанка и седемте джуджета“ с петдесето юбилейно представление

В събота Държавната опера в Бургас ще създаде повод за празнично настроение на децата със спектакъла „Снежанка и седемте джуджета” по музика на Атанас Косев, който съвсем наскоро напусна нашия свят, оставяйки в наследство прекрасното си творчество. Детската публика ще проследи вълнуващия сюжет на приказната история от Братя Грим, с която ние, възрастните, сме израснали и с която сме разказвали нашите деца.

Постановката е юбилейна – ще се играе за петдесети път. Нейното творческо дълголетие се дължи на прекрасната музика и сценарий, на майсторската режисура и чудесното артистично присъствие на всички, които в съботния ден ще зарадват най-малките зрители.

Обичаната приказка за Снежанка и джуджетата ще разкажат чрез способите на музикално-сценичното изкуство солистите: Шмилена Султанова – в ролята на Снежанка, Дарина Запрянова – като Царицата, в образа на Принца – спасител на Снежанка – Милен Динолов /който ще влезе в ролята и на Огледалото/, Разказвачът, който представя на аудиторията основните герои и линии в сюжетното развитие, ще бъде Бранимир Недков, Професора – Калина Попова, Кихльо – Мирослав Димитров, Смешко – Александър Перпериев, Любопитко – Весела Апостолова, Всезнайко – Петър Тихолов, Мърморко – София Ловджиева, Малчугана – Мария Добрева.

Режисьор на постановката за деца е Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията е на Иван Токаджиев, танците са дело на Галина Калчева, Помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В спектакъла за деца участват и артисти от балетния състав на Държавна опера – Бургас.

“Прекрасно е, да предаваш магията на музиката на децата!“, казва помощник-режисьорът на постановката, който влиза в ролята на най-високото джудже – Всезнайко –  Петър Тихолов, в интервю за Общинско радио „Гласът на Бургас“ по повод юбилейното представление на спектакъла за деца „Снежанка и седемте джуджета“. Той разказва за отговорността, която оперните артисти поемат, възпитавайки от сцената децата и младите зрители.  Началото е от 11 часа.

Бургаската опера е подготвила още една хубава изненада за най-малките до края на месеца – на 27-и февруари, от 11 часа, в залата на Операта ще бъде представена операта за деца от Александър Йосифов, посветена на двамата най-известни пакостници – Макс и Мориц. Либретото е на Банчо Банов, диригент- постановчик  е младият Цанислав Петков, режисьор  – доц. д-р Александър Текелиев, сценография  е на Иван Токаджиев, костюмите  – на Анна-Мария Токаджиева, танците са дело на Галина Калчева, помощник-режисьори на забавната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов. В ролите: Стефка Христозова, Весела Апостолова, Йордан Христозов, Дарина Запрянова, Диман Панчев, Милен Динолов, Веселин Спасов, Мирослав Димитров. В атрактивния спектакъл, който се приема винаги радушно и от деца, и от възрастни, участва и балетният състав на Бургаската опера. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас ще има безплатна прожекция на филма „Мост към Кристо"

Филмът „Мост към Кристо”, проследяващ едно от мащабните артистични приключения на световноизвестния български артист Христо Явашев - Кристо, ще бъде показан в Бургас на безплатна прожекция в Културен дом НХК. Филмът ще бъде излъчен на 22 октомври от 19.30 часа. Входът е свободен. Събитието се организира от Община Бургас и е част от програмата на..

публикувано на 19.10.21 в 16:42

Детският хор на БНР с безплатен концерт за бургазлии

Детският хор на Българското национално радио ще изнесе безплатен концерт тази неделя, 24 октомври, в Бургас. Събитието ще се проведе от 10.00 часа в зрителната зала "Тончо Русев" в Дома на НХК. Детският хор на Българското национално радио ще гостува на Бургас със своята специална празнична програма, а поводът са 32-те Дни на японската култура в..

публикувано на 19.10.21 в 16:20

Болярово ще отбележи онлайн празника на града – 26 октомври

Болярово ще отбележи празника на града – 26 октомври, без масови събирания и концертни програми, обявиха от общината. Редица планирани културни, спортни и обществени изяви са отложени заради противоепидемичните мерки. Заради силно променената и редуцирана заради Covid мерките програма, празникът ще протече основно онлайн чрез фейсбук и..

публикувано на 19.10.21 в 11:36

Порцелановият свят на Женя Адамова подреден в галерия „Неси“

"Порцелан, защото" е озаглавена изложбата на Женя Адамова, подредена в бургаската галерия „Неси“. Тя е деликатен наблюдател на заобикалящия ни свят с неговото безкрайно многообразие от форми, ритми и цветове. По неповторим и фин начин тя успява да предаде в творбите си усещането за лекота, спокойствие и баланс, които търси и намира навсякъде...

публикувано на 19.10.21 в 11:09

Представят емблематични бургаски сгради в изложба

Емблематични бургаски сгради, създадени през 20-ти век, ще бъдат представени в изложба на художничката Юлия Красовска, съобщават от Община Бургас. Проектът, носещ заглавието "Интерактивна изложба-разходка по ул. Александровска", е финансиран от Община Бургас и ще бъде открит в залата на Дружество на бургаските художници на 19 октомври, вторник, от 18.00..

публикувано на 19.10.21 в 09:16

Играят балета „Спящата красавица“ с благотворителна цел в Операта

Балетният спектакъл „Спящата красавица“ ще бъде представен утре, вторник, 19 октомври от 19:00 часа в залата на Бургаската опера. Събитието е с цел набиране на средства за лечение на 5-годишния Кристиян Стефанов от Бургас и се осъществява под патронажа на областния управител проф. Мария Нейкова.  Криси се нуждае от продължаващо скъпоструващо лечение..

публикувано на 18.10.21 в 21:13

Мария Лалева представя "Пасиансът на архангелите" в четвъртък в Бургас

На 21 октомври (четвъртък) Бургас ще посрещне една специална дама, завладяла сърцата на хиляди с първия си роман „Живот в скалите“ и най-продаван български автор за последните три години – Мария Лалева. Своята нова книга „Пасиансът на архангелите“ тя ще представи от 18 часа в Гранд хотел и СПА Приморец. Морският град е вторият след Пловдив, който ще..

публикувано на 18.10.21 в 15:07