Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емил Янев предупреждава:

Пчеларите ще бъдат шокирани като отворят кошерите през март (ОБНОВЕНА)

Според бургазлията масовата смъртност няма да бъде огласена от колегите му заради страх да не връщат субсидии

| обновено на 23.02.21 в 12:11
От 125 пчелни семейства Емил Янев е загубил 100
Снимка: личен архивЗа адeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнeто нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe настояха представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри", които днес се събраха пред Министерството на земеделието в столицата. Тя поискаха сформирането на Кризисен щаб, който да разгледа ситуацията и да предвиди действия за компенсиране на пчеларите. 

Сред претърпелите загуба е и Емил Янев от Бургас. Той пусна емоционално видео в социалните мрежи, в което показа мъртвите пчели под капаците на кошерите и отправи тежки думи към колегите си, които според него няма да обявят реалната смъртност на пчелина си, защото ако получават финансиране по европрограмите, ще трябва да го върнат:

"Пчелинът ми е в полски район.  От 125 пчелни семейства 100 ги няма. Започнах с четири кошера, огромна беше инвестицията да вдигна стопанството. Гледам ги като деца и с тях храня семейството си. Дори да се сформира комисия, която да вземе проби, какво е следствието, ще бъде ли обезщетен пчеларя-не. Такава компенсация за форсмажорни обстоятелства не е предвидена. " 

Янев изчислява загубата само на пчелните семейства на 20 000 лева. Основната причината, според него, за високата смъртност на пчелите тази година, е сушата при която са зазимени. Той посочва, че проблемът тепърва ще се разраства, защото повечето пчелари отварят кошерите си през март. По статистика у нас има над 800 000 пчелни семейства. Според бургазлията половината ще измрат. 

От БАБХ отново припомниха, че от 1 март фермерите ще информират пчеларите за пръскането с пестициди единствено чрез създадената за целта електронна платформа. Всички останали начини за известяване отпадат. Пчеларят Емил Янев е категоричен, че единственото вечерното пръскане би могло да избави пчелите. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплаха от фалити в животновъдството

Увеличението на тока, горивото и фуражите е причината много от  животновъдите да са изправени пред заплахата от фалит. Завишените им разходи, кредитите и липсата на помощи от държавата задълбочава кризата, в която някои са попаднали. Преди дни от Министерството на земеделието обявиха,  че б лизо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“,..

обновено на 28.09.21 в 13:29

Обсъждат разширението на зелената зона в Бургас

Разширяването на т. нар. зелена зона ще обсъжда днес общинският съвет в Бургас. Предложението на администрацията е тя да обхване целия комплекс „Лазур“. Режимът за платено паркиране ще важи за цялото каре заключено между бул. „Демокрация“ от „Копривщица“ до „Васил Петлешков“, включително улицата, както и ул. „Панайот Волов“, „24 Черноморски пехотен..

публикувано на 28.09.21 в 08:16

Отменен е протестът на превозвачите

Отменен е протестът на превозвачите, който трябваше да се проведе утре. Причината е постигнато принципно съгласие между конфедерацията на „Автобусните превозвачи” и Министерството на транспорта. В протеста щяха да се включат превозвачи от общините Бургас, Несебър, Поморие, Царево, Приморско, Царево и Айтос. По време на срещата е постигнато..

публикувано на 27.09.21 в 16:18

Икономическият форум "Как да правим бизнес с Германия" подчерта приоритетите

Върховенството на закона и надеждността на обществените поръчки. Посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн подчерта тези две условия за добри търговско –икономически отношения по време на форум „Doing Business in Germany“, който се проведе в Бургас. Дипломатът заяви, че германските инвеститори оценяват икономическата среда в..

обновено на 27.09.21 в 15:13

Бургас е домакин на икономическия форум „Doing Business with Germany“

Германо–Българската индустриално -търговска камара (ГБИТК) и Община Бургас са инициаторите на икономическия форум „Doing Business with Germany“. Той ще се проведе в Конгресния център, при спазване на въведените противоепидемични мерки. Освен присъствената му форма, събитието ще бъде излъчвано и онлайн. Началото е в 09.30 часа.  Във форума ще участват..

публикувано на 27.09.21 в 07:44

Детска площадка за Камено

Децата на град Камено вече имат нова цветна придобивка. Днес беше открита детска площадка в парка, отговаряща на всички европейски стандарти. Районът в малкия град се оформя като един прекрасен кът за младите, общината има още идеи за неговото облагородяване. Неделният ден се превърна в истински празник за малчуганите, много игри и много..

публикувано на 26.09.21 в 13:29

Круизният кораб „SeaDream II” акостира на Морска гара

Круизният кораб „SeaDream II”  акостира на Морска гара Бургас.  Посещението му в морския град идва след н яколкогодишно прекъсване на круизните пътувания, заради геополитически проблеми в Черно море и COVID пандемията. 11-дневното пътуване на плавателния съд започва на 21 септември от Пирея и включва посещение на остров Скиатос, Кавала в..

публикувано на 26.09.21 в 08:09