Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ: Сечта в къмпинг "Градина" е незаконна (ОБНОВЕНА)

| обновено на 23.02.21 в 18:06
Снимка: Мария Вълева



Глоба от 1000 до 20 хил.лева ще бъде наложена за незаконната сеч на дървета в района на къмпинг „Градина“. От Регионалната екоинспекция в Бургас са установили, че изсечените и повалени дървета са в частен имот и попадат в две защитени зони по „Натура 2000“. 
Дружеството собственик на имота на к-г „Градина“ е поискало извършването на сеч още преди една година, но от РИОСВ са прекратили процедурата поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. В края на миналата седмица в социалните мрежи се появиха снимки на изсечените дървета в имота, които са от вида Черен бор. Изсичането е незаконно, а извършителят ще бъде санкциониран, каза директорът на екоинспекцията Детелина Иванова:

"Не винаги собственикът е и извършител, следователно трябва да сме сигурни кой е извършил тази сеч. Ако бъде потвърдено с доказателства, ще наложим и санкцията" 
Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира и започна проверка по случая, която трябва да приключи в тридневен срок.


В социалните мрежи сигнализира в неделя  Мария Вълева, като публикува видео и снимков материал. На незаконната сеч се натъква в края на януари:

"Направо покъртителна гледка. Сигнализирах и в други медии. Тежка техника на мястото нямаше, но следи от такава имаше. Ясно си личи, че дърветата са унищожени не от природно бедствие, а от човешка дейност. "

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев коментира за БНР Бургас случилото се така:

"Мен ме сезираха медии. Пратих екип на място, кметът на Черноморец също беше на проверката. Това, което ми казаха е, че дърветата са изкоренени, става дума за 5-6 дървета, те са нарязани. Имотът е частен, но всичко това трябва да става регламентирано. ", каза Янакиев. 

В нарушение на Закона за биологичното разнообразие е извършената сеч на територията на къмпинг „Градина“, общ. Созопол. Това показва проверка на РИОСВ - Бургас. От там уточняват, че дърветата са в терен,  частна собственост на юридическо лице. Те не попадат в границите на защитена територия, но са в две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.


Точно преди година, дружеството е заявило намерението си за извършване на сеч, като е внесъл горско-стопанска програма. Тази процедура обаче е била отменена поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи.

За извършената сеч на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка. От РИОСВ Бургас уточняват, че към момента е известен собственика на имотите, но не е известен извършителя на нарушението. Затова и ще се обърнат за съдействие към полицията и Изпълнителната агенция по горите. На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.

За отсичане на дървета без редовен документ, виновникът се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.

Припомняме, че Мария Вълева от Плевен разпространи в социалните мрежи видео и снимки как се осъществява сеч  на територията на къмпинг „Градина“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

По сигнал: Има от месец сеч на дървета в къмпинг "Градина"

"Да запазим гората и българските плажове", с този апел сигнализира в социалните мрежи Мария Вълева. Тя е публикувала видео и снимков материал в страницата на Плаж къмпинг "Градина" . Мария Вълева е от Плевен, но при първа възможност предпочита да е по..

публикувано на 21.02.21 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върнаха делото за смъртта на четирима души, загинали при катастрофа в Сливен

Окръжният съд в Сливен върна делото за катастрофата, при която миналата година в ранните сутрешни часове на Гергьовден бяха пометени и убити от джип четирима мъже, возещи се в каруца без светлинни обозначения. Причината за връщането в досъдебна фаза е, че..

публикувано на 16.04.24 в 14:49

Задържаха мъж, произвеждал наркотици в дома си

Мъж на 34 години е задържан за производство на наркотици, съобщават от полицията. Служители на полицията са претърсили дома му на ул. "Оборище" в Бургас. Там са открити  четири полиетиленови плика и пластмасова бутилка, съдържащи метамфетамин с общо тегло..

публикувано на 16.04.24 в 11:44
Снимката е илюстративна.

Дете пострада с електрическа тротинетка в Бургас

14-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията. В района на  кръстовището между бургаските улици "Зора" и "Цар Иван Владислав", предвижвайки се с тротинетката, детето не е  пропуснало правомерно движещия се от..

публикувано на 16.04.24 в 11:11

Шофьор е задържан с 2.13 промила и кокаин край кв. Ветрен

23-годишен бургазлия е задържан за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от полицията. Той е спрян за проверка в района на квартал Ветрен. Установено е, че той е шофирал с 2.13 промила алкохол в кръвта и след употреба на кокаин...

публикувано на 15.04.24 в 09:18
Снимката е с илюстративна цел

Задържаха мъж, получил пратка с марихуана чрез куриерска фирма

36-годишен мъж от София е задържан от полицията за притежание на наркотици. Представител на куриерска фирма е сигнализирал, че в айтоския им офис е получена пратка с мирис на марихуана.  Впоследствие полицията е установила, че получателят на пратката в..

публикувано на 15.04.24 в 09:12

В ареста остава обвиняем за каналджийство на мигранти

Най-тежката мярката за неотклонение „задържане под стража“ наложи Апелативния съд в Бургас на обвиняем за каналджийство. Така се отменя наложената от Окръжния съд в Бургас мярка „гаранция“ в размер на 2000 лв.  Обвиняемият и още трима се..

публикувано на 12.04.24 в 12:03

Полицията установи крадеца на над 10 хил. лева от дома на пенсионер в село Оризаре

Полицията в Несебър е установила извършителя на кражбата на сумата от 10 350 лева, собственост на 89-годишен мъж от село Оризаре.  Случаят е от 9 април, когато 46-годишен криминално проявен и осъждан мъж от същото село отнема сумата от дома на..

публикувано на 11.04.24 в 09:28