Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Инициативата „Гаранция за детето“

Снимка: УНИЦЕФ


„Гаранция за детето“ е една инициатива на Европейската комисия по предложение на Европейския парламент. Още през 2015 година ЕП приема  резолюция,  поставяща като приоритет намаляването на детската бедност и увеличаването на инвестициите в благосъстоянието на децата. Целта е  децата, които живеят в риск от бедност или социално изключване на територията на  Европейския съюз, да имат достъп до качествено образование,  подходящ  хранителен режим, добри жилищни условия  и възможност да получават най -добрата грижа. Фокусът, който поставя Европейската комисия е достъпът до качествени услуги  за най- уязвимите деца.
 Още в началото на 2016 година Комисията започна подготовката на тази инициатива, която включваше три фази с проучване на осъществимостта от  консорциум с европейски изследователски организации, последвано от  консултации със заинтересованите  страни. За третата фаза България  е една от избраните при пилотно прилагане на "Гаранция"-та на национално ниво. Другите държави,  избрани да осъществят такива пилотни проекти са Гърция, Испания, Хърватия, Литва, Германия и Италия.
Мария Златарева, Директор Политики и програми в УНИЦЕФ България, поясни:
Комисията идентифицира четири групи деца, които според нея са най- уязвими, след направените проучвания. Това са децата в институции, децата с увреждания, децата, които живеят в уязвими семейства в бедни домакинства и  децата на бежанци и мигранти. В България пилотния проект е насочен към 2 групи- децата с увреждания и децата от бедни домакинства, включително от ромските общности.
Проектът се финансира изцяло от ЕК, но във всички пилотни държави проектите се изпълняват с подкрепата на УНИЦЕФ. В България е на територията на три области-Бургас, Сливен и Стара Загора, в 10 пилотни общини, с четири основни компонента. Първият е предоставянето на патронажни грижи за индивидуализирана подкрепа на семейства с малки деца от нула до три години. Този компонент се изпълнява на територията на област Сливен в четирите й общини. Вторият компонент е свързан със създаването на системен подход за ранна детска интервенция. Тук  ще бъдат включени три услуги за ранна детска интервенция и ще бъде укрепен техният  капацитет за предоставянето на по- качествена грижа и за обхващането на повече деца. Третият компонент е насочен към предоставянето на приобщаващо качествено образование в детските градини. В него ще бъдат включени  30 детски градини от всички пилотни общини. И четвъртият е насочен към предоставянето на интегрирана подкрепа и превенция на уязвими деца и семейства от уязвими общности  чрез създаването на мултидисциплиналрни екипи и укрепването на капацитета на вече съществуващи социални услуги и в него са включени седем социални услуги, центрове за обществена подкрепа.
На територията на област Бургас  три общини Бургас, Айтос и Средец  ще получат подкрепа по линия на приобщаващото образование но също така и по линия на интегрирания подход  и подкрепа за уязвими деца и семейства чрез социални услуги. Област Сливен е с най-голям дял  детско население, но и с най-високия дял на детска бедност, там ще бъдат изпълнявани  четирите компонента- и патронажната грижа, и ранната интервенция, и приобщаващото образование и подкрепата за уязвими деца и семейства.
Златарева добавя:
Дейностите ще продължат до юни 2022 година. Очакваме на 24 март ЕК даде старта на тази нова програмна инициатива Гаранция за детето и да обяви програмите, които ще бъдат подкрепяни по линия на тази гаранция .  От ЕК вече беше организирана заключителната конференция по фаза две, която трябваше да представи инициативи и добри практики от различните  страни -членки, които биха могли да бъдат подкрепени в бъдеще от Гаранцията. Патронажните грижи, които се изпълняват в България, бяха  сред  представените.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временна организация на движението в к-с "Лазур" заради ремонт на улица

В понеделник, 14 юни, Община Бургас започва ремонт на тротоара по улица „Карлово", в участъка между ул. „Копривщица" и ул. „Калофер“. За целта докато текат ремонтните работи там ще бъде въведена временна организация на движението. Очаква се строителните дейности да приключат до 30.06.2021 г. Община Бургас се извинява за причиненото..

публикувано на 13.06.21 в 14:30

Бързият влак Бургас - София се движи със 125 минути закъснение

Бързият влак Бургас – София, който аварира по рано днес между гарите Сливен и Гавраилово вече пътува по направлението си, съобщиха от БДЖ. Композицията е престояла близо 2 часа в района на Гавраилово заради възникнала повреда на пантографа на локомотива . Наложило се е на място да се изпрати помощен локомотив, който е изтеглил композицията..

публикувано на 13.06.21 в 13:39

Откриха летния сезон на плажа в парк "Росенец"

Жители на Бургас се събраха на плажа край лятното имение на Ахмед Доган, за да открият летния сезон. На място хората установиха, че плажната ивица е обрасла с трева и храсти. Повод за събитието е делото, което фирмата близка до Ахмед Доган - "Стрейтлайн " води срещу Агенцията по кадастър за вписването на плажа в кадастралната карта...

публикувано на 13.06.21 в 12:06

Взеха повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от Болярово

Повторни кръвни проби бяха взети от стадото на Ана Петрова от град Болярово. Резултатите трябва да покажат дали животните са здрави, което ще позволи да отпаднат санкциите, наложени, заради констатирани огнища на чума по дребните преживни животни преди три години. В Ямболска област през 2018 година бяха унищожени над 3300 овце и кози, но Ана..

публикувано на 13.06.21 в 11:30

Съборът на Петрова нива ще бъде на 21 август

На 21 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. Миналото лято заради пандемията с коровируса нямаше масово събитие. Дано обстановката с COVID – 19 да не се усложни, за да може да има честване, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев: "Странджанци и тракийци отново ще бъдат заедно на Петрова..

публикувано на 13.06.21 в 10:30

Българо - гръцки събор ще се проведе край Ямбол

В местността "Църквичката" край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 12 година до възстановения параклис "Свети Атанасий Велики” на Манастирските възвишения. Заради пандемичната ситуация..

публикувано на 13.06.21 в 09:00

ОЗБГ с акция в парк „Росенец“, откриват летния сезон на плажа

Жители на Бургас ще открият летния сезон на плажа край морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“. Повод за инициативата е съдебното дело, на което фирмата близка до Доган -„Стрейтлайн“ твърди, че това е земеделска земя, а не пясъчна ивица. Събитието се инициира от Организацията за закрила на българските граждани. "На..

публикувано на 13.06.21 в 08:30