Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Инициативата „Гаранция за детето“

Снимка: УНИЦЕФ


„Гаранция за детето“ е една инициатива на Европейската комисия по предложение на Европейския парламент. Още през 2015 година ЕП приема  резолюция,  поставяща като приоритет намаляването на детската бедност и увеличаването на инвестициите в благосъстоянието на децата. Целта е  децата, които живеят в риск от бедност или социално изключване на територията на  Европейския съюз, да имат достъп до качествено образование,  подходящ  хранителен режим, добри жилищни условия  и възможност да получават най -добрата грижа. Фокусът, който поставя Европейската комисия е достъпът до качествени услуги  за най- уязвимите деца.
 Още в началото на 2016 година Комисията започна подготовката на тази инициатива, която включваше три фази с проучване на осъществимостта от  консорциум с европейски изследователски организации, последвано от  консултации със заинтересованите  страни. За третата фаза България  е една от избраните при пилотно прилагане на "Гаранция"-та на национално ниво. Другите държави,  избрани да осъществят такива пилотни проекти са Гърция, Испания, Хърватия, Литва, Германия и Италия.
Мария Златарева, Директор Политики и програми в УНИЦЕФ България, поясни:
Комисията идентифицира четири групи деца, които според нея са най- уязвими, след направените проучвания. Това са децата в институции, децата с увреждания, децата, които живеят в уязвими семейства в бедни домакинства и  децата на бежанци и мигранти. В България пилотния проект е насочен към 2 групи- децата с увреждания и децата от бедни домакинства, включително от ромските общности.
Проектът се финансира изцяло от ЕК, но във всички пилотни държави проектите се изпълняват с подкрепата на УНИЦЕФ. В България е на територията на три области-Бургас, Сливен и Стара Загора, в 10 пилотни общини, с четири основни компонента. Първият е предоставянето на патронажни грижи за индивидуализирана подкрепа на семейства с малки деца от нула до три години. Този компонент се изпълнява на територията на област Сливен в четирите й общини. Вторият компонент е свързан със създаването на системен подход за ранна детска интервенция. Тук  ще бъдат включени три услуги за ранна детска интервенция и ще бъде укрепен техният  капацитет за предоставянето на по- качествена грижа и за обхващането на повече деца. Третият компонент е насочен към предоставянето на приобщаващо качествено образование в детските градини. В него ще бъдат включени  30 детски градини от всички пилотни общини. И четвъртият е насочен към предоставянето на интегрирана подкрепа и превенция на уязвими деца и семейства от уязвими общности  чрез създаването на мултидисциплиналрни екипи и укрепването на капацитета на вече съществуващи социални услуги и в него са включени седем социални услуги, центрове за обществена подкрепа.
На територията на област Бургас  три общини Бургас, Айтос и Средец  ще получат подкрепа по линия на приобщаващото образование но също така и по линия на интегрирания подход  и подкрепа за уязвими деца и семейства чрез социални услуги. Област Сливен е с най-голям дял  детско население, но и с най-високия дял на детска бедност, там ще бъдат изпълнявани  четирите компонента- и патронажната грижа, и ранната интервенция, и приобщаващото образование и подкрепата за уязвими деца и семейства.
Златарева добавя:
Дейностите ще продължат до юни 2022 година. Очакваме на 24 март ЕК даде старта на тази нова програмна инициатива Гаранция за детето и да обяви програмите, които ще бъдат подкрепяни по линия на тази гаранция .  От ЕК вече беше организирана заключителната конференция по фаза две, която трябваше да представи инициативи и добри практики от различните  страни -членки, които биха могли да бъдат подкрепени в бъдеще от Гаранцията. Патронажните грижи, които се изпълняват в България, бяха  сред  представените.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13