Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаската опера с четири спектакъла тази седмица

През тази седмица Държавна опера – Бургас е предвидила цели четири заглавия. След като билетите бяха изчерпани за представлението на 12-и февруари на балета „Лешникотрошачката“, по музика на П. И. Чайковски, хореография  и режисура – проф. Хикмет Мехмедов и много от почитателите на балетното изкуство не успяха да се насладят на фееричния спектакъл, бургаската културна институция прави реверанс към тях и им предоставя възможност да заповядат утре, 9-и март, от 19 часа, в Зала Опера. Приказната сценография и костюми са на Радостин Чомаков, репетитор на трупата е Галина Калчева, помощник-режисьор – Петър Тихолов. В мащабната и атрактивна постановка участват солисти и ансамбъл на балета към Бургаската опера, както и деца от Детски балетен театър „Капка“, с ръководител Капка Роглева.  

На 11-и март, от 11 часа, също в залата на Операта, музикалната комедия за малки и големи „Четиримата близнаци“ от Георги Костов ще разкаже една интересна история с поучителен край, в която се отразява българската народопсихология и типичните за нас ценности, които би трябвало да отстояваме във времето.  Либретото е на Панчо Панчев, диригент е Йордан Дафов, постновката е на доц. д-р Александър Текелиев, режисьор – Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценография – Иван Токаджиев, художник на самобитните костюми – Анна Токаджиева, танците, издържани в народностен стил, са на Галина Калчева, концертмайстор е Йордан Ковачев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. Солисти на „Четиримата близнаци“ са: Росица Видева – като Бабата, Йордан Христозов изпълнява четири роли – на близнаците Белчо, Пъстрьо, Черньо и Желчо, като Бонка/Бончо на сцената излиза Весела Апостолова, Стрина Гена ще бъде Лина Пеева, Чорбаджи Петко – Диман Панчев. В постановката вземат участие и балетисти от трупата на Бургаската опера. 

На следващия ден – 12-и март, от 19 часа, младият диригент Цанислав Петков ще дирижира оркестъра на Бургаската опера на симфоничния концерт, в който ще прозвучат: Симфония №94 "Сюрприз“ в Сол мажор /из цикъла Лондонски симфонии/ от Йозеф Хайдн, Симфония в ре минор от Хуан Кризостомо Ариага и "Сарабанда" из "Класично и романтично" от Панчо Владигеров. Цанислав Петков дебютира с голям успех в петък /5-и март/ операта „Риголето от Верди и беше гост в предаването „Вечната музика“ по БНТ, с автор и водещ Марио Николов /предаването бе излъчено на 6-и март, събота по Българската национална телевизия/.

Последното събитие в творческия календар на Бургаската опера за тази седмица е мюзикълът за деца от Александър Йосифов „Алиса в страната на чудесата“ – на 14 март, неделя, от 11 часа, в залата на Операта. Режисьор от постановката, която е играна над 100 пъти, е Дарина Главанакова-Бакърджиева, танците са на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, които влизат в ролите на Царица Купа и Шапкаря. Алиса ще бъде Весела Апостолова, Червеният котарак – Йордан Христозов, Заек – Мирослав Димитров, Принц Сърце – Милен Динолов. В свежия спектакъл, който неизменно се посреща с усмивки и овации и от малки, от по-големи и още по-големи, взема участие и балетът на Държавна опера – Бургас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неиздаван роман на Антон Дончев представят в Бургас

Неиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен днес в Дома на писателя в Бургас.  Той е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. За него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева. Водещ ще е Елка Василева. Началото е в 18 ч.   Антон Дончев е роден в Бургас, на който впоследствие става почетен гражданин. Сред..

публикувано на 19.04.24 в 09:10

Изложбата „Цветовете на България“ открива Дните на българската музика в Бургас

С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дни на българската музика в Бургас днес. Тя се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ със съдействието на Министерство на културата, областната администрация и финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Бургас. В програмата, която..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов. Тодор Станилов е име от културния..

обновено на 18.04.24 в 10:48

Атанас Велков се завърна в Бургас с изложба живопис

Атанас Велков откри изложба „Живопис“ в бургаската галерия „Неси“. Той не е излагал свои картини в родния си град от 20 години. Обикалял е по света, живял и работил е на различни места. Сега се е установил в София.  Велков посвещава изложбата си на свой голям приятел, който е  починал преди години, това е К амен Пенков, поет и художник...

публикувано на 18.04.24 в 09:40

Стойчо Керев представя в Бургас филма си „Пробуждане“

Журналистът Стойчо Керев ще представи филма си „Пробуждане“ в Бургас утре. В лентата участват проф. Бойко Рангелов, Димитър Недков, Димитър Лучев, Йордан Камджалов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Джорджия Николова, Иво Величков, Силва Дончева, Дамян Попхристов. „Ние сме прашинки в необятния космос и Вселена.Нашите души пътуват във времето..

публикувано на 17.04.24 в 12:05

Фондацията на Лили Иванова иска общински имот в Морската градина за културен център

Бивше заведение в Морската градина може да се превърне в културен център. Инициативата е на Фондация „Лили Иванова“. От фондацията са изпратили писмо до Общинския съвет с искане да стопанисват сградата за 10 години. Там ще бъде създаден Saloon LI. Имотът с площ от 62 кв м в близост до Летния театър е собственост на „Благоустройствени строежи“...

публикувано на 17.04.24 в 11:52

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 17.04.24 в 10:58