Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново предлагат 6 декември да бъде неприсъствен ден в Бургас

Снимка: Архив


Предложението празникът на Бургас - 6 декември да бъде неприсъствен ден, породи дебати в местния парламент. Докладната записка е на общинския съветник от БСП Христо Панайотов. Той посочва, че подобна практика е въведена и в други общини в страната. Основната цел е по този начин повече хора ще могат да участват в честванията на празника на града. Според част от общинските съветници обаче, това ще се отрази на местния бизнес.

Подобно предложение, беше внесено в местния парламент в началото на миналата година. То беше инициирано от директора на бургаския затвор Бранимир Мангъров. След обсъждане в комисиите на местния парламент докладната записка така и не стигна до разглеждане на редовна сесия. „Именно това е една от причините да внеса предложението. Все пак този въпрос един път завинаги на този етап в този парламент да бъде приключен. Да влезе в зала и вече всеки един от съветниците да изрази своето мнение“, обясни Христо Панайотов.

Предложението беше подкрепено от Йордан Георгиев от БСП. „Би било добре да се обяви за неработен ден, за да може повече хора да се включат в празника“, посочи той.

Според общинския съветник Виолета Илиева, хората сами могат да преценят дали си пуснат отпуска, за да посетят събитията от разнообразната програма.

Пеньо Мечков допълни, че ако бъде въведено предложението, то ще се отрази на бизнеса. „Над 90 % от бизнеса в Бургас е частен и никой от собствениците на тези фирми няма да пусне персонала си в почивка на този ден. Отделно собствениците ще трябва да платят допълнителни налози, защото ако се въведе за почивен ден, налозите вече са други“, обясни той.

Докладната записка ще бъде гласувана на сесията в края на месеца.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обезопасиха трайно наводненото табло край плаж "Каваци"

Трайно е решен е проблемът с потопеното във вода електрическо табло и кабели, за които сигнализирахме институциите в края на май. ( подробности - вижте тук ) Съоръжението се намира на подхода за плаж „Каваци – Север“ и вече е обезопасено.  След като сигнализирахме областна администрация за това, че табло и кабели от него буквално се наводняват..

публикувано на 12.06.21 в 12:54
Лаура Кьовеши

"Ден до пладне" - на 12 юни

Българите сме интересни хора. Все чакаме някой да дойде и да ни оправи къщичката. Да я подреди, да ни сипе да вечеряме, а вечер да ни завие и кротко да приседне край нас, докато заспиваме. Идваха спасители, както отвън, така и отвътре, спасиха ни и ни оставиха неспасени. Сега на 11 юли ще си изберем новите 240, които ще натоварим с подобни..

публикувано на 12.06.21 в 09:02
Лични документи

Може да подаваме заявления за лична карта и онлайн

Тези които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват услугата за издаване на лична карта и/или паспорт онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg. Там са поместени условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път. От Областната дирекция на МВР Бургас посочват, че валидността на голям..

публикувано на 11.06.21 в 15:13

Община Сливен: Ползвайте контейнерите за дрехи по предназначение

Община Сливен призовава гражданите да ползват контейнерите за дрехи по предназначение. В тях се забранява поставянето на други отпадъци. Във връзка със засечени нерегламентирани действия, Община Сливен ще предприеме действия за извършване на денонощно  видеонаблюдение. На установените виновни лица, ще бъдат съставяни актове.

публикувано на 11.06.21 в 14:56

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 11 юни

Археологическото лято вече е факт в Созопол-  работи се по проекти финансирани от музея Лувър и Министерството на културата. Предвидено е да продължат разкопките и на островите св. Иван и св. Кирик и Йолита. В националния археологически резерват Деултум разкопки  се извършват от повече от 40 години, сега са в подготовка за археологическия..

публикувано на 11.06.21 в 14:55

Областният управител прие новия посланик на Русия

Областният управител прие новия посланик на Русия Областният управител проф. Мария Нейкова декларира желание за задълбочаване на международните отношения между област Бургас с региони в Русия по време на среща с посланика на Руската Федерация Н.Пр. Елеонора Митрофанова. „Държавите ни имат трайни исторически и културни връзки. Към днешна..

публикувано на 11.06.21 в 13:35

До края на месеца трябва да се махнат водораслите от буната в „Сарафово“

До края на месеца трябва да бъдат почистени струпаните на крайбрежна буна в „Сарафово“ водорасли. ( подробности вижте тук ) Такова предписание е издадено от бургаската екоинспекция на концесионера на плажа, след подаден от медията ни сигнал. Няма нарушение на екологичното законодателство, посочи пред БНР-Бургас директорът ѝ Детелина Иванова...

публикувано на 11.06.21 в 12:42