Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отново предлагат 6 декември да бъде неприсъствен ден в Бургас

Снимка: Архив


Предложението празникът на Бургас - 6 декември да бъде неприсъствен ден, породи дебати в местния парламент. Докладната записка е на общинския съветник от БСП Христо Панайотов. Той посочва, че подобна практика е въведена и в други общини в страната. Основната цел е по този начин повече хора ще могат да участват в честванията на празника на града. Според част от общинските съветници обаче, това ще се отрази на местния бизнес.

Подобно предложение, беше внесено в местния парламент в началото на миналата година. То беше инициирано от директора на бургаския затвор Бранимир Мангъров. След обсъждане в комисиите на местния парламент докладната записка така и не стигна до разглеждане на редовна сесия. „Именно това е една от причините да внеса предложението. Все пак този въпрос един път завинаги на този етап в този парламент да бъде приключен. Да влезе в зала и вече всеки един от съветниците да изрази своето мнение“, обясни Христо Панайотов.

Предложението беше подкрепено от Йордан Георгиев от БСП. „Би било добре да се обяви за неработен ден, за да може повече хора да се включат в празника“, посочи той.

Според общинския съветник Виолета Илиева, хората сами могат да преценят дали си пуснат отпуска, за да посетят събитията от разнообразната програма.

Пеньо Мечков допълни, че ако бъде въведено предложението, то ще се отрази на бизнеса. „Над 90 % от бизнеса в Бургас е частен и никой от собствениците на тези фирми няма да пусне персонала си в почивка на този ден. Отделно собствениците ще трябва да платят допълнителни налози, защото ако се въведе за почивен ден, налозите вече са други“, обясни той.

Докладната записка ще бъде гласувана на сесията в края на месеца.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборният ден в Нова Загора протича спокойно

Нормално започна изборният ден в община Нова Загора. Днес хората в общината гласуват за кмет, след като през пролетта почина кметът Николай Грозев. В 44 секции се гласува машинно, в останалите се гласува с хартиени бюлетини. Към момента няма нарушения на изборния ден, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Християна Йорданова...

публикувано на 03.07.22 в 10:41

Производители понижават цената на хляба от 10 до 20%

Прогнози за драстично поскъпване на пшеницата притесняват хлебопроизводители в Бургас. За по-малко от година брашното е скочило с 95% и в момента тонът се купува за 1130 лв., коментира Красен Хлебаров: "Много са факторите, пшеницата започва нова реколта, никой не знае на какви цени ще се купува, какви ще станат брашната. Ето, брашната от..

публикувано на 03.07.22 в 10:31

Плувен маратон от остров света Анастасия до местността Чукалята се провежда днес

От остров света Анастасия до местността Чукалята днес плувци ще преплуват разстоянието благотворително. Тяхната такса за участие от 50 лева ще   отиде за хора с онкологични заболявания. Събитието е организирано за 6 та поредна година от Онкоболни и приятели, каза председателят на сдружението Цонка Тодорова "Този път имаме много записани..

публикувано на 03.07.22 в 07:55

Атрактивни демонстрации отбелязаха празника на МВР, БНР-Бургас напомни за пътната безопасност (ГАЛЕРИЯ)

БНР-Бургас се включи в отбелязването на професионалния празник на МВР с кампанията си за пътна безопасност. С раздаването на стотици превантивни стикери „Спри! Дай път на пешеходец“ напомнихме, че безопасността на пътя е най-важна. До казиното в Морската градина от Областната дирекция на МВР направиха атрактивни демонстрации на сили и..

публикувано на 02.07.22 в 20:52
Снимка: Архив

Отново сигнали за неправомерно събиране на такса за паркиране на Силистар

Сигнал за неправомерно събиране на такса за паркиране е подаден до концесионера на плажа „Силистар“. Подобен казус се случва за поредна година в района.  Задържаха за 24 часа Георги Георгиев, събирал по пет лева за паркинг на Силистар Паркингът до плаж Силистар отново е безплатен Пукат гуми и събират нерегламентирано пари за паркинг..

публикувано на 02.07.22 в 14:48

Общината в Ямбол ще създаде общинско предприятие "Чистота"

Общинско предприятие "Чистота" ще създаде общината в Ямбол. Целта е да се засили контролът върху комуналните дейности, които в момента се извършват от външни фирми. Първоначално общинското дружество ще ограничи работата си в управлението на компостиращата инсталация, която заработи в началото на тази година. През следващата година ще бъдат поети и..

публикувано на 02.07.22 в 09:57

Полагат маркировка за паркиране в Поморие

Полагането на маркировка за паркиране в Поморие продължава през почивните дни, съобщават от Общината. Днес ще се работи на улиците: „Св. Климент Охридски“ и „Св. Иван Рилски“, а утре – на улиците: „България“ и „Цар Петър“. Собствениците и шофьори на автомобили трябва да преместят превозните средства от посочените улици, за да не пречат..

публикувано на 02.07.22 в 08:37