Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовир Асеновец e в готовност да поеме очакваните количества от валежи

Язовир “Асеновец,” от който Сливен се водоснабдява, количеството на водата е достигнало до 27 млн. кубични метра или около 97% от капацитета му. Очаква се да започне да прелива в малки количества следващата седмица. Това съобщи директорът на ВиК Сливен инж. Севдалин Рашев, след като по-рано днес заедно с министъра на околната среда и водите Емил Димитров направиха проверка на язовирната стена, язовирната кула и 500 метра от речното корито, след язовирната стена. Проверката е във връзка с очакваните интензивни валежи. 

Съвместната проверка с министър Димитров е показала, че всички съоръжения на язовира са в изправност, съобщи за БНР инж. Рашев.  


"Установихме, че всичко, което се изисква е поддържано съобразно изискванията и няма нещо, което да притеснява хората. Евентуално, ако прелее, това ще бъде с един – два кубика, което не е никакъв проблем."

Управителят на ВиК съобщи още, че след като „Асеновец“ е достигнал нужните водни запаси е включен отново във водоснабдяването на Сливен и е преустановено подаването на помпажна вода.  


"Даже днес министъра разреши и за квартал „Речица“ да използваме вода от язовира." 

Според инж. Рашев с попълването на целия обем на язовира, който е 28 милиона кубични метра, безпроблемното водоподаване на града е гарантирано за една година напред. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЮИДП Сливен ще раздаде безвъзмездно 10 000 фиданки

По повод Седмица на гората 2024 г., „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен стартира кампания за безвъзмездно раздаване на фиданки на граждани в петте областни градове в обхвата на предприятието – Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Хасково, както и в градовете Айтос и Казанлък. Ето кога и къде можете да получите своето безплатно..

публикувано на 29.03.24 в 14:46

Какви личности искат да изпратят в Брюксел учениците ни от Бургас?

Трябва младите да гласуваме, защото сега е нашият ред да обърнем избирателната активност, настояват учениците от Бургас. Те смятат, че трябва в Европарламента да изпратим тази, които ще представляват България, да следват родните политики и да защитават страната ни от лошите практики. Какви качества обаче трябва да притежават родните..

публикувано на 29.03.24 в 11:27

Щафетата на доброто организира хоро в борбата с рака и левкемията

Щафетата на доброто е инициатива в социалните мрежи на хора, които обичат и се занимават със спорт. Те организират събитие, с което искат да помогнат на двама българи, нуждаещи се от морална и финансова подкрепа. Обявено е като хоро в борбата с рака и левкемията и ще се проведе тази неделя.  Събраните средства ще са за Цветомир от Лом, който..

публикувано на 29.03.24 в 10:20

Обществено обсъждане в Поморие за предстоящи два инфраструктурни проекта

Обществено обсъждане ще се проведе днес в читалище "Светлина" в Поморие от 18.00 ч., съобщават от Общината.  Ще бъдат представени два проекта. Единият от тях предвижда о бновяване на пространството при входа на Поморие откъм Слънчев бряг и Ахелой, както и основен ремонт на ул. „Манастирска“. Другият проект е свързан с и зграждане на светофар на..

публикувано на 29.03.24 в 09:14

Водата ще бъде спряна днес в района на ул. „Братя Пренерови“ в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:00 до 13:00 ч. в района на бургаската ул. „Братя Пренерови“ в района на болница „Сърце и мозък“. Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително - монтажни дейности. 

публикувано на 29.03.24 в 08:18

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31