Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След отпускане на мерките срещу COVID -19

Занаятчии и творци от цялата страна участват в пролетния базар в Бургас (обновена)

Изложението се провежда на алеята пред Флората

| обновено на 23.04.21 в 15:53



Първият Handmade базар за тази година се провежда в Морската градина на Бургас. В него участват над 50 производители от цялата страна. Те представят ръчно изработени бижута, играчки, сувенири, дървени и керамични изделия, био козметика, храни и напитки и др.

„Въпреки обстановката,  въпреки тежката ситуация, искаме да покажем и другата страна на живота – цветната, която загубихме през последната година! Подкрепете българския производител, защото именно той пострада най-много от икономическата криза“, апелира Михаела Бошева от организаторите.

Тя разказа, че кризата свързана с коронавируса се е отразила негативно на занаятчиите и творците на ръчно направени изделия, те не са можели да участват в базари и изложения и да продават своите изделия. Някои трудно са оцелявали в кризата и са разчитали най - вече на онлайн търговия.

"Надяваме се, че обстановката ще се нормализира и отново ще могат да се провеждат такива базари. Този в Бургас е може би най - големият в момента, който се провежда в страната. На открито сме, предприети са всички мерки за спазване на дистанция и безопасна среда предвид епидемичната обстановка! Участват производители от Видин, Варна, Пловдив, София , Враца и много други градове, които предлагат голямо разнообразие от уникални изделия и тук всеки може да намери това, което търси! Има прекрасни предложения за подаръци по повод Цветница и Великден, вкусни храни и напитки, красиви сувенири и др.

повече може да чуете в звуковия файл:

Липса на пазари за реализация на продукцията, минимални обороти и трудно оцеляване, това споделят участниците в базара относно това как им е повлияла кризата с COVID – 19.

Мария Кирякова от 5 години се занимава с плетенето на играчки, детски дрешки, шапки, шалове. Тя разказва, че обича да плете от малка и е сбъднала своя мечта като е превърнала плетенето в свое основно занимание. През време на пандемията с коронавируса никак ни й лесно да реализира продукцията си и доходите й са намалели, но се е увеличило вдъхновението, разказва с усмивка въпреки трудностите бургазлийката:

„Дейността ни наистина много се затрудни, както и в цялата държава. Продажбите се свиха и доходи ни бяха колкото да успеем да си купим нови материали. Преминахме към онлайн търговия, но тя се случва трудно! Единственото положително в ситуацията е, че така имахме повече време за творчество. Надяваме се нещата вече да се нормализират!“

В пролетния базар участва и Мартин Саров от София, той представя изделия от дърво – пъзели, ключодържатели, свещници, букви и др.,всичко направено от естествени материали. И той е превърнал хобито си в основно занимание и заедно със свой приятел са основали фирмата си преди година:

В началото беше доста сложно, преди да се адаптираме към предлагането на нашите продукти. Принудихме се да преминем изцяло онлайн чрез платформи, които бяха склонни да приемат такива като нас. Нищо, обаче не може да замени личния контакт с клиента и ние много разчитаме на подобни базари, като този в Бургас, за да можем отново да пред9лагам своите изделия на клиентите директно и да общуваме с тях!“

повече може да чуете в звуковия файл:


Базарът е на алеята до Флората и продължава до неделя /включително/. Предприети са всички мерки за спазване на дистанция и безопасна среда предвид епидемичната обстановка.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13