Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Блок в "Лазур" пита:

Ще продължи ли санирането в Бургас? (обновена)

Пет години след като подадохме документи нямаме отговор от МРРБ, казват от домсъвета

| обновено на 05.05.21 в 21:46

Пет години, след като подават документи за саниране, обитателите на блок първи в бургаския комплекс “Лазур“ все още очакват включване в Националната програма за енергийна ефективност. Сградата е тухлена и веднага след като стана възможно кандидатстването се организирахме, разказва Стефан Баев от домсъвета:
"Обиколихме всичките 96 апартамента, за да убедим хората колко е важно и полезно санирането. Бързо събрахме необходимите подписи. На 8 март 2016 година внесохме необходимите документи в общината. Всички съседи бяха обнадеждени, очаквахме в рамките на година, година и половина да има някакво раздвижване. Това беше в периода на бурно саниране в Бургас. Надявахме се документите бързо да стигнат до МРРБ, но за съжаление нямаме никакъв резултат."
Блокът е строен през 1968 година. Докато чакахме за саниране се наложиха спешни ремонти на покрива и канализацията, добави Баев. 
По програмата в Бургас бяха преобразени 200 жилищни блока, в които живеят 40 000 души. 

Новите мерки за енергийна ефективност за блоковете ще се финансират след като от ЕК одобрят Плана за възстановяване и устойчивост. Това поясни по време на информационна среща заместник - министърът на енергетиката в оставка Жечо Станков. След като той бъде внесен, в рамките на 8 седмици комисията ще се произнесе, каза той и добави:

Програмата е разделена на два принципа – за многофамилните жилищни сгради, които вече са в Българската банка за развитие, процедурата да стартира максимално бързо. Разбирайте – още в средата на тази година и в момента, в който получим зелена светлина юни – юли месец, да има възможност да се стартират процедурите по обществени поръчки и избор на изпълнител“, добави Станков.

През лятото ще бъдат изготвени критериите за къщите, планираме в края на годината вече да се приемат документи и за тях, поясни Жечо Станков. Около 400 млн. лв. са планирани за саниране и на публични сгради, добави той.

Подробности можете да чуете в звуковите файлове и да видите във видеото.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Поморие отбелязват 200 години от рождението на Раковски

Документална изложба на Историческия музей в Котел гостува в библиографската експозиция на библиотеката в Народно читалище "Просвета 1888" - Поморие. Поводът е отбелязването на 200 години от рождението на патриарха на българската национална революция Георги Раковски.  Темата на срещата с проф. Пламен Павлов е "Невъзможният Раковски". Началото е в..

публикувано на 30.07.21 в 07:15
Архив

Жителите на с. Маринка готвят блокада заради проблеми с водата

Жителите на село Маринка подготвят протест заради чести ВиК аварии и спиране на водата в селището . Тази неделя те планират да затворят главния път край селото и да блокират за кратко трафика към подходите на Бургас и М. Търново. Кметът Любомир Узунов пояснява: „Когато има авария това означава, че тази загуба се преразпределя..

публикувано на 29.07.21 в 15:44

"Булевард Демокрация" на 29-ти юли

Предвид спецификата на региона туристическите акценти ще са широко застъпени в предаването днес. Служебният министър на туризма се срещна с бранша в Слънчев бряг, където отичтат ръст на украинските летовници. И тази година сме свидетели на феномена резервирана сянка с хавлия, а местата на първа линия се пазят най-трудно - още плажни трикове ще има в..

публикувано на 29.07.21 в 14:50

По-ниски наеми и такса тротоарно право в Сливен

Местният парламент одобри предложението за намаляване на  такса „тротоарно право“  наполовина. Ще бъдат  понижени  и наемите на заведения за обществено хранене, питейни заведения и кафе-сладкарници. С 50 % падат и  концесионни  възнаграждения, дължими  за  общински обекти. Сред тях попадат стадионът в местността  Карандила, Спортен комплекс „Хаджи..

публикувано на 29.07.21 в 14:43

И хеликоптер гаси пожара над Твърдица

Локализиран е горският пожар, пламнал във вторник над град Твърдица. В гасенето днес, освен огнеборци, горски служители и военни отново се включи хеликоптер, за да бъдат изгасени вътрешните огнища.  Пожарът е ограничен и под контрол, но рискът от ново разпалване остава, обясни кметът на Твърдица Атанас Атанасов. " Има вторични огнища, с покачване на..

публикувано на 29.07.21 в 11:59

платена публикация
Младежки Глас: Движението в спорта е като движението напред по стълбичката на добрите дела - винаги е успешно

Национално Сдружение „Младежки Глас” създаде два информационни видео клипа за мотивация и добрият пример сред младото поколение, насочени към здравословен начин на живот. Успехът се постига с малки крачки напред. Важно е да бъдем последователни и дисциплинирани, да вярваме. Мотивирани да се развиваме имаме една основна цел - да бъдем здрави, защото..

публикувано на 29.07.21 в 11:39

Възстановиха ремонта на пътя Маринка-Твърдица

Ремонтът на пътя Маринка-Твърдица е възстановен след седмица прекъсване. Той бе спрян заради рокадите в ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“. Местните жители си извоюваха реконструкцията на участъка след подписка преди една година.  „Вчера следобед имахме радостната новина да разберем, че отново започват пътя между Маринка и..

публикувано на 29.07.21 в 10:41