Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямболско:

Масово не се регистрират лични стопанства за отглеждане на животни

В Ямболска област масово се пренебрегва изискването за регистрация на лични стопанства за отглеждане на животни. През последните два месеца не са констатирани заболели диви животни от Африканска чума по свинете, но рискът от разпространение на заразата остава, предупредиха от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол. 

Няма забрана за отглеждане на прасета в личните стопанства:

"Стига това да бъде законно съобразно. Животновъдният обект - лично стопанство, да бъде регистриран и да се закупуват прасета само от лицензирани ферми", подчерта д-р Стоян Колев от Агенцията по безопасност на храните. 

В момента се наблюдава отглеждане на нерегламентирани животни, върху които няма ветеринарен контрол:

"Ние искаме да осветлим това наличие на животни. Съответно, при възникване на заразни заболявания и огнища, тези хора ще бъдат обезщетени по пазарни цени, а в случай, че отглеждат нелегално животни, подлежат на административни санкции". 

До момента са регистрирани 638 лични стопанства за отглеждане на прасета. Предстои свикването на епизоотични комисии в петте общини на областта, за да бъдат отново информирани кметовете на населените места за процедурите по регистрация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва обновяване на пътя при входа на Поморие откъм Слънчев бряг

През април започва обновяване на пространството при входа на Поморие откъм Слънчев бряг и Ахелой , това съобщи кметът Иван Алексиев. Ремонтът е по проект чрез Държавен фонд „Земеделие“ на стойност 1 милион и 500 хил. лева , като вече е избран изпълнител, посочи още градоначалникът: „Стартираме важния проект за благоустрояване..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 29.03.24 в 08:51

Двойни цени в лева и евро поне година след въвеждане на единната валута

Поне една година ще е преходния период, в който търговците ще трябва да показват цените и в левове, и в евро след преминаването към единната валута. Това предвижда публикуваният от Министерството на финансите проект на Закон за въвеждане на еврото в България. Периодът, в който за разплащане ще могат да се ползват и двете валути е кратък -..

публикувано на 29.03.24 в 08:25

Полети от над 85 дестинации в 25 държави очаква летище Бургас

Летище Бургас ще посрещне първите туристи за Лято 2024 с историческия първи полет от присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух в последния ден на месец март . Те пристигат от Полша с полет на нискотарифния авиопревозвач  Ryanair . И през този летен сезон авиокомпанията ще  оперира 10 маршрута , като началото на лятната..

публикувано на 28.03.24 в 17:57

306 жители от Бургаска област са се вписали в регистъра на хазартноуязвимите лица

306 жители на Бургас и областта са подали заявление за вписване в регистъра на хазартноуязвимите лица за по-малко от три месеца –  от началото на годината до момента. От възобновяването на регистъра през 2022 г. досега над 2 000 лица от региона са поискали да ограничат достъпа си до хазартни игри. Това съобщават от НАП Бургас. В национален..

публикувано на 28.03.24 в 17:21

И Община Царево се включи във фонда за развитие на летище Бургас

Царево е поредната община от областта, която се включва във фонда за развитие на летище Бургас. Решението бе гласувано днес на извънредна сесия на местния парламент. Целта на фонда е осигуряването на полети от и до аеропорта и извън летния сезон и по-лесен достъп за туристите. „Благодаря за подкрепата за създаване на Фонд за развитие на летище..

публикувано на 28.03.24 в 15:40

Общинският съвет на Поморие подкрепи създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас

С 20 гласа "за" от 20 присъстващи общинските съветници в Поморие приеха предложението на кмета Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също бе одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Беше определен и представител на Община Поморие в..

публикувано на 28.03.24 в 12:46