Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Ямболско:

Масово не се регистрират лични стопанства за отглеждане на животни

В Ямболска област масово се пренебрегва изискването за регистрация на лични стопанства за отглеждане на животни. През последните два месеца не са констатирани заболели диви животни от Африканска чума по свинете, но рискът от разпространение на заразата остава, предупредиха от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол. 

Няма забрана за отглеждане на прасета в личните стопанства:

"Стига това да бъде законно съобразно. Животновъдният обект - лично стопанство, да бъде регистриран и да се закупуват прасета само от лицензирани ферми", подчерта д-р Стоян Колев от Агенцията по безопасност на храните. 

В момента се наблюдава отглеждане на нерегламентирани животни, върху които няма ветеринарен контрол:

"Ние искаме да осветлим това наличие на животни. Съответно, при възникване на заразни заболявания и огнища, тези хора ще бъдат обезщетени по пазарни цени, а в случай, че отглеждат нелегално животни, подлежат на административни санкции". 

До момента са регистрирани 638 лични стопанства за отглеждане на прасета. Предстои свикването на епизоотични комисии в петте общини на областта, за да бъдат отново информирани кметовете на населените места за процедурите по регистрация.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заместник-министър на туризма е Мария Белколева

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на туризма е назначена Мария Белколева. Мария Белколева притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Организация и управление на корпоративната сигурност“ от Военната академия „Г. С. Раковски“-София. Близо десет години е работила в сферата..

публикувано на 22.06.21 в 17:32

Плажен хъб-далеч от познатата работна среда

С развитието на технологиите, много от предприемачите, чийто бизнес позволява това, могат да вършат работата си, независимо в коя точка на света се намират. За втора поредна година споделен плажен офис близо до Созопол посреща ІТ cпeциaлиcти и coфтyepни paзpaбoтчици, xopa cъc cвoбoдни пpoфecии, или т.нap. „фpийлeнcъpи“ - дизaйнepи, жypнaлиcти,..

публикувано на 22.06.21 в 08:05

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт. В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на..

публикувано на 18.06.21 в 09:05
Служебният министър на туризма Стела Балтова.

Заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен

Изнесено заседание на Националния съвет по туризъм ще се проведе в Сливен.  Участие в него ще вземе ресорният министър Стела Балтова и представители на бизнеса и на Организациите за управление на туристическите райони.  Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието е развитието на туризма в условията на Covid-19, както и мерките за подкрепа на..

публикувано на 18.06.21 в 08:22

Обсъдиха инвестиционния климат на бизнес форум в Бургас /Обновена/

Представители на бизнеса и местната власт обсъдиха на форум в Бургас инвестиционния климат и възможностите за привличане на наши и чужди компании. Акцент на срещата бяха добрите градски проекти и въвеждането на умни решения за развитие на бизнеса.  Във форума са включиха представители на компании в областта на индустрията,..

публикувано на 17.06.21 в 17:40

Мерки в подкрепа на туристическия бизнес предлага браншът в Несебър

Предложения в подкрепа на туристическия бизнес ще изпратят до ресорното Министерство Общественият съвет към Община Несебър и Общинският консултативен съвет по туризъм. Фокусът на срещата им беше летният туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения..

публикувано на 17.06.21 в 13:52

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени (обновена)

По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,   председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат: „Не можем да очакваме добиви..

обновено на 17.06.21 в 12:55