Бургас се сбогува с Ваня Костова

Бургас и морето / 2018
Снимка: Ивайло Пеев / БНР Бургас

Обичаната от поколения българи, ангелогласната Ваня Костова ни напусна навръх Гергьовден на 64-годишна възраст. Ще я запомним като певицата възпяла едни от най-красивите български стихове по текстове на Петя Дубарова, Пламен Ставрев, Пейо Пантелеев - все велики бургаски творци. 

Певицата е родена в Димитровград, завършила бургаската английска езикова гимназия „Гео Милев“, а след това и българската държавна консерватория. Ваня Костова е един от най-емблематичните гласове на българската популярна музика. Талантът и пленява българската публика. С Вокалната формация "Тоника СВ" тя  изпява незабравими хитове като „Приятели“, „Старата любов“, „Мойта малка дъщеря“, но всъщност маестро Стефан Диомов я открива за музикалната сцена, още когато тя е била в 11 клас. 

Бургас се прощава днес с голямата певица Ваня Костова. Нейни песни озвучаваха централната част на града. Бургазлии, близки и приятели на певицата се събраха пред един от символите на Бургас - Часовника, за да поднесат цветя в нейна памет. 

На 1 ви август в памет на Ваня Костова ще има голям концерт с нейни песни. Тя обичаше Бургас и ние я обичахме, каза днес кметът Димитър Николов.

"Ваня винаги е казвала, че Бургас е нейното място. Винаги се отнасяше с огромен сантимент към града. Многото срещи, които сме имали, винаги са завършвали с обичта ѝ към Бургас. И Бургас я обича. Тя е един от най-обичаните творци на нашия град."

Един уникален спомен за Ваня Костова разказа днес дългогодишният журналист във в-к “Черномоски фронт“сега „Черноморски фар“ Иван Червенков. Той е свързан с дълбоката духовна връзка, която имаше Ваня Костова с бургаската поетеса Петя Дубарова. Тя е певицата изпълнила най-много песни посветени и по стихове на Петя Дубарова:

"Беше есента на 1984-та година. Наближаваше годишнина от смъртта на Петя Дубарова. В Бургас всички мълчаха, всички се страхуваха да споменат нейното име. А Ваня беше решила да направи концерт с песни по стихове на Петя Дубарова. И  го направи! Такава беше Ваня - вулкан, фурия, която реши ли да направи нещо, тя го прави", сподели Иван Червенков. 

Самата Ваня Костова преди дни каза: 

"Мечтая всяко стихотворение на Петя Дубарова да се превърне в прекрасна песен, каквато всъщност е и поезията ѝ."

Има певци, които стават част от песента на живота ни. Такава беше Ваня Костова. Ангелският и глас ще продължава да звучи някъде там от вечността.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Море от цветя за Ваня Костова

"Море от нежност ", " Дом от мечти", "Цвете за обич", " Закъсняла любов", "Искам тази нощ нещо да ти кажа" - част от песните, които докоснаха чрез неземния глас на Ваня Костова сърцата на хиляди хора.Те звучаха днес в нейна памет пред   знакови за Бургас..

публикувано на 07.05.21 в 13:14
Ваня Костова

Почина ангелогласната Ваня Костова

Отиде си певицата Ваня Костова. Тъжната новина потвърди кметът на Бургас Димитър Николов . Един от най-обичаните гласове на българската музика е  починала на 64-годишна възраст.  "Една любима и голяма звезда, с огромна обич към Бургас отлетя към..

публикувано на 06.05.21 в 21:30
Бургас и морето / 2012

Стефан Диомов: Още не мога да възприема факта, че Ваня вече не е между нас

Още не мога да възприема факта, че Ваня вече не е между нас. Това каза композиторът Стефан Диомов в ефира на БНР Бургас по повод кончината на певицата , която ни напусна в четвъртък на 64-годишна възраст. "По света има милиони певци, но малцина..

публикувано на 07.05.21 в 11:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Кирил Дончев: Най-милата ми награда е, че съм почетен гражданин на Бургас

С двучасова културна програма, наситена с емоционални разговори, истории и много музика, Сдружение "Общество за духовни изяви" с председател журналистът и издател Румяна Емануилиду отбеляза своята 20-годишнина, съобщиха от Община Бургас. Вечерта бе..

публикувано на 19.06.21 в 14:18

Премиера на книгата “Частица нищожна от отломката нищожна“ на проф, Гаро Мардиросян в Бургас

Премиера на книгата „Частица нищожна от отломката нищожна“  на проф. Гаро Мардиросян ще се проведе днес от 15 ч. в зала "Георги Баев" на Културния център „Морското казино“, съобщават от Община Бургас. Книгата е мемоарна и проследява житейския път на..

публикувано на 19.06.21 в 13:14

Бюст-паметник на Петко Задгорски вече е част от Морската градина

С тържествена церемония днес беше открит бюст-паметника на художника Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Той се намира на метри от статуята на Пушкин, създадена от него през 1952г. и превърнала се в една от културните емблеми на града...

публикувано на 19.06.21 в 12:51

Откриват официално паметника на Петко Задгорски днес в Бургас

Бюст-паметник на бургаския художник Петко Задгорски ще бъде поставен в Морската градина на Бургас. Той ще се намира на метри от паметника на Пушкин, създаден от него през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града. Официалното..

публикувано на 19.06.21 в 08:39
Златко Гулеков, председател на театралното жури на фестивала

Златко Гулеков: Фестивалът „Сцена под Сините камъни“ изгради общност от деца, обичащи театъра

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 08:18
Братя Аргирови

Братя Аргирови с рецитал на "Бургас и морето"

Светослав и Благовест Аргирови ще зарадват публиката със специален рецитал по време на Националния конкурс за песен „Бургас и морето 2021“. Те ще бъдат и част от журито, което заедно с вашите гласове ще определи песните победители на 31 юли. В журито на..

публикувано на 18.06.21 в 16:05

Каталог представя голяма част от иконите на Бургаския музей

Проектът „Каталог на иконите от Регионален исторически музей – Бургас“ беше одобрен за пълно финансиране от Министерство на културата, по конкурсна сесия „ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ..

публикувано на 18.06.21 в 13:04