Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас се сбогува с Ваня Костова

Бургас и морето / 2018
Снимка: Ивайло Пеев / БНР Бургас

Обичаната от поколения българи, ангелогласната Ваня Костова ни напусна навръх Гергьовден на 64-годишна възраст. Ще я запомним като певицата възпяла едни от най-красивите български стихове по текстове на Петя Дубарова, Пламен Ставрев, Пейо Пантелеев - все велики бургаски творци. 

Певицата е родена в Димитровград, завършила бургаската английска езикова гимназия „Гео Милев“, а след това и българската държавна консерватория. Ваня Костова е един от най-емблематичните гласове на българската популярна музика. Талантът и пленява българската публика. С Вокалната формация "Тоника СВ" тя  изпява незабравими хитове като „Приятели“, „Старата любов“, „Мойта малка дъщеря“, но всъщност маестро Стефан Диомов я открива за музикалната сцена, още когато тя е била в 11 клас. 

Бургас се прощава днес с голямата певица Ваня Костова. Нейни песни озвучаваха централната част на града. Бургазлии, близки и приятели на певицата се събраха пред един от символите на Бургас - Часовника, за да поднесат цветя в нейна памет. 

На 1 ви август в памет на Ваня Костова ще има голям концерт с нейни песни. Тя обичаше Бургас и ние я обичахме, каза днес кметът Димитър Николов.

"Ваня винаги е казвала, че Бургас е нейното място. Винаги се отнасяше с огромен сантимент към града. Многото срещи, които сме имали, винаги са завършвали с обичта ѝ към Бургас. И Бургас я обича. Тя е един от най-обичаните творци на нашия град."

Един уникален спомен за Ваня Костова разказа днес дългогодишният журналист във в-к “Черномоски фронт“сега „Черноморски фар“ Иван Червенков. Той е свързан с дълбоката духовна връзка, която имаше Ваня Костова с бургаската поетеса Петя Дубарова. Тя е певицата изпълнила най-много песни посветени и по стихове на Петя Дубарова:

"Беше есента на 1984-та година. Наближаваше годишнина от смъртта на Петя Дубарова. В Бургас всички мълчаха, всички се страхуваха да споменат нейното име. А Ваня беше решила да направи концерт с песни по стихове на Петя Дубарова. И  го направи! Такава беше Ваня - вулкан, фурия, която реши ли да направи нещо, тя го прави", сподели Иван Червенков. 

Самата Ваня Костова преди дни каза: 

"Мечтая всяко стихотворение на Петя Дубарова да се превърне в прекрасна песен, каквато всъщност е и поезията ѝ."

Има певци, които стават част от песента на живота ни. Такава беше Ваня Костова. Ангелският и глас ще продължава да звучи някъде там от вечността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Море от цветя за Ваня Костова

"Море от нежност ", " Дом от мечти", "Цвете за обич", " Закъсняла любов", "Искам тази нощ нещо да ти кажа" - част от песните, които докоснаха чрез неземния глас на Ваня Костова сърцата на хиляди хора.Те звучаха днес в нейна памет пред   знакови за Бургас..

публикувано на 07.05.21 в 13:14
Ваня Костова

Почина ангелогласната Ваня Костова

Отиде си певицата Ваня Костова. Тъжната новина потвърди кметът на Бургас Димитър Николов . Един от най-обичаните гласове на българската музика е  починала на 64-годишна възраст.  "Една любима и голяма звезда, с огромна обич към Бургас отлетя към..

публикувано на 06.05.21 в 21:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко..

публикувано на 23.04.24 в 09:48