Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа предлага нови правила за изкуствения интелект

Европейската комисия (ЕК) публикува своето предложение за регулация на изкуствения интелект (ИИ). Рамката предвижда строги правила и съответно наказания за компаниите, които не ги спазват.

Но нека в началото стане ясно какво се разбира под изкуствен интелект (ИИ). Това е способността на една машина да демонстрира способности, присъщи за хората - да разсъждава, да се учи, да планира или да твори.

Евродепутатът Ева Майдел е член на специално създадената комисия по въпросите на изкуствения интелект (ИИ) в Европейския Парламент.

„За първи път имаме уникалната възможност да проучим задълбочено темата, нейните предизвикателства, рискове, но и нейните възможности. Имаме възможност да се консултираме с всички заинтересовани страни, относно краткосрочните, но и дългосрочните цели на изкуствения интелект (ИИ).

Аз бих искала да видя тази комисия като мястото в Европа, където се води важния дебат за ИИ и как той да бъде развит в Европа“, смята евродепутатът.

А в Европа изкуственият интелект може да донесе много ползи, като например по-добро здравно обслужване, по-безопасен и чист транспорт, по-ефективно производство и по-евтина и по-устойчива енергия.

Но трябва да се изгради визия за развитието на изкуствения интелект до 2030 година, смята евродепутатът Ева Майдъл.

„Балансът, който се опитваме да направим – как регулирайки, да не заставаме на пътя на малките и средни предприятия, на стартиращите компании, които използват тази технология. Изключително е важно да дадем възможност на иновациите да се случват. Но в същото време да направим така, че да бъдем предпазени, когато има определени рискове“, категорична е Майдъл.

Притеснения има не само в Европа, но и в света. Някои се страхуват, че ИИ скоро ще определи живота ни по начин, който не е желан. Според критиците, технологията вече има лош социален ефект и може да бъде използвана като инструмент за социален контрол от авторитарни правителства. Други, смятат, че изкуствения интелект може да бъде двигател на икономическия растеж. Техните притеснения са, че Европа ще изостане още повече от Китай и САЩ, що се отнася до бъдещите технологии.

В крак с тенденцията и именно с идеята Европа да не изостава, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас ще започне през есента обучение в специалност – „Програмиране на изкуствен интелект", а след това и на  „Програмиране на роботи“. Това каза директорът на учебното заведение Димитрина Тодорова.

„Партньорите на училището са 17 компании, които интензивно работят с нас, участват в учебните процеси, имаме лекции с тях, проектни дейности.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците събраха много мнения от много сектори в бизнеса, че има необходимост от специалности като „Програмиране на изкуствен интелект“ и "„Програмиране на роботи““.

Статистиката също алармира за липса на специалисти. Едва 5% от българските фирми с над 10 служители са използвали изкуствен интелект под някаква форма през 2020 година, показва данните на Евростат. Това е малко под средното ниво за ЕС, където 7% от фирмите използват приложения за изкуствен интелект. За сравнение в Ирландия процентът е 23 на сто.

И докато първия випуск на специалност „Програмиране на изкуствен интелект“ завърши, в Европейския съюз вече ще е в сила регулацията и строгите правила при използването на тези технологии.

Предлага се забрана за разработката на изкуствен интелект, който идва с "неприемлив" риск. Това например би бил софтуер, който извършва социално оценяване на хората, т.е. колко примерни граждани са на базата на различни критерии.

Следва категорията за високорисков изкуствен интелект. Тук правилата са най-строги. За алгоритми с висок риск могат да бъдат определени доста системи, включително самият начин на обучение на изкуствения интелект.

Ревизираните правила признават заплахата от лицевото разпознаване за правата на човека и свободата на хората. Но те посочват и, че технологията може да бъде използвана за търсенето на изчезнали деца, престъпници или заподозрени в извършването на терористични атаки.

Използването трябва да бъде разрешено от съд или независим административен орган и да бъде ограничено във времето и пространството.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ул. „Цар Шишман“

Затварят за движение утре кръстовището на ул. „Апостол Карамитев“ с ул. „Марагидик“

Във връзка с аварийни ВиК дейности ще бъде затворено кръстовището ул. „Апостол Карамитев“ – ул. „Марагидик“ утре от 08:00 до 17:00 ч. Преминаването на автомобилите от ул. „Марагидик“ до ул. „Васил Априлов“ ще се осъществява през ул. „Ал. Велики“, като се пресича пешеходната зона.

публикувано на 02.08.21 в 16:47

При опасни горещини работодателите са длъжни да вземат мерки за своите служители

При оранжев и червен код за горещо време работодателите са длъжни да вземат мерки за своите служители, които работят на  открито. На работещите трябва да се осигуряват разхладителни напитки, хладно помещение за почивките, както и промяна в работното време или естеството на извършваната дейност. Това обясни Дина Христова, експерт в Главната инспекция..

публикувано на 02.08.21 в 16:37

Затварят за движение участък от ул. "Петко Задгорски" в Изгрев

Стартира следващ етап от ремонтните дейности на ул. „Петко Задгорски“ в к-с „Изгрев“, съобщават от община Бургас. Ще се работи в участъка от ул. „Георги Калоянчев“ до ул. „Никола Петков“. От утре, 3 август за две седмици се променя временно организацията на движение. Улицата ще бъде затворена за автомобили в споменатия участък в едната посока –..

публикувано на 02.08.21 в 15:44
Пламен Николов

"Булевард Демокрация" - на 2 август

Кандидатурата на Пламен Николов определено предизвика дискусия. Както винаги – полярна. Ние, българите, сме много претенциозни, когато си избираме управници. Или… май не сме. Както казваше покойният, вече, Тони Филипов „Не сме единодушен“. Всъщност, ние първо ги избираме, след това започваме с претенциите. За съжаление, не се научихме, че денят за..

публикувано на 02.08.21 в 15:00

Община Сливен с план да облекчи трафика

Проект на  „Генерален  план за организация на движението на гр. Сливен“, предлага на вниманието на гражданите Община Сливен. Той е изготвен във връзка с необходимостта от въвеждане на нова по-ефективна организация на движението– автомобилно, пешеходно и велосипедно, следствие на непрекъснато нарастващия брой автомобили, която да съответства както..

публикувано на 02.08.21 в 13:41

Над 30 тона стари мебели са предадени центъра за ремонт

Повече от 30 тона стари и непотребни мебели са предадени до този момент в специализирания Център за ремонт и повторна употреба на подобни вещи от домакинствата. Кампанията на Община Бургас стартира това лято. Предадените мебели ще бъдат обновени, след което ще бъдат предоставени на социални домове, пенсионерски клубове и други заведения, които имат..

публикувано на 02.08.21 в 12:58

Затварят ул. "Климент Охридски" в участъка „Цар Калоян“ – "Ивайло" до края на август

Продължават ремонтните дейности на ВиК мрежата по ул. "Климент Охридски" в участъка между ул. „Уилям Гладстон“ и ул. „Дебелт“. От 10.00 ч. на 03.08.2021 г. /вторник/ до 17.00 часа на 30.08.2021 г. /понеделник/ се въвежда промяна в движението, като се затваря за МПС участъкът от ул. „Цар Калоян“ до ул. "Ивайло", съобщават от община Бургас.

публикувано на 02.08.21 в 11:54