Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа предлага нови правила за изкуствения интелект

Европейската комисия (ЕК) публикува своето предложение за регулация на изкуствения интелект (ИИ). Рамката предвижда строги правила и съответно наказания за компаниите, които не ги спазват.

Но нека в началото стане ясно какво се разбира под изкуствен интелект (ИИ). Това е способността на една машина да демонстрира способности, присъщи за хората - да разсъждава, да се учи, да планира или да твори.

Евродепутатът Ева Майдел е член на специално създадената комисия по въпросите на изкуствения интелект (ИИ) в Европейския Парламент.

„За първи път имаме уникалната възможност да проучим задълбочено темата, нейните предизвикателства, рискове, но и нейните възможности. Имаме възможност да се консултираме с всички заинтересовани страни, относно краткосрочните, но и дългосрочните цели на изкуствения интелект (ИИ).

Аз бих искала да видя тази комисия като мястото в Европа, където се води важния дебат за ИИ и как той да бъде развит в Европа“, смята евродепутатът.

А в Европа изкуственият интелект може да донесе много ползи, като например по-добро здравно обслужване, по-безопасен и чист транспорт, по-ефективно производство и по-евтина и по-устойчива енергия.

Но трябва да се изгради визия за развитието на изкуствения интелект до 2030 година, смята евродепутатът Ева Майдъл.

„Балансът, който се опитваме да направим – как регулирайки, да не заставаме на пътя на малките и средни предприятия, на стартиращите компании, които използват тази технология. Изключително е важно да дадем възможност на иновациите да се случват. Но в същото време да направим така, че да бъдем предпазени, когато има определени рискове“, категорична е Майдъл.

Притеснения има не само в Европа, но и в света. Някои се страхуват, че ИИ скоро ще определи живота ни по начин, който не е желан. Според критиците, технологията вече има лош социален ефект и може да бъде използвана като инструмент за социален контрол от авторитарни правителства. Други, смятат, че изкуствения интелект може да бъде двигател на икономическия растеж. Техните притеснения са, че Европа ще изостане още повече от Китай и САЩ, що се отнася до бъдещите технологии.

В крак с тенденцията и именно с идеята Европа да не изостава, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас ще започне през есента обучение в специалност – „Програмиране на изкуствен интелект", а след това и на  „Програмиране на роботи“. Това каза директорът на учебното заведение Димитрина Тодорова.

„Партньорите на училището са 17 компании, които интензивно работят с нас, участват в учебните процеси, имаме лекции с тях, проектни дейности.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците събраха много мнения от много сектори в бизнеса, че има необходимост от специалности като „Програмиране на изкуствен интелект“ и "„Програмиране на роботи““.

Статистиката също алармира за липса на специалисти. Едва 5% от българските фирми с над 10 служители са използвали изкуствен интелект под някаква форма през 2020 година, показва данните на Евростат. Това е малко под средното ниво за ЕС, където 7% от фирмите използват приложения за изкуствен интелект. За сравнение в Ирландия процентът е 23 на сто.

И докато първия випуск на специалност „Програмиране на изкуствен интелект“ завърши, в Европейския съюз вече ще е в сила регулацията и строгите правила при използването на тези технологии.

Предлага се забрана за разработката на изкуствен интелект, който идва с "неприемлив" риск. Това например би бил софтуер, който извършва социално оценяване на хората, т.е. колко примерни граждани са на базата на различни критерии.

Следва категорията за високорисков изкуствен интелект. Тук правилата са най-строги. За алгоритми с висок риск могат да бъдат определени доста системи, включително самият начин на обучение на изкуствения интелект.

Ревизираните правила признават заплахата от лицевото разпознаване за правата на човека и свободата на хората. Но те посочват и, че технологията може да бъде използвана за търсенето на изчезнали деца, престъпници или заподозрени в извършването на терористични атаки.

Използването трябва да бъде разрешено от съд или независим административен орган и да бъде ограничено във времето и пространството.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41

Немската езикова гимназия „Гьоте“ организира благотворителен концерт

Немската езикова гимназия "Гьоте" кани бургазлии на традиционния си благотворителен концерт под надслов "Обич за всички". Той ще се проведе днес и се организира за 12 - та година, като учениците се ангажират с каузата да помогнат на хората с увреждания.  Призивът е да бъдат събрани средства за Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, за..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 19.04.24 в 09:40