Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Николов вече не е зам.-председател на ГЕРБ

Снимка: Фейсбук / ПП ГЕРБ

Кметът на Бургас Димитър Николов бе освободен като заместник-председател на политическа партия ГЕРБ и като заместник-председател в Изпълнителната комисия по право. Длъжностите ще освободи и кметът на София Йорданка Фандъкова.

От общо 1037 делегати в Националното събрание на ГЕРБ - „за“ гласуваха 975, против - 16, 46-ма гласуваха „въздържали се“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрично подчерта, че с освобождаването на Фандъкова и Николов не трябва да се правят аналогии с освобождаването на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов:

„Да не ме разбере някой грешно. Те остават от най-уважаваните, най-заслужилите, така че се надявам да не прочета заглавия, че е свалено доверието от тях. Точно обратното - обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква ежедневно присъствие на събрания, да  изслушаш хората, по няколко часа. Ако го имате това време, оттеглям предложението. Просто искам да им оставя тези три години и да работят повече за градовете си, да помагат на партийците и да сме пак заедно“.

Димитър Николов  остава член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, обяви Борисов с мотиви:

„Каква ми е логиката. Предстоят ни два много тежки месеца срещу много, много пари, които са изправени срещу нас - парите на олигархията. Аз направих недопустими грешки, които за радост се отчитат като успехи сред нашите евроатлантически партньори, но защо предлагам двамата зам.-председатели да останат членове на Изпълнителната комисия. Защото някак си не отива днеска да възложа на зам.-председателя Фандъкова да отиде до Силистра, или до Добрич, или до Сливен“.

Новите заместници на Бойко Борисов в ГЕРБ ще са вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и Даниел Митов, който беше предложението на Борисов за премиер на проектокабинета ГЕРБ- СДС.

С друго гласуване от Изпълнителната комисия на ГЕРБ бяха освободени Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев. 

По-рано вицепремиерът в оставка Томислав Дончев категорично обяви, че промени са необходими.

Политическият актив на ГЕРБ се събира точно два месеца преди обявената от президента Радев дата за предсрочните парламентарни избори.

Последният национален форум на партията беше в началото на август миналата година в разгара на антиправителствените протести.

Днешното Национално събрание на ГЕРБ ще се проведе изцяло дистанционно без присъствие на медии. Посоченият мотив за това е епидемиологичната обстановка в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39