Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тихомир Янакиев: И този сезон ще разчитаме на българските туристи

Тихомир Янакиев, кмет на Созопол
Снимка: БНР Бургас

Созопол се готви за новия туристически сезон. Правят се подобрения на инфраструктурата, осигуряват се нови паркоместа, заснет е рекламен клип за новия сезон, който вече се представя в различни платформи. 

Всички проблеми свързани с предстоящия сезон бяха обсъдени на среща между ръководството на общината и представители на туристическия бранш. При откриването на форума, кметът Тихомир Янакиев заяви, че предстои сезон, в който отново ще се разчита на българските туристи. Според него, един от големите проблеми на Созопол е паркирането в града.

"Паркингите, които ще бъда в Стария град продължават. Ще има още една бариера на рибарския кей, който ще бъде обособено като място за локално паркиране. Така местните ще могат да си го ползват. Миналата година имаше доста проблеми с локалното паркиране."


Тихомир Янакиев информира, че ще има над 100 нови паркоместа в целия Созопол. Звено "Обществен ред" ще следи за проблеми с паркирането. 


Созопол тази година ще бъде атрактивен за електромобилите. На всички паркинги в града ще имат възможност те да се зареждат. 

"Правим асфалтиране на градската градина с всички алеи. Подновява се част от кита на детската площадка на "Веселата улица". Така ще придобие вид, който да бъде по-лицеприятен за хората."

Въвежда се промяна в регистрационния режим, каза гл.-секретар на отдел "Туризъм и транспорт" Николай Петров: 

"В удостоверението за категоризация или за регистрация не се отбелязват звездите. Плаща се туристическа такса от 0.40 лв и е 20 лв на легло. Има увеличение на таксите за регистрация и се плащат на веднъж. 

За другите обекти и категоризацията на заведенията, се плащат на два пъти."

Известният екскурзовод Сурен Исраилян ще прави безплатни турове на Стария град за туристи.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водолази от „Приятели на морето“ почистват морското дъно край бургаския мост

Водолази от сдружението „Приятели на морето“ почистват днес  морското дъно край моста. Целта е да се извадят колкото се може повече отпадъци до една от най-оживените части на плажната ивица. В морето се изхвърлят от фасове до пръстени, включително строителни отпадъци и пазарска количка от хипермаркет, споделят гмуркачи. Юристът и водолаз Стефан Цинцарски..

публикувано на 01.08.21 в 10:06

Жителите на бургаското с. Маринка с блокада на пътя заради проблеми с водата

Жители на бургаското село Маринка планират днес блокада на международния път, минаващ през селището. Недоволството е заради чести ВиК аварии и спиране на водата. Предвижда се движението към подходите на Бургас и Малко Търново да бъде спряно между 10 и 10.15 часа. Често спиране на водата и загуби по старата водопреносна мрежа са причината за протеста на..

обновено на 01.08.21 в 09:12
Първият им успех бе с Имам в сърцето си море

"Заклинание" с високото признание от "Бургас и морето"

Творческият екип на композитора Петър Алексиев и вдъхновяващия  Ивайло Вълчев заедно с Фортисимо и ангелогласната Кристина Дончева,  отново спечели  Бургас и морето. Песента им Заклинение беше с най добър резултат  и във вота на публиката.    Първото им отличие на този конкурс  бе със заглавието Имам в сърцето си море през 2017 година.

публикувано на 01.08.21 в 08:21

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас, информират от пътната агенция. По-рано заради катастрофа на пътя част от трафикът се пренасочваше в едната лента.

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Бургаски депутати питат регионалния министър за ремонтите на пътищата в областта

Депутатите от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова отправиха въпрос към регионалния министър в служебния кабинет Виолета Комитова относно ремонтът на пътищата в областта. Бургаските депутати поискаха повече информация какво се случва след отмяната на заповедта за спиране на ремонтите дейности от АПИ. „Надявам се да се..

публикувано на 30.07.21 в 15:47
Спряганият за кандидат - премиер Петър Илиев

"Булевард Демокрация" - на 30 юли

Целокупна България е притаила дъх, направени са аларми на телефоните, навити са будилници за студио… извинете – за часа „Хикс“ (или „Хъ“). Тогава, спечелилата изборите партия, ще обяви кой ще е вторият им кандидат – премиер. Защото първият, Николай Василев, отнесе един ЗИЛ хейт, както е модерно да се казва. Втората номинация е обвита в тайнственост..

публикувано на 30.07.21 в 15:02

Започва информационна кампания срещу трафика с цел сексуална експлоатация

В Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли, стартира информационна кампания срещу трафика с цел сексуална експлоатация. Тя е по инициатива на Местната комисия за борба с трафика на хора и подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Чрез специално създадения за кампанията клип „Трафикът на хора..

публикувано на 30.07.21 в 14:56