Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опера Бургас кани на "Пътуване във времето"

Първият от поредицата концертни прояви, които представят най-характерното историческото време, претворено в музикалното изкуство, както и запознаване с основните насоки на философията и културните канони за съответната епоха, е „Пътуване във времето“ – на 16-и май, от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

Двете оперни певици – Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, пианистката Мира Искърова и Диана Авелова, художник на проекта, споделят своето нетърпение да подарят моменти на съприкосновение с изкуството на барока на бургаската публика, както и на гостите на града, в днешните противоречиви, трудни, но и интересни времена:

„Публиката ще бъде преведена през различни епохи и жанрове на класическата музика в рамките на поредица от концерти „Пътуване във времето“.Първо на 16-и май ще се пренесем в XVII и XVIII век, Барок, след Ренесанса – френски (baroque), италиански (barocco), означава неправилна перла или фалшив скъпоценен камък. Пищност, претрупаност, шумното изобилие на детайли, но и мелодии, които докосват сетивата, истории за императрици и крале, афери и интриги, обрисувани в музика от Хендел, Рамо, Вивалди, Пърсел.  Два сопрана, пиано, дуети и арии (по-малко), в които ще разпознаете известни мотиви от любими филми. Тази звукова магия ще бъде придружена от разходка из Лувър, Ермитаж, Петра и Пирамидите, под формата на мултимедия. За визията на проекта се грижи художникът Диана Авелова  – млада артистка, която учи изящни изкуства и костюм не къде да е, а в Академията за сценични изкуства в Париж.

Хореографията на концертния спектакъл е на Патрисия Соарес. Тя е от Лисабон, Португалия, учила e класически танц в Лисабон и Мадрид. Работила е като балерина в Държавна опера  – Стара Загора, а от 2019 г. работи в Държавна опера  – Бургас. Нейният репертоарът включва: "Дон Кихот", "Лебедово езеро", "Жизел", "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и др. Само музиката има власт да ни пренесе за секунда, където си поискаме, елате с нас на пътешествие в епохата на Барока, ще открием много красота!“, разказва за атрактивния проект сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

„Този концерт ни отнася в епохата на Барока, като ни разхожда из най- красивите кътчета на музиката от този стил  –  мечтателност и приказност, вплетена в полифонична сплав, допълнени от вълшебна мултимедия и танц  –  ето в какво може да участвате.“, допълня естетичната визия за концерта сопраното Нона Кръстникова.

„Срещата с този музикален проект за мен е особено лична. Не зная, дали ще успеем да погледнем достатъчно отблизо музиката на Барока, но се надявам да имаме щастиетои ние, и публиката на Бургаска опера  –  да бъдем достатъчно искрено в нея. Мисля, че на 16-и май ще се срещнем с една много емоционална и честна интерпретация на някои от най-впечатляващите барокови арии и дуети. С искрено вълнение каня почитателите на оперното изкуство, а и не само тях  –  на този по-специален концерт“, повдига емоционалния градус преди концерта пианистката Мира Искърова, с която Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

„След като завърших класа по френски език в ПГРЕ “Г. С. Раковски“ – гр.Бургас, заминах да преследвам мечтите си на дизайнер в Париж. Там изучавам специалност „Приложни изкуства и Моден дизайн“ в университета по изкуства „Atelier de Sévres“. От малка изучавам  рисуване, балет, пиано и театър, а музиката винаги е вървяла рамо до рамо с мен. Така открих Операта – съвършената симбиоза между няколко изкуства. Творческият ми процес е силно повлиян от музиката и нейната история. Зад всеки тон  може да стои надежда, болка, страст... Имам специално отношение към музиката на Барока. Вдъхновява ме със своята богата орнаментираност и стремеж към съвършенството“, споделя Диана Авелова, художник на проекта „Пътуване във времето“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата „Цветовете на България“ открива Дните на българската музика в Бургас

С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дни на българската музика в Бургас днес. Тя се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ със съдействието на Министерство на културата, областната администрация и финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Бургас. В програмата, която..

публикувано на 18.04.24 в 13:48

Изложба отбелязва 90-годишнината от рождението на сценографа Тодор Станилов

90 години от рождението на големия български сценограф Тодор Станилов ще бъдат отбелязани с изложба в Градската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията включени близо 40 картини, проекти за спектакли на бургаския театър, от фонда на галерията. Те са дарени от сина му журналиста Боян Станилов. Тодор Станилов е име от културния..

обновено на 18.04.24 в 10:48

Атанас Велков се завърна в Бургас с изложба живопис

Атанас Велков откри изложба „Живопис“ в бургаската галерия „Неси“. Той не е излагал свои картини в родния си град от 20 години. Обикалял е по света, живял и работил е на различни места. Сега се е установил в София.  Велков посвещава изложбата си на свой голям приятел, който е  починал преди години, това е К амен Пенков, поет и художник...

публикувано на 18.04.24 в 09:40

Стойчо Керев представя в Бургас филма си „Пробуждане“

Журналистът Стойчо Керев ще представи филма си „Пробуждане“ в Бургас утре. В лентата участват проф. Бойко Рангелов, Димитър Недков, Димитър Лучев, Йордан Камджалов, Мария Лалева, Виктория Бешлийска, Джорджия Николова, Иво Величков, Силва Дончева, Дамян Попхристов. „Ние сме прашинки в необятния космос и Вселена.Нашите души пътуват във времето..

публикувано на 17.04.24 в 12:05

Фондацията на Лили Иванова иска общински имот в Морската градина за културен център

Бивше заведение в Морската градина може да се превърне в културен център. Инициативата е на Фондация „Лили Иванова“. От фондацията са изпратили писмо до Общинския съвет с искане да стопанисват сградата за 10 години. Там ще бъде създаден Saloon LI. Имотът с площ от 62 кв м в близост до Летния театър е собственост на „Благоустройствени строежи“...

публикувано на 17.04.24 в 11:52

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 17.04.24 в 10:58

"Кралица на красотата" в бургаския театър под режисурата на Боил Банов

Бившият министър на културата Боил Банов режисира "Кралица на красотата" в бургаския театър. Спектакълът е по текст на Мартин Макдона. Премиерата е от 19 часа в камерната зала. Боил Банов е ученик на Борислав Чакринов. Така се е родила идеята за поставянето на пиесата на ирландския драматург „Бившата мис на малкия град“ в бургаския..

обновено на 16.04.24 в 11:19