Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестинарски танци в село Българи, Църквата се обяви против обичая (обновена)

| обновено на 03.06.21 в 13:43


На 3 юни по стар стил в странджанското село Българи с нестинарски игри се чества празника на Св. Константин и Елена. От 2009 г. ритуалът, при който нестинари танцуват боси върху жарава, е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. След едногодишно прекъсване заради пандемията древният обичай отново ще се проведе тази година.

Камбанен звън ще оповести празника в селото. Програмата ще започне с тържествена литургия за освещаване на иконите на Св. Константин и Елена. След това из селото ще премине шествие, а в 15 часа ще бъде запален огънят за нестинарските танци. Още за ритуалите разказва кметският наместник на село Българи Недка Лапчева: 

"Епитропът, заедно с 3 момчета, вземат иконите и ги отнасят с тъпан и гайда към нестинарския конак, където става обличането на иконите. След като се облекат иконите, шествието потегля към аязмото, където се извършва измиването на иконите или самият водосвет".

Програмата на празника включва още прожекция на българския документален филм "Стъпки в огъня" и автентична фото изложба на нестинарските игри. Те ще бъдат представени в посетителския център "Пътят на нестинарството". 

Българи е единственото нестинарско село в България, което е запазило старинния обичай в автентичния му вид.

Против нестинарството се обяви сливенският митрополит Йоаникий по повод спазването на обичая в селото. Това е посочено в изявление, от 21 май, когато църквата отбелязва празника на Светите равноапостолни Константин и Елена. Публикацията е във връзка с ежегодно провеждащите се нестинарски игри в село Българи, община Царево, които са на празника на двамата светци по стар стил на 3 юни.

Според владиката, обичаят води до духовни заблуди, коментира викарийният епископ Йеротей:

"Според изявлението на негово високо преосвещенство, нестинарският танц е противоположност на православната молитва, по време на която молещите се се извисяват до живо общение с Бога. В православната църква кадим благоуханно кандило на Господа, до като тези церемонии в с.Българи се вършат нецърковно, те са без архиерейско позволение, без Божия благодат!"  

Митрополит Йоаникий е категоричен, че духовно водачество могат да упражняват единствено каноничните духовници, а не мъже-заклинатели или жени-магьосници, както се случва в нестинарството.

Нестинарството е духа на Странджа. Това е запазена вековна традиция и е уникална за страната ни. В него има езически елементи, но същността на ритуала е уважение към светците Константин и Елена, коментира позицията на сливенския митрополит Йоаникий против обичая, нестинарят и народен певец Костадин Михайлов:

„Моите уважения към българската прославна църква, но от тяхната позиция излиза, че нестинарите сме някаква секта . А те не са никаква секта , нито организация против църквата. Това е вече една, за съжаление, малка общност, която имат особена почит към някои светци, които се почитат и от всички жители на Странджа.“

Празникът в с. Българи е днес през целия ден, в 15 часа ще бъде запален огънят за нестинарските танци. От 19:30 ч. на централния площад започва фолклорен концерт, а два часа по - късно под звуците на тъпан и гайда нестинарите ще танцуват върху жаравата. 


Повече може да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Царево планира реконструкция на Морската градина и изграждането на нова велоалея

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции се проведе днес в читалище "Георги Кондолов" в Царево. „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране от ниво 2“ е с водещ партньор Агенция “Пътна инфраструктура” и предвижда първи етап от р еконструкция и..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол, съобщиха община Царево и Агенция "Пътна инфраструктура". Той вече е отворен за движение. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие. То е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Поставени са ограничителните системи за пътища, хоризонталната маркировка и..

публикувано на 18.04.24 в 16:00
Птици саблеклюн

Зелена акция поправя Пътеката на саблеклюна в неделя

Българската фондация „Биоразнообразие“ организира акция за освежаване и поддържане на Пътеката на саблеклюна в Бургас в неделя, 21 април от 10 до 13 часа. Оттам канят приятели и доброволци при Укритието за наблюдение на птици, за да се включат в предвидените косене, садене, чистене и ремонтиране по пътеката на пролетната птица от семейство..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

До 13 километра в час с тротинетка в Бургас

По-строги правила за електрическите тротинетки в Бургас предлага група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът този път пада върху намаляването на скоростта и санкциите за неправилно паркирани и захвърлени на пътя тротинетки. Целта е да бъдат въведени ясни правила и изисквания за движението на електрическите превозни..

обновено на 18.04.24 в 14:33

Затварят кръстовището на улиците "Атанас Буров" и "Иван Хаджипетров"

Кръстовището на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“ ще бъде затворено от утре, 19 април, до идната сряда, 24 април, предупреди Община Бургас. Причината е продължаващият ремонт по „Атанас Буров“. За същия период се въвежда временна организация за движение. „Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в участъка, и..

публикувано на 18.04.24 в 13:01

Бургас поиска от АПИ пари за цялостен ремонт на шосето до кв. Сарафово

Община Бургас отправи призив до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да осигури средства за цялостен ремонт на шосето от Бургас до квартал Сарафово. Шосето е част от републиканската пътна мрежа, собственост на държавата и големите ремонти там се осъществяват от АПИ и с тяхно финансиране. Община Бургас прави кръпки на пътя само по спешност и..

публикувано на 18.04.24 в 11:27

Кариерен форум в Бургас среща ученици и студенти с бизнеса

Кариерен форум провеждат днес в Бургас Стопанският факултет на Софийския университет и филиалът му във фоайето на Културен дом НХК в морския град. Основният партньор на събитието е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – училище към СУ. „Кариерен форум 8.0 – с поглед в бъдещето“ предлага на ученици и студенти срещи с..

публикувано на 18.04.24 в 11:17