Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

| обновено на 14.06.21 в 10:52

Основната цел този ден е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.

БЧК Бургас отбелязва днес Световния ден на безвъзмездния кръводарител. Предвидена е кратка церемония по отличаване с грамоти на изявени кръводарители и институции, които през изминалата година са допринесли за популяризиране на кръводаряването. Събитието е предвидено в 12:30 часа. 

Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи „А-В-0“ Карл Ландщайнер. За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда и рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като деня, на който всяка година се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

В България все по-трайно се налага абсолютно нерегламентираната практика пациентите да бъдат принуждавани да си търсят дарители, за да им се окаже необходимата медицинска помощ. Опитът на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) показва, че тази практика е в основата на развитата незаконна търговия с кръв в цялата страна, както и че тя пряко засяга желанието на доброволните кръводарители да даряват кръв.

Едва ли има съмнение, че пандемията от COVID-19 засегна и промени целия свят. Но това, което си остава непроменено, е че във всеки един момент, за функционирането на всяка здравна система, респективно – за да се помогне на пациентите, от решаващо значение е наличието на достатъчно безопасна кръв. Световната здравна организация и специалистите определят доброволните и безвъзмездни кръводарители като най-безопасната група дарители, разграничавайки ги от противоречащите на добрите световни практики и стандарти за безопасност роднинско и платено кръводаряване.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има формална „държава-домакин“ на кампанията. През 2021-та това е Италия, с посланието – „Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на Света!“ . То подчертава решаващата роля на кръводарителите за спасяването на милиони животи всеки ден и същественото значение, което има наличието на достатъчно дарена кръв.

Повече от ¾ от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари. Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) сигнализира, че институциите продължават
да прехвърлят отговорността си върху пациентите, като ги принуждават да си търсят дарители

Мобилното приложение Дари кръв на БОДК за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв, оказва помощ и е на разположение на потребителите в цялата страна напълно безплатно 24/7. За по-малко от година, след пълното му обновяване през 2020 година, през Дари кръв са проведени повече от 280 успешни акции за спешна нужда от кръводарители, от които около 35% с търсене на конкретна кръвна група.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Бургас премина в жълтата Covid зона, отварят нови легла за болни

Бургаска област се подготвя за ръст на случаите на коронавирус. От три дни областта премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск. Лечебните заведения поетапно отварят отново Covid легла.  Случаите в Бургас нарастват, макар и не стремглаво, посочва директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. „Тенденцията..

публикувано на 23.07.21 в 13:32

Пресъхване на устата и замаяност – първи симптоми на прегряване

Рисковите групи хора да избягват жегите, съветват специалистите . Необходимо е да се пие по няколко литра течности, за да не се обезводнява организма.  Уязвимите при жеги хора трябва да си позволяват разходки навън само в ранните сутрешни часове или по-късно вечерта. В тази група попадат хората с хронични заболявания, на..

публикувано на 20.07.21 в 14:30

Специалисти - със съвети за безопасно плажуване

Два часа след хранене да не се влиза в морето, съветват специалистите. При употреба на алкохол, това трябва да става след осем часа.  Важно е да се спазват съветите на спасителите и флаговата сигнализация. В часовете, когато е най-топло, да се стои под  сянка. А при симптоми на слънчев или топлинен удар, да се потърси помощ. Това посочи Анета..

публикувано на 20.07.21 в 13:14

Нов екип пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас

Нов екип от амбициозни медици пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас. Той се ръководи от д-р Лорис Мануелян, специалист по вътрешни болести и нефрология, един от доайените в лечението на бъбречните заболявания у нас. Бургазлии го познават като дългогодишен зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас, но през всички тези години той не се..

публикувано на 19.07.21 в 14:40
Тодор Кантарджиев (вляво) и Костадин Ангелов

Ангелов: НЗОК се превръща в инструмент за поръчкови проверки

Здравната каса се превръща в инструмент за поръчкови проверки. Това коментира в Бургас бившият ресорен министър Костадин Ангелов. Той обвини служебния си колега в лъжи относно проведените на Стойчо Кацаров изследвания в „Пирогов“. Вместо държавата да се подготвя за новата ковид вълна, времето се използва, за да се обезглавяват големи..

публикувано на 17.07.21 в 13:50

Кампания за профилактика на меланома - в Поморие

Кампания за профилактика и ранно откриване на рака на кожата ще се проведе днес в Поморие. Тя ще е между 11 и 17 ч., на плажната алея в кв. „Свети Георги“. Целта на кампанията Евромеланома е да се повиши информираността по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от..

публикувано на 17.07.21 в 07:38

Д-р Пламен Панайотов: Ваксинирането е част от мисията на лекарите

Всяка ваксина е в полза на цялата нация, това е мисията на лекарите. Така бургаският доктор Пламен Панайотов коментира през БНР Бургас наградата си за поставени най-голям брой ваксини срещу COVID-19 от всички семейни лекари в страната. „Ситуацията е такава, че не можем да си позволим отпускане. Сега е момента да работим..

публикувано на 16.07.21 в 15:11