Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българо-швейцарско семейство отглежда шафран край Тънково

4
Катя и Чарлс Беер отглеждат шафран в несебърското село Тънково

Катя Ивановска е от Кюстендил, художничка е, но като много българки в началото на демокрацията търси щастие в чужбина. Изборът ѝ е Швейцария. Там среща Чарлс Ернест Беер, който работи в маркетинга и става негова жена. Отначало той иска да отглежда трюфели в Аржентина, но след проучване на пазара семейство Беер купува имот в несебърското село Тънково и сбъдва една мечта-да се занимават с градинарство, но не какво да е, а с отглеждането на шафран. За екзотичната подправка Чарлс Беер казва:

"Казват, че шафранът в древността е тръгнал от Гърция, минал е през България и след това се е разпространил почти навсякъде по света. Хората като са видели, че е много тежка работа, са го поизоставили." 

Край Тънково лилавият минзухар е на три декара. В сухо състояние семейство Беер успели да достигнат над килограм шафран. Катя Ивановска-Беер разказва:

"На четвъртата година имаме над милион луковици, което прави над 3 милиона цветя. Вече не можем да смогваме, затова сме го намалили наполовина. Два месеца в годината е невероятен труд-есента се събира, обаче се плеви пролетта поне веднъж, за да цъфне хубаво. Най-големият производител на шафран в света е Иран, те произвеждат с тонове и подбиват цените, но европейският е с по-добро качество."

Шафранът е полезен с лечебните си свойства, като подправка в гурме кухнята и суровина в луксозната козметика:

"Той има мирис на антибиотик. Много ценен е за здравето. Правят се болкоуспокояващи чайове, също за нервно напрежение. Сосовете за риби и морски дарове също са популярни. 

Тази година семейство Беер очакват реколта от около 800 грама. Отглеждаме шафрана абсолютно чисто и със сигурност отговаряме на критериите за биопроизводство, но не сме правили стъпки за сертифициране, казва Катя:

"Измислят всякакви условия, които са трудни за покриване. По европейските стандарти биопроизводството е сложна история. Продавала съм на фермерския пазар във Варна и колегите много се оплакват. Това не е лесна работа-иска се сърце за нея! А кой ги оценява- нито купувача, нито държавата. Как да просперира това в България?". 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 900 000 пътници са преминали през Летище Бургас

905 000 пътници са преминали през Летище Бургас от началото на годината до края на септември. Това съобщи авиационният експерт на „Фрапорт“ Иво Барзов: „В Топ 5 на пазари, на първо място е полският пазар, на второ място е Чехия, на трето място е Германия, четвърто – Русия и на пети – Украйна като те формират един значителен процент от..

публикувано на 26.10.21 в 08:55

Високите цени на торовете ще оскъпят зърното догодина

Високи цени на торовете създават проблеми на зърнопроизводителите. За една година увеличението е в пъти, а това ще увеличи себестойността на зърнените култури. Амониевият нитрат е поскъпнал близо 4 пъти, съобщи Илия Проданов, който е част от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на клон „Маркели“ –..

публикувано на 25.10.21 в 14:31

БРТК: Не сме съгласни държавата да поставя работодателите в ролята на съдник

Становище по повод въвеждането на зеления сертификат изпрати  Бургаската регионална туристическа камара. В него се казва,  че представителите й не са против ваксинацията, но тя не трябва да е за сметка на ограничения за бизнеса и работещите в сектора. Ваксинацията е доброволен и осъзнат акт, се подчертава в изявлението, то гласи:    Работниците са..

публикувано на 23.10.21 в 10:17

Брандът "Черноморска кухня" организира сезонни кулинарни фестивали в Бургас

Сезонни кулинарни фестивали и семинар за местния бизнес ще организира брандът „Черноморска кухня“, за популяризира проекта за Черноморието като дестинация за гастрономически туризъм. Идеята е подкрепена и от Община Бургас. Създадена е и работна група, която ще действа в тази посока, съобщи Желязко Атанасов, който е вицепрезидент и и..

публикувано на 21.10.21 в 09:28

Нови електрически автобуси ще бъдат предоставени днес на "Бургасбус"

Днес на общинския превозвач „Бургасбус“ ще бъдат предоставени първите електрически автобуси. Те ще изпълняват курсове по линиите на градския транспорт. Това са 18-метрови и 12-метрови рейсове. Те ще бъдат пуснати в експлоатация като част от проект, който изпълнява община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез модернизация на..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Протест на синдикати и работодатели заради цените на тока

Над 600 000 небитови абонати са подложени на ценови шок - не само  промишлените предприятия и малкия бизнес, но и болници, училища,  ВиК дружества, театри, музеи. Протестът на синдикатите и бизнеса е в 12.00 часа пред Министерския съвет, каза Иван Костадинов от регионалната  организация на Подкрепа в Бургас. „Този път се обединиха..

публикувано на 19.10.21 в 09:42

"От фермата до трапезата" в Бродилово

Темата за хуманното  отглеждане на животните е от активно разглежданите в Европейския парламент. Тя е част от  стратегията " От фермата до трапезата". Усилията са за гарантирането на максимално добри уславия за развитието на селскостопанските животни и намаляването на употребата на антибиотици в селското стопанство. Целта е осигуряване на качествена..

публикувано на 18.10.21 в 14:03