Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьори и експерти: Паркирането по бул. „Демокрация“ е опасно (СНИМКИ)

Община Бургас: Законът задължава шофьорът да е внимателен като слиза от колата

| обновено на 18.06.21 в 14:20

Паркирането по ремонтирания „Булевард Демокрация“ в Бургас е опасно. Това заявиха водачи, таксиметрови шофьори и автоинструктори.

Бул. „Демокрация“е известен като най-широкия булевард в Бургас. Оттук минаваше целият трафик за Южното Черноморие през лятото, но рядко е е имало задръстване. С ремонта бе обособена бърза бус лента, а броят на светофарите увеличен. Както предварително обещаха от Общината, тротоарите са по-широки, а паркирането, което досега се извършваше в нарушение, вече е регламентирано. Само че паркоместата сега са между активните платна за движение и буслентата, която е отделена с огради и тротоар. Месеци наред живеещите в района наблюдават трансформацията.

Булевардът изглежда много добре така – боядисан, асфалтиран. Всичко е прекрасно, но всъщност този булевард крие няколко опасности, които би трябвало тези, които са го проектирали да ги имат предвид. Първо тази лента за паркиране на автомобилите, която направиха е изключително тясна. Второ платната за движение също бяха стеснени. Така, паркирайки своя автомобил, шофьорът слиза директно в активната лента. Ако от там идва автомобил, разбира се, е сериозна предпоставка за ПТП. Т.нар. „кошари“ на пешеходната пътека са направени така, че няма добра видимост за водача, когато наближава пешеходната пътека. Пешеходецът бива скрит от стълба за осветление, от стълба на светофара, също и от мантинелите, които са поставени“, коментира Стефан Баев като пешеходец, шофьор и гражданин.

Ремонтираният булевард е истинско изпитание за автоинтрукторите и кандидат – шофьорите.

Ужасен е ремонтът. С тези платна и с тези светофари умишлено се създадоха задръствания. Местата са изключително тесни. Пълна безсмислица беше и напълно излишен беше този ремонт според мен. Паркирането е ужасно, тъй като за да насочим автомобила да паркираме, ние заемаме дясната лента, която е активна за движение. При движение на заден ход се създават предпоставки за произшествия. Местата са изключително тесни, има опасност някой да ни отнесе огледалото на автомобила, когато е паркиран“, коментира автоинструкторът Иван Николов.

Таксиметрови шофьори и автоинструктори призоваха да бъдат премахнати „синята“ и „зелената“ зони, както и успоредното паркиране, а булевардът да остане само за активни платна.

Според общинския съветник Живко Господинов намаляването на пътните платна ще рефлектира на автомобилния трафик на съседните улици и булеварди.

Създава се опасност при преминаването между паркираните автомобили с цел да се стигне до шофьорската врата. Минавайки между две спрени превозни средства, се озовавате в активна лента, без никаква видимост от водача, който в момента преминава. Да не забравяме и предприемането на маневра с цел успоредно паркиране“, допълни той.

Според Живко Господинов затруднения ще има и за зареждането на магазините по бул. „Демокрация“. Проблеми се очакват и за таксиметровите шофьори, които контактуват с активна лента на автобусите. Това според Господинов също е предпоставка за ПТП.

Начинът за проектиране на обновения булевард „Демокрация“ е в правилната посока. Това коментира Михаил Попов от института за пътна безопасност. Но има и редица проблеми, които изникват след ремонта, посочва той:

Недостатъчно е помислено за безопасността на шофьорите и на хората, които ще слязат от тези автомобили. Навън, когато се прави нещо такова или няма просто паркирани коли на такива места, или, ако се случи да има паркирани коли, от лявата страна на автомобила, там, където слиза шофьорът или този човек, който трябва да слезе от задната врата се оставя едно пространство и се прави една допълнителна линия се разчертава. Едно пространство на безопасност“, посочи Попов.

То е в порядъка на половин – един метър, поясни Михаил Попов. Това е нужно, защото шофьорът, след като слезе от автомобила, вече става пешеходец, добави той. В този случай подобна зона не може да бъде обособена, тъй като пътното платно е стеснено, посочи експертът.

Ангажимент на шофьора е да слезе безопасно от автомобила си. Това коментира относно проблема с паркирането на ремонтирания булевард „Демокрация“ Иван Гюлев, началник на общинското звено по пътна безопасност. И на други места в града, шофьорът слиза на пътното платно, подчерта той:

Ще ми позволите да ви цитирам член от Закона за движение по пътищата, в който пише, че водачът и пътниците могат да отварят вратата. Това се отнася за всички места, където паркират. Да оставят отворено, да се качват и слизат от превозните средства, спрени за престой или паркирани, след като се уверят, че няма да създадат опасност за останалите участници в движението. Така че, водачът е длъжен след като паркира, след като има намерението да слезе от автомобила, първо внимателно да се огледа напред и назад, отстрани и да си извърши самото слизане и качване“, посочи Гюлев.

Има проблем със зареждането на магазините по булевард „Демокрация“, призна Иван Гюлев. Обмисляме възможности, най-вероятно ще отделим място, където в определено време бусовете да спират и да извършват тази дейност, добави той.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23