Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бургаси и морето" тази година с 15 песни финалисти

Силно бургаско присъствие и тази година в предложенията за финалния етап на Националния конкурс за песен „Бургас и морето“. Почти 60 песни са били заявени за участие от автори от цялата страна.

Традиционно селекционната комисия на конкурса избира дванадесет финалисти, които прозвучават на живо на сцената на Летния театър. По изключение, тази година песните ще бъдат 15. Решението е било взето в името на стойностните творби, които са създали българските музиканти и като реверанс за пропуснатото поради пандемията миналогодишно издание. 

Сред бургаските финалисти се нареждат Гергана Великова и Георги Дюлгеров с песента „Животът ни е сцена“ с музика и аранжимент Светослав Лобошки и текст Живко Колев.

Вокалният ансамбъл Фортисимо, които вече записаха в биографията си една награда от конкурса, тази година също се явяват, заедно с Кристина Дончева. Тяхната песен е Заклинание, по музика на Петър Алексиев и текст Ивайло Вълчев.

След, като тази година се разделихме с голямата Ваня Костова, нейният син ще спази традицията за участие в песенния конкурс, като ще заложи на песента Откривам те, чиято музика е композирана именно от популярната ни изпълнителка.

В музикалната надпревара влизат и песните –  „Всичко е море“ на Вили Русева, „Да бъдеш с мен“  - Лина По, Дивна Станчева, която известно време остана извън прожекторите, сега ще излезе на сцената с „Да те обичам“, а „Дива река е песента на VIVA /Виктория Чешмеджиева, Йоана Великова, Виктория Ехиянова/. С песента „Изгубено време“ ще чуем Сандра Александрова, Калки и „Калки бенд“  излизат с „Истински благородният“, Виолета Станева с „Някой точно за мен“ , „Писмо в бутилка“ е песента на Силвия Колева , а „Ти, мое море „ на Мария Гогушева. В надпреварата влизат и още няколко популярни имена, като Нели Рангелова, която излиза с песента „Сирената, която...“,  Руслан Мъйнов  със „Слънчев рефрен“ и „В някой друг живот“  на Мариана Попова и Веселин Плачков. 

Подборната комисия селектирала песните е в състав Тони Димитрова, Атанас Стоянов, братя Аргирови, Дани Милев, Веселин Пренеров, Димитър Маджаров, Руслан Карагьозов, Светослав Михайлов и Цанислав Петков.

В следващия етап започва популяризирането на песните в Youtube и facebook каналите на конкурса, представянето на авторските екипи и участието им в БГ Радио.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството. Идеята има..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от нашето време. Проблемът, които тя третира всъщност не е само съвременен, той е проблем на развитието..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан Спасов.  Романтичната комедия „Балдахинът“  разказва за семейния живот на една жена и един мъж от..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални школи за съвременно изкуство, които ще изпълняват модерен балет, латино, хип-хоп и спортни танци, 10..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в римокатолическата църква "Дева Мария Богородица". Солистите на концерта са ученици от класовете по..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48