Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кукленият театър с представление специално за медиците

Днес Куклен театър-Бургас  ще играе своя знаков спектакъл "Филифьонката, която вярваше в бедствия",специално за медиците на Бургас в НХК от 19.00 часа. Това е своеобразен жест на благодарност от театралната трупа към героите, ангели-спасители в борбата с ковид-19.
„Филифьонката, която вярваше в бедствия“ на Държавен Куклен театър - Бургас е по произведение на Туве Янсон
Драматизацията и режисурата са дело на Петър Тодоров, сценография Ханна Шварц, музика Петя Диманова.В ролите са Десислава Минчева - Тодорова, Неделина Роселинова и гласът на Ицко Финци. Пиесата е отличена с ИКАР.

"Филифьонката, която вярваше в бедствия" е спектакъл за всички възрасти. По красив и поетичен начин той разказва за една странна Филифьонка, която живее сама на един отдалечен северен бряг. Тя толкова се бои да не й се случи някое бедствие, че почти не излиза от къщата си. Единственото живо същество наоколо е не по-малко странната Гафса. Двете са обречени да бъдат добри съседки, но страховете на Филифьонката им пречат. Всъщност, дали най-добрият начин да се освободиш от страха не е да преминеш през него?!


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият сезон на Симфоничен оркестър Сливен ще започне с нов директор

Музикалният сезон на Симфоничен оркестър Сливен ще започне с гостуването цигуларя Роман Ким, с концерт за цигулка от Николо Паганини. Това съобщи новият директор на оркестъра Кремена Николова, която представи програмата за сезона. Голямото откриване ще бъде на 21 октомври в зала „Сливен“.  Сред гостуващите музиканти  ще бъдат италианското..

публикувано на 28.09.21 в 17:27

Бургас ще има фонд „Култура“

Бургас ще има нов механизъм за разпределяне на средства за културно съдържание на конкурсен принцип от началото на 2022 г. С 44 гласа „за“ Общинският съвет на свое заседание на 28 септември прие Правилник за работа на Фонд „Култура“. Засилване на конкурентното начало при финансиране за културни продукти и разширяване на възможностите за създаване на..

публикувано на 28.09.21 в 14:18

„Нощ на прилепите“ и еко инициативи в тематичния Зелен уикенд на Бургас

В последния за този сезон тематичен уикенд Бургас ще посрещне своите гости с разнообразни събития, обединени около идеята за зелен град. Акцентът в програмата са езерата и техните уникални обитатели. Еко зоните около Бургас предлагат множество възможности за наблюдение на прелетните птици, с които да се отбележи европейския ден на птиците. На..

публикувано на 28.09.21 в 13:56

Четвърто издание на „Порт Прим Арт Фест“ в Бургас

Четвъртото издание на „Порт Прим Арт Фест“ ще се проведе на няколко бургаски локации в дните от 7 до 9 октомври. След година отсъствие от културната сцена фестивалът се завръща, за да предложи на бургазлии и гостите на града интригуващи срещи с творци от различни направления. Организатор на формата е Гранд хотел и СПА „Приморец“, с любезната..

публикувано на 28.09.21 в 12:30

Представят на публична лекция каталог с носии от Бургаско

Регионалният исторически музей – Бургас съвместно с Народно читалище „Асен Златаров 1940“ ще представи най-новото си издание – „По дрехите посрещат… Традиционни носии от фонда на Бургаския музей“. НЧ „Асен Златаров 1940” като партньор на РИМ - Бургас в популяризирането на каталога организира публична лекция с презентация за костюмите на..

публикувано на 28.09.21 в 10:50

"Омразна любов" събира Койна Русева и Асен Блатечки в юбилеен спектакъл

Бургаският театър събира Асен Блатечки и Койна Русева за юбилеен спектакъл. Звездите ще играят в „Омразна любов“ под режисурата на Борислав Чакринов. Премиерата е днес от 19 часа и е първата за новия сезон. Спектакълът е съвместна продукция на драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас и театрална къща "Viva Atre".  На афиша, под..

обновено на 28.09.21 в 08:53

Красимир Марчев и Нина Вангелова с нови изненади за зрителите

Мултимедиен спектакъл в две части, който ще "потопи" зрителите в магичния свят на човешката душа, ще представят талантливите артисти Красимир Марчев и Нина Вангелова.  Емоционалното сценично приключение ще бъде представено на 30 септември от 19:30 ч. в Културен Дом НХК. Спектакълът включва  забележителните им проекти “Отвъд реалността” и..

публикувано на 27.09.21 в 11:06