Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зачестяват пожарите в равнинната част на Ямболска област

снимката е илюстративна
Снимка: БНР Бургас

Зачестяват пожарите в равнинната част на Ямболска област. Изоставените къщи и дворни места с висока растителност са основния риск за възникване на огнища в малките населени места.

Сушата, вятърът и човешката небрежност са причина за бързото разпалване на огнищата. В община Тунджа, където обработваемите земи са над 1 млн. декара и тази година сигналите за пожари са вече факт, подчерта кметът Георги Георгиев. 

"Четири пожара, три пожара са на сухи треви, вследствие на температурите очакванията са, че подобни събития също ще зачестяват. "

 Необитаемите къщи и дворове в малките населени места също са изключително рискови, тъй като растителността в тях е висока и суха, посочи зам. кметът на община Стралджа Гроздан Иванов. 

"Няма кой да ги чисти, хората отдавна или са починали или са се махнали от тези къщи и дворове и това е предпоставка при една искра половината село - тези треви се предава от двор, на двор на двор и пожарната не могат да реагират. "

 През тази седмица в региона се очакват температурите да надхвърлят 40 градуса, а областта е в зоната с висока опасност от пожари. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 80 души се включиха в протестното шествие в Бургас срещу зелените сертификати (ГАЛЕРИЯ)

Близо 80 души се включиха тази вечер в 8-ия пореден протест в Бургас срещу изискването за Covid сертификат. Той започна пред сградата на Регионалната здравна инспекция и премина в протестно шествие, което бе охранявано от полицията. Протестиращите поискаха оставката на министъра на здравеопазването с мотива, че хората, които не искат да се..

публикувано на 27.10.21 в 20:00
Снимката е илюстративна

Бургас сред първенците по брой осиновени кучета

Бургас е сред градовете, в които се отчита най-голям процент на осиновени кучета. Това показват данните в отчета за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България.  През миналата година броят на осиновените безстопанствени кучета в България се е увеличил с 22,5% спрямо 2019 г...

публикувано на 27.10.21 в 14:39

Община Бургас получи държавен имот за нова улица в "Сарафово"

Правителството прехвърли на община Бургас собствеността върху имот - частна държавна собственост. Той се намира в кв. ,,Сарафово“.  Имотът е с площ 293 кв. м и е необходим за изграждането на улица.  Целта е да се създаде по-добра инфраструктура на територията на община Бургас, която ще отговори на обществените потребности.

публикувано на 27.10.21 в 14:30

"Булевард Демокрация" на 27-ми октомври

Темите в предаването на "Булевард Демокрация": Как ще се развива площад " Кирил и Методий" -от базари до сцени за оперни спектакли. Това е предложението на община Бургас. Ще ви представим позицията на бургаските общински съветници и граждани. Нарушава ли зеленият сертификат трудовите права на работещите, отговор в интервюто на Петя Янакиева с  Тодор..

публикувано на 27.10.21 в 14:12

КНСБ: Работодателят няма право да задължи служителя да се ваксинира

Работодателят няма право да задължи служителя да се ваксинира, нито да заплаща тестовете за своя сметка. Позицията е на синдиката КНСБ.  Няма нарушение на трудовите права при изискването за зелен сертификат за допускане до работното място. Това коментира пред БНР Бургас Тодор Капитанов, национален секретар на синдиката. В останалия свят тези..

обновено на 27.10.21 в 12:53

Деца, учени и експерти дебатират за бъдещето на Черно море

„Черно море и Бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени, експерти и журналисти. Детската конференция за бъдещето на Черно море е платформа, която включва и обединява различни мнения и идеи за опазване чистотата на морето и крайбрежието,..

обновено на 27.10.21 в 12:45

Сесия в Созопол

Общинския съвет на Созопол промени разходната част на бюджета, актуализира и  тригодишната си прогноза. Като предстоящи дейности: ще търси възможност  за  проекти, свързани  с канализацията и ПОСВ Росен и с ремонта на водопровода в Зидарово, както и за и ремонт на пътя Атия - Росен. . В  актуалните  компенсирани промени  се  увеличавт..

публикувано на 27.10.21 в 12:29