Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против задължителна ваксинация





Лекари и социални работници в Бургас са резервирани към идеята за задължителна ваксинация в сектора. Идеята лансира главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Правата вървят със задължения, казва директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Той допълва, че обществото е общество, когато става въпрос за общественото здраве, да приема мерки, при които всички са равнопоставени, за да можем заедно да се защитим. 

Д-р Цветомир Цветков, който оглавява Регионалната лекарска колегия твърди, че не е антиваксър, но една задължителна ваксинация у нас не би довела до очаквания резултат:  

„Още повече, че много от колегите преболедуваха, други го изкараха дори без да разберат. Ваксинацията трябва да е въпрос на личен избор. Решението трябва е достатъчно информативно, като кампания, за да може човек да вземе правилното решение. Досега хиляди пъти се е случвало внещо да става от доброволно в задължително и то тогава става по-нежелано“

В бургаския дом „Цвета и Анка Върбанови“ са настанени 22-ма възрастни хора. За тях се грижи персонал от 15 души. Половината от тях са ваксинирани, казва директорът Живка Турлакова.

"Тези, които имаха желание се ваксинираха. Но на някои хора им е противопоказно да се ваксинират. Не мога да кажа правилно ли е на този етап. Но досега ваксинацията бе въпрос на личен избор“ 

Как приемат идеята в туристическия бранш, където също се работи с много хора? В хотела, чиито управител е Елена Груева ваксиниран е около 30% от персонала. Тя смята, че липсва достатъчно информация за хората с хронични заболявания, но е убедена, че трябва да се ваксинираме. Приемлив е елементът задължителност:

"Да, ако това ще донесе по-голяма сигурност в развитието на икономиката и в сектор туризъм. Трябва да се ваксинираме, за да можем да съживим икономиката"

Повечето бургазлии не приемат идеята за задължителна ваксинация на определени групи от населението. Сред посочените аргументи са отнемане на правото на личен избор, недоверие във ваксините и медицински противопоказания. Единици са съгласни задължително да се имунизират хора, поставящи в риск свои пациенти. 

„…Силно против съм, не считам, че трябва да ми налагат нещо, което не искам. Те ми отнемат правото на избор

… За определени групи хора трябда стане задължителна, след като те самите не желаят

… За мен това е начин да предпазим близките си, така че аз съм за хората да се ваксинират, но това трябва да е препоръчително, а не задължително

… Как ще ме задължат да си направя една ваксина, никой няма да ми налага какво да правя, не съм съгласна“

Повече по темата в звуковите файлове: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Предлагат да се проучи база в Бургас за обучение на специалисти по орална хирургия

Общинският дентален център в Бургас да се развие като акредитирана база за обучение на специалисти по детска дентална медицина и орална хирургия. Предложението е внесено от общинския съветник от „Продължаваме промяната“ д-р Мартин Кръстев. Целта е първоначално да се направи проучване дали тази идея е възможно да се реализира в Дентален център..

публикувано на 26.03.24 в 08:36

Новият кръвен център ще бъде готов до края на следващата година

До края на следващата година в Бургас трябва да заработи новият кръвен център. В края на последната година Народното събрание гласува 5 млн. лева, с които да се осъществи първият етап от проекта - строежът на сградата. Звеното..

обновено на 22.03.24 в 09:04

Две деца от Бургас са съмнителни за туберкулоза, насочват ги към клиника в София

16 души са новозаразените с туберкулоза в Бургаска област от началото на годината  до сега. Контактни на техни болни близки са и две деца. Те са насочени към допълнителни изследвания в специализирана детска клиника в София.  До края на седмицата в Бургас се провежда безплатен скрининг за риск от заболяването по повод световния ден за борба с..

публикувано на 20.03.24 в 08:25

Самоизолация от 14 дни за заразените с ковид

Ковид се приравнява към всички заразни заболявания и диагностиката му, и контрола му ще бъдат както при тях, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването за БНР Бургас. Спира да е активен и сайтът coronavirus.bg. В тази връзка е публикувана наредба,подпасана от  министър Христо Хинков с дата 7 март, в нея се определят..

публикувано на 15.03.24 в 14:58

30 души се включиха в кръводарителска акция в УМБАЛ Бургас

Около 30 души се включиха в кръводарителска  акция в УМБАЛ Бургас, която беше организирана днес. За втора година тя се провежда по инициатива на млади лекари, а тази година ги подкрепиха служителите на ОДМВР Бургас. Пример на колегите си дадоха  старши комисар Емил Павлов, директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров,..

публикувано на 15.03.24 в 12:28

Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен и Бургас

Дни на отворени врати с безплатни прегледи за туберкулоза от 18 до 22 март, организира МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Те ще се извършват  в специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия.  На всеки желаещ ще се проведе скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на..

публикувано на 14.03.24 в 16:44

56 лекарства за сърдечносъдови заболявания стават безплатни

56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Здравната каса и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всичките лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа, съобщи премиерът акад. Николай Денков преди днешното правителствено заседание. „600 хиляди души приемат..

публикувано на 13.03.24 в 11:18