Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Бургас се оказа безсилна по казуса „Росенец“


Община Бургас се оказа безсилна по казуса с имотите в парк „Росенец“. Това стана ясно по време на първото заседание на временната парламентарна комисия, която проучва фактите и обстоятелствата около случая с резиденция там. Въпреки че беше поканен, кметът на Бургас Димитър Николов не присъства на изслушването. По време на комисията стана ясно, че Община Бургас не е могла да установи дали Ахмед Доган е обитавал сградата в "Росенец", нито дали двуетажна сграда там има разрешение за строеж. Тези обяснения даде зам.-кметът по строителството инж. Чанка Коралска.

„Има мащабно незаконно строителство в парк „Росенец“ – от 18 сгради 14 са незаконни съоръжения, а Община Бургас като, че ли не го е забелязала“, посочи председателят на парламентарната комисия Калоян Янков от "Демократична България". Оказва се и че само един обект има разрешение за ползване и това е трафпоста в района. Зам. - кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска посочи, че институцията прави проверки след подадени сигнали към тях.  „Ние не извършваме проверки, защото не разполагаме с такъв човешки ресурс, който да обикаля всеки ден на територията на Общината и да извършва такива проверки. Ние сме реагирали веднага, щом при нас е получен сигналът“, поясни тя.

Според Янков обаче Общината трябва да следи за всяко незаконно строителство на нейната територия. „Иначе ще започнат да строят на центъра на община Бургас обект от първа категория и г-жа Коралска ще го заобикаля и ще каже „това не е обект от първа категория, нас не ни интересува“. Няма такъв аргумент. Общината има задължение да следи за незаконно строителство на всякакъв вид собственост“, коментира той.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че няма доказано незаконно строителство в парк „Росенец“ и не трябва да се правят внушения чрез провокативни въпроси. Бившият общински съветник и настоящ депутат Димитър Найденов попита за това дали е правена проверка кой обитава имота на нос „Чукаля“. „Обществено достояние е, че г-н Доган обитава сградата на „сарая“, но до ден днешен по обществено достъпната информация, тази сграда няма разрешение за ползване. Понеже сградата е собственост на юридическото лице „Хермес Солар“, глобата е 5000 лв. за ползване без да е въведена сградата в експлоатация без разрешение за ползване, Община Бургас санкционирала ли е ползвателя?“, попита той.

„Вие как смятате, че трябва да се докаже обитаване? Може би трябва да поискам от собственика на имота да ме покани в имота си, да преспя една вечер там. Как си представяте да докажа, че той обитава денонощно този имот и той е годен за обитаване. Това законодателят го е решил, че става по личната преценка на собственика и режимът към нас е уведомителен. Какъвто и документ аз да създам, той ще падне в съда“, отговори Чанка Коралска.  

По време на комисията на няколко пъти тя посочи, че част от въпросите не са в нейната компетенция. Това предизвика спор между нея, Калоян Янков и депутата Атанас Славов.

„Ние сме поканили на изслушване кмета на Община Бургас по всички въпроси, касаещи този обект“, посочи Янков.

„Колегите от Община Бургас са поканени като представители на Общината, всъщност поканен е кметът, следователно всяко оправдание, че нещо не е в нечий ресор е невалидно за комисията. Ако кметът не е благоволил да дойде, което не е разумно според мен, е редно колегите от Общината, които са дошли да са способни да отговорят на всички въпроси, които се задават. Ако нямат конкретната информация, да я предоставят впоследствие, но отговор, че нещо не е в тяхната компетентност  не може да бъде приет от комисията, защото се представлява орган на власт“, допълни Славов.

Очаква се преди следващото заседание на комисията, нейните членове да получат необходимата документация от съответни институции по казуса „Росенец“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39

Емил Пейчев се оттегли от Общинския съвет в Царево

Емил Пейчев внесе заявление в деловодството на Общинския съвет в Царево, с което обяви оттеглянето си като общински съветник. В съобщение в социалните мрежи, той обясни: „Винаги съм заявявал, че трябва да има ограничение до два мандата за всяка избираема от народа длъжност, за да се предостави възможност на нови лица да се включат и..

публикувано на 24.04.24 в 08:52

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и..

публикувано на 24.04.24 в 08:09
Константин Бачийски

Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ. Това обявиха от партията с писмо до медиите.  В него пише: "Решението на ПП-ДБ да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС доказаха, че по този начин не могат да се противопоставят на техния порочен модел. Ние от Средна Европейска Класа, като политическа партия, винаги сме били стриктни..

публикувано на 23.04.24 в 15:29

Тръгва системата за подаване на е-заявления за гласуване в чужбина

Днес от 12 ч. на интернет страницата на Централната избирателна комисия започва да работи системата, през която може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната. Срокът за подаване изтича в 24 часа българско време на 14 май. Сънародниците ни зад граница, подали заявления, ще бъдат вписани в избирателните списъци на секциите, които ще..

публикувано на 23.04.24 в 09:44