Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златно колие откриха при разкопки в Деултум

Златно колие с три висулки откриха археолози, които работят на римските терми. Това е екипът на ръководителя на НАР" Деултум" Красимира Костова .  Накитът е намерен близо до мястото, където миналата година беше открита друга ценна находка- златна обица . Тя  е от втори век и вече може да бъде видяна в експозицията на музея. Красимира Костова заяви:
Работата ни е доста тежка, системна, винаги излизат интересни факти дори и към находки, които не са така атрактивни.С всеки изминал ден ние получаваме повече информация за древността в Дебелт- за хората, които са живяли, за трудностите, с които са се срещали,  за катаклизмите, които са се случвали. Разкопаваме много пожари, те носят много информация за народите, хората, етносите, които са минавали през тази земя.
Очаквайте интервю на Георги Янакиев с Красимира Костова  за находката и разкопките тази неделя в предаването" Гларуси и шамандури".

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стенли идва с "Чужди тела" в Бургас

Станислав Сланев-Стенли представя последния си албум "Чужди тела" в Бургас. За клубното участие в морския град на 16 октомври в "Синатра" легендарният изпълнител е подготвил и любимите парчета от периода с "Тангра", както и от соловата му кариера като "Пътят към храма" и "Обсебен".  За първи път за този албум, появил се след 17 години мълчание,..

обновено на 16.10.21 в 10:15

Камерен концерт с руски произведения ще звучи в Бургаската опера

Камерен концерт "Руска есен" ще звучи от 19 часа в залата на Бургаската опера.  Публиката ще има възможност да се потопи в неповторимата атмосфера на руската култура – чрез музика, стихове и изобразително изкуство, синкретично съчетали своите послания в единно внушение. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова..

обновено на 16.10.21 в 07:47

Музикалните школи с общ концерт Made in Бургас

Бургаските танцови и музикални школи се обединяват за общ концерт "Made in Бургас“ oт 19.00 часа, в Културен Дом НХК. Ше участват Тони Фонтайн, Estreya, Българо-Испански Културен Център, Група за ориенталски танци "Амал" към сдружение "Белиденс Бургас", ръководител и хореограф Таня Шахова, „Танго Дел Мар“, Танцов Клуб "Чайка", Детска академия „Lil'..

обновено на 16.10.21 в 07:46

Награждавани танцови спектакли днес в програмата на "Ерата на водолея"

Награждавани танцови спектакли представя днес програмата на фестивала „Ерата на водолея“ в Бургас. 11-тото издание се подкрепя от Община Бургас и Министерството на културата.  „Кълбо част 3“, който е с приз за музика от Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, ще се играе от 17 часа на сцената на Кукления театър. След..

публикувано на 16.10.21 в 09:15

Две бургаски поетеси с награди от Петербург

Бургаските поетеси Роза Боянова и Наталия Недялкова бяха удостоени с престижни отличия от литературната общност на Санкт Петербург, съобщават от община Бургас. Дипломите първа степен се връчват от името на списанието на писателите на Русия – „Невский альманах“. То е едно от най-авторитетните литературни издания и е основано още от великия руски класик..

публикувано на 15.10.21 в 11:26

Елена Стойчева с представяне на книгите си в Дома на писателя

Елена Стойчева е млад бургаски автор, който тази вечер ще представи двете си книги, като част от Есенните литературни празници. Преди Коледа миналата година излезе   сборникът й с разкази „Шивачът на времето“, а в началото на 2021 г. беше издадена и „Маги в селището на пчелите“.   Елена е завършила гимназията за романски езици „Георги..

публикувано на 15.10.21 в 09:30

12 спектакъла и един филм представя "Ерата на водолея"

Фестивалът за танцов и визуален театър „Ерата на водолея“ започва днес в Бургас. 12 спектакъла и един филм ще бъдат представени в рамките на четири дни.  Програмата на 11-тото издание е представителна за последните две години в културния живот на страната в областта на физическия, визуалния театър и пърформанс, посочи директорът на фестивала..

обновено на 14.10.21 в 10:50