Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Археолози в Ямболско проучват три основни обекта (ОБНОВЕНА)

Снимка: РИМ ЯмболАрхеологическото лято е в разгара си. Силен сезон за поредна година отбелязват археолозите, извършващи проучвания в ямболския регион и по течението на река Тунджа. 
Върху три основни обекта са насочени усилията на археолозите през това лято. Първият обект, в който се спираме в своеобразната ни екскурзия, е  до жп линията София- Бургас, в района на ямболското село Завой. Там втора година, на западния бряг на река Тунджа, се извършват аварийните разкопки свързани с реконструкцията на линията, разяснява директорът на РИМ - Ямбол Стефан Бакърджиев:
"Разкрихме различни аргхеологически структури, от 6-5 в.пр.н.е., както и от ранното средновековие 9-10 век. При поучванията досега сме разкрили няколко жилищни структури от късно желязната епоха. Няколко култови ями, както и едно средоновековно жилище, дори имаме и една монета от времето на император Лъв VI. Имаме няколко гроба най-.вероятно също от средновековието"
Проучванията между железопътните гари Зимница и Завой,  в които вземат участие археолози от  Ямбол, Сливен и Нова Загора, ще продължат до средата на месеца. 
Вторият важен обект се намира до елховското село Сторйно, а на него работи екипът на Даниела Агре. От 2014 година тук се проучва Трако-римски архитектурен комплекс с храм на бог Дионис .
"Целият обект представлява една сграда, която има оградна стена. Площта, която заема е малко над 30 дка. Във вътрешността има двор около 15 дка. Подобен олбект на територията на на България и на Балканския полуостров до този момент не е откриван."
Според проучванията комплексът е изграден в периода 69- 96 година, преди Христа и е представлявал резиденция на висш римски сановник, а паралелите, които се правят водят, до следните изводи.
"В Рим около Рим са открити дворци - градини на императорското семейство и на най-богатите римски фамии. В същия възроден гръцки стил, подобен като площ и обем архитектурни решения има един дворец в Западен Съсекс, изграждан по същото време, както и нашият обект."
Очакванията на екипа на Даниела Агре са след проучването и консервацията на обекта, той да бъде възстановен и да намери  своето  място в туристическата карта на страната.
"Би могло да бъде въэстановена и тази градина, което ще бъде още по-ефектно за посетителите."

След резиденцията край село Стройно отиваме до още една резиденция. Тя се намира в близост до крайграничното боляровско село Воден. Малкото кале, както е известна крепостта, се проучва от 2008 година, разказва Стефан Бакърджиев.

"Малкото кале е изградено вероятно в средата на XI век и неговото изграждане е свързано най-общо с оземляването на новата византийска аристокрация, от новозавоюваните български земи. Функционира до края на XII век, когато е окончателно разрушено при третия кръстоносен поход. Не се възстановява след това, защото тази територия попада в рамките на българската държава и най-вероятно византийският аристократ, който е бил там се е прибрал във Византия. Можем да кажем, че това не е типичната крепост, която си представяме. Тя е с много малка площ, около 1 дка.  Изключително представителна е, с квадратна форма е, със сгради, които са прилепени от запад, юг и изток. Оформя се един вътрешен двор, който е бил вероятно с дървени подпори. Крепостта е била на два етажа. Това не е типичен замък, а укрепена резиденция, която е била много представителна"

За този обект също има идея да бъде възстановен и да се превърне в туристическа атракция.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рибари "уловиха" близо 700 кг отпадъци в морето край Ченгене скеле

657 кг отпадъци е точното количество извадено от водите в залива на Ченгене скеле. В еко акцията са участвали 9 рибари. Те са събирали отпадъците през месец септември, извадили са ги от водата и са ги хвърлили в специално отреден за акцията контейнер. Първите трима събрали най – много боклуци от морето са Енчо Енчев – 143 кг, Стоян..

публикувано на 21.10.21 в 14:06

Екзотичните приключения на семейство Нашеви

„Стъпки към непознатото: от Африка към Южна Америка“ са озаглавили книгата си Антон и Пламена Нашеви. Представянето й е тази вечер от 18 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на Бургас. Книгата разказва за пътешествията и битието на авторите шест месеца в африканско племе и пропътуването на 10 000 км.  в Южна Америка на автостоп...

публикувано на 18.10.21 в 13:25

Йорданка Панева изработва с много любов клипсове за биберони, ключодържатели и гривни

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка..

публикувано на 17.10.21 в 15:30

Георги Тошев: Благодаря на Бургас, че подкрепи Мария Бакалова

Георги Тошев  е журналист, продуцент и телевизионен водещ. Той е търсач на истории на интересни хора, човек които обича и знае как да разказва така че да привлече и задържи вниманието на зрителя и слушателя. Той е човек на пътешествията, които казва, че всъщност най – хубавото в тях е завръщането.  Започна нов сезон на неговата поредица..

публикувано на 17.10.21 в 14:30

Изкуствен интелект за подобряване на ВиК инфраструктурата ще разработва община Бургас

Община Бургас се присъедини като партньор по тригодишен проект „Изкуствен Интелект (ИИ) за Публични Политики“ (#ai4publicpolicy), финансиран по Програма „Хоризонт2020“. Проектните дейности ще се изпълняват от 15 партньори, сред които общини, университети и частни компании от Италия, Нидерландия, Гърция, Португалия, Кипър и други. Целта е да се създаде..

публикувано на 15.10.21 в 11:41

"Цветовете на мъглата" през очите на полския посланик

Под надслов „Цветовете на мъглата“ посланикът на Полша в България Мачей Шимански откри своята фотографска изложба в Бургас. Експозицията, която е подредена на алеята пред Културен център „Морско казино” разкрива красотата на родината му през живописния воал на мъглата. Негово превъзходителство сподели: „В случай на мъгла всички се губим в догадки..

публикувано на 14.10.21 в 11:24

НАП заема водещо място сред дигиталните институции

120 млн. пъти са ползвани електронните услуги на НАП само през миналата 2020 г. Това, както и разработените 150 вида онлайн услуги от страна на приходната администрация, я нареждат на водещо място в страната сред дигиталните институции, показва анализ на Националната агенция за приходите. 3 млн. данъкоплатци са се възползвали от различните е-услуги на..

публикувано на 14.10.21 в 11:23