Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас е в платото по заболяемост от коронавирус, обяви Ангел Кунчев

Според него скептицизмът на обществото е необясним

Д-р Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Забелязва се плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите. 

Важно е дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната, посочи още Ангел Кунчев.  

Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди, припомни доц. Кунчев и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.Няма изненада - знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна, отбеляза Кунчев.

Както и при първите вълни, нямаме проблем със сгради, легла и техника. Основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключовото, заяви той.

„От тази гледна точка е много важно хората да бъдат достатъчно мотивирани, за да можем да преживеем и това напрежение.“

Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши“, коментира главният държавен здравен инспектор в предаването „Неделя 150“. По думите му нито факти, нито цифри, нито наука вършат някаква работа. 

Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания, обясни Ангел Кунчев.

Той призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм. Кунчев посочи още, че всичко се политизира и се създава „нетърпима ситуация“.

Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса, смята доц. Кунчев.

Голяма част от икономическите компенсации, които държавата започва да изплаща, влизат в сила, когато мерките са национални, припомни той.

Според Кунчев изобщо няма спор за това колко е важно децата да са в училище. По думите му няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и „в зависимост от ситуацията ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21

Пилотно в Бургас: Телемедицина в действие /ВИДЕО/

Около 2000 потребители на осем социални услуги в Бургас могат да се консултират със специалисти чрез станция за телемедицина. Това може да става от домовете им чрез таблети и видеовръзка с лекар. Инициативата е на общината и действа пилотно в морския град. „Здравейте, аз съм д-р Стамен Пишев от ДКЦ 1 и днес ще ви консултирам, може да..

обновено на 18.04.24 в 15:25

Предлагат създаване на система с GPS устройства за хора с деменция в Бургас

Предложение за създаване на система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция е внесено за разглеждане в Общинския съвет в Бургас.  Докладната записка е на общинския съветник от Продължаваме Промяната – Демократична България д-р Мартин Кръстев. Предложението е насочено и към хората със заболявания, водещи до проблеми с..

публикувано на 17.04.24 в 12:38