Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гроздоберът започна, очакват добра реколта в Бургаско (обновена)

| обновено на 10.09.21 в 13:51
Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе. Очакванията са за добра реколта и като количество и като качество. 

Кампанията по прибиране на реколтата се измести тази година с една две седмици по – късно към средата на месеца. Причините са в по хладната и дъждовна пролет и сухото лято, това доведе до по – късното узряване на гроздето, коментира Николай Янакиев, производствен директор и технолог във винарска изба край Ахелой:

"В момента това което се бере е мускат. Той на места вече е достигнал 20 % захарност. Тази година може би добивът ще е по - висок от миналогодишния, но дано да достигнем пак същата технологична зрялост, за да можем да направим добри вина. Качеството за сега е добро, няма загниване. Който стопанин си е предприел необходимите мерки и пръскания е съхранил гроздето си."

Изкупните цени са от от 80 ст. до 1 лев за килограм, това обаче не може да покрие разходите на стопаните и те настояват за подпомагане от държавата.

"Гроздето в цяла Европа се субсидира като плод, а у нас той не е признат за такъв и няма субсидия за него. Ако има такава, стопаните до някаква степен ще бъдат компенсирани, дори и в Румъния има такава помощ само при нас няма такава от държавата!", коментира Николай Янакиев.

Необходими са мерки за подпомагане на сектора иначе все повече ще са стопаните, които ще се отказват да отглеждат грозде, а това ще повлияе негативно и на винопроизводството, коментира и Ангел Батаков, който притежава лозя и винарска изба край Сунгурларе:

"Аз подкрепям протестите на лозарите, защото лозата има много ръчен труд, заплащането на хората се увеличава, а цените на гроздето остават ниски и стопаните не могат да покрият разходите си. Ако има печалба тя е съвсем малка!"

И в Сунгурларско вече са започнали с гроздобера. В момента се бере пино ноар, ще продължим със шардоне, мускат отонел, мискета, мерло. Очакванията и тук са за добра реколта, коментира Ангел Батаков.

Очакваме добра реколта, от която да се произведат и добри вина и ракии, коментира Антон Полукчиев, председател на Регионалната лозаро - винарска камара „Южно Черноморие“. Като проблеми в бранша той посочи нелоялните практики, сивият сектор и голямата конкуренция от вносни вина. Той апелира българите да избират местните вина, които са с много добро качество.       
"Потребителите трябва да знаят, че нашият продукт е много качествен и да заложат на българското. Особено този регионален подход, който винаги ни убягва, да заложат и на региона, защото вината които се произвеждат от избите тук са със собствен почерк и не могат да бъдат открити никъде другаде!"    

През следващата седмица се очаква гроздобера да започне навсякъде в Бургаско.

повече може да чуете в звуковите файлове: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БРТК: Не сме съгласни държавата да поставя работодателите в ролята на съдник

Становище по повод въвеждането на зеления сертификат изпрати  Бургаската регионална туристическа камара. В него се казва,  че представителите й не са против ваксинацията, но тя не трябва да е за сметка на ограничения за бизнеса и работещите в сектора. Ваксинацията е доброволен и осъзнат акт, се подчертава в изявлението, то гласи:    Работниците са..

публикувано на 23.10.21 в 10:17

Брандът "Черноморска кухня" организира сезонни кулинарни фестивали в Бургас

Сезонни кулинарни фестивали и семинар за местния бизнес ще организира брандът „Черноморска кухня“, за популяризира проекта за Черноморието като дестинация за гастрономически туризъм. Идеята е подкрепена и от Община Бургас. Създадена е и работна група, която ще действа в тази посока, съобщи Желязко Атанасов, който е вицепрезидент и и..

публикувано на 21.10.21 в 09:28

Нови електрически автобуси ще бъдат предоставени днес на "Бургасбус"

Днес на общинския превозвач „Бургасбус“ ще бъдат предоставени първите електрически автобуси. Те ще изпълняват курсове по линиите на градския транспорт. Това са 18-метрови и 12-метрови рейсове. Те ще бъдат пуснати в експлоатация като част от проект, който изпълнява община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез модернизация на..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Протест на синдикати и работодатели заради цените на тока

Над 600 000 небитови абонати са подложени на ценови шок - не само  промишлените предприятия и малкия бизнес, но и болници, училища,  ВиК дружества, театри, музеи. Протестът на синдикатите и бизнеса е в 12.00 часа пред Министерския съвет, каза Иван Костадинов от регионалната  организация на Подкрепа в Бургас. „Този път се обединиха..

публикувано на 19.10.21 в 09:42

"От фермата до трапезата" в Бродилово

Темата за хуманното  отглеждане на животните е от активно разглежданите в Европейския парламент. Тя е част от  стратегията " От фермата до трапезата". Усилията са за гарантирането на максимално добри уславия за развитието на селскостопанските животни и намаляването на употребата на антибиотици в селското стопанство. Целта е осигуряване на качествена..

публикувано на 18.10.21 в 14:03
ТД на НАП в Бургас, архив

НАП: До 31 октомври се подават декларациите за дължими данъци

Предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2021 г. Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава в сроковете за внасяне на..

публикувано на 18.10.21 в 11:32

По-ниски добиви, но добро качество на манов мед тази година

Добивите на манов мед тази година не са толкова добри. Причината са както метеорологичните условия, така и дъбовата дървеница в Странджа, която унищожава хлорофила на листата на дъба, който е основна паша на пчелите. Въпреки това качеството е много добри. „Средно на кошер добивите са различни. Преди навсякъде като имаше мана, пчелите събираха..

публикувано на 15.10.21 в 14:48