Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздоберът започна, очакват добра реколта в Бургаско (обновена)

| обновено на 10.09.21 в 13:51




Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе. Очакванията са за добра реколта и като количество и като качество. 

Кампанията по прибиране на реколтата се измести тази година с една две седмици по – късно към средата на месеца. Причините са в по хладната и дъждовна пролет и сухото лято, това доведе до по – късното узряване на гроздето, коментира Николай Янакиев, производствен директор и технолог във винарска изба край Ахелой:

"В момента това което се бере е мускат. Той на места вече е достигнал 20 % захарност. Тази година може би добивът ще е по - висок от миналогодишния, но дано да достигнем пак същата технологична зрялост, за да можем да направим добри вина. Качеството за сега е добро, няма загниване. Който стопанин си е предприел необходимите мерки и пръскания е съхранил гроздето си."

Изкупните цени са от от 80 ст. до 1 лев за килограм, това обаче не може да покрие разходите на стопаните и те настояват за подпомагане от държавата.

"Гроздето в цяла Европа се субсидира като плод, а у нас той не е признат за такъв и няма субсидия за него. Ако има такава, стопаните до някаква степен ще бъдат компенсирани, дори и в Румъния има такава помощ само при нас няма такава от държавата!", коментира Николай Янакиев.

Необходими са мерки за подпомагане на сектора иначе все повече ще са стопаните, които ще се отказват да отглеждат грозде, а това ще повлияе негативно и на винопроизводството, коментира и Ангел Батаков, който притежава лозя и винарска изба край Сунгурларе:

"Аз подкрепям протестите на лозарите, защото лозата има много ръчен труд, заплащането на хората се увеличава, а цените на гроздето остават ниски и стопаните не могат да покрият разходите си. Ако има печалба тя е съвсем малка!"

И в Сунгурларско вече са започнали с гроздобера. В момента се бере пино ноар, ще продължим със шардоне, мускат отонел, мискета, мерло. Очакванията и тук са за добра реколта, коментира Ангел Батаков.

Очакваме добра реколта, от която да се произведат и добри вина и ракии, коментира Антон Полукчиев, председател на Регионалната лозаро - винарска камара „Южно Черноморие“. Като проблеми в бранша той посочи нелоялните практики, сивият сектор и голямата конкуренция от вносни вина. Той апелира българите да избират местните вина, които са с много добро качество.       
"Потребителите трябва да знаят, че нашият продукт е много качествен и да заложат на българското. Особено този регионален подход, който винаги ни убягва, да заложат и на региона, защото вината които се произвеждат от избите тук са със собствен почерк и не могат да бъдат открити никъде другаде!"    

През следващата седмица се очаква гроздобера да започне навсякъде в Бургаско.

повече може да чуете в звуковите файлове: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима инвеститори с интерес към Бургас

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията на..

публикувано на 23.04.24 в 10:20

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15