Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Айтос подкрепя протеста за преместването на опасния път

Част от Инициативния комитет за организиране на протеста на 18 септември се срещна с кмета на Община Айтос, за да разговаря за позицията на общината по повод проблемния път и предстоящото събитие. Становището на администрацията е, че проблемът може да бъде решен само, ако пътя бъде изведено извън града.

Републикански път III-208  преминава през гр.Айтос по ул. „Хаджи Димитър“, където на 13 септември се случи поредния трагичен инцидент, отнел три живота.  Според експертите, трасето на пътя, на север от Айтос е с голям надлъжен наклон и създава постоянна възможност за тежки инциденти.

Още през 2014 г., в Общинския план за развитие на Община Айтос 2014-2020 г., в Приоритет 2.1: „Подобряване на транспортната и селищната инфраструктура“, една от петте основни мерки, заложени в Плана, е „Обходен път“ (Провадия-Варна). Реализирането на тази мярка не е в компетенциите на общината, а на държавата, в лицето на МРРБ. Реализирането на "Северен обходен път" на гр. Айтос е приоритет и в новия План за интегрирано развитие на Община Айтос /ПИРО/ 2021г. - 2027г., приет от Общински съвет – Айтос в началото на 2021г.

Пътят е сред основните проблеми на общинските ръководства и гражданите още от 70-те години, когато се случва първата катастрофа там. Обходният път е неизменна тема, по която години наред местната власт настоява, моли, пише и преговаря с компетентните органи. Без резултат до този момент.

През 2020 г. собственици на имоти в прилежащите до републиканския път зони, потърсиха съдействието на общината и написаха писмо с №94-00-741/30.07. 2020 г. до Областно пътно управление – Бургас, с молба да бъдат поставени пътни знаци за ограничаване на скоростта. Мотивите в подписката на гражданите бяха, че високата скорост на тежките МПС-та, създава реална опастност за възникване на тежки катастрофи. До този момент отговор от ОПУ-Бургас няма.

След поредната тежка автокатастрофа, отново с участието на претоварен ТИР, на 11.09.2020г., в Айтос на визита бяха министър-председателят и зам.-министъра на МРРБ. Беше поет ангажимент за започване на предварителни проучвания, за да се реши проблема. Специалисти от АПИ – София и ОПУ – Бургас обследваха пътя, но и до сега Община Айтос не е официално уведомена, какви са констатациите и какво решение е взето.

С друго писмо с изх. № 66-00-153/25.09.2020г., Община Айтос е поискала от ОПУ- Бургас да бъде назначена комисия, която да прецени необходимостта от приемане на допълнителни мерки за подобряване на безопасността на движение по републиканския път. И на това писмо отговор няма.

От години позицията на Община Айтос е, че републиканският път трябва да бъде преместен западно от града. Нито кръгово движение, нито светофари, нито някакви други действия биха могли да предотвратят пътни инциденти с претоварени камиони, които през лятото и есента се движат по този участък. Община Айтос няма компетенциите и не може да извършва дейности по преместването на пътя, тъй като те са изключително задължение на държавните органи - МРРБ и АПИ.

Тъй като всички форми на въздействие върху компетентните органи и институции през годините не доведоха до реални резултати, Община Айтос подкрепя протеста, организиран от Инициативен комитет на 18 септември. И счита, че е време да се чуе гласът на гражданите на Айтос.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова програма за въздуха ще намалява ФПЧ в Бургас

Програмата е изготвена с еврофинансиране и обхваща единствено и само фини прахови частици (ФПЧ) с размер 10 микрона. Той предвижда 128 мерки за намаляването им в Бургас, чиято обща стойност е около 320 милиона. Община Бургас е изпълнявала няколко програми досега в тази посока, отчете Николина Илиева от екипа, разработил проекта. При предишните..

обновено на 29.11.21 в 17:05

Новият пристан на Острова е вече с Акт 15

Новият пристан на Острова е вече с Акт 15. Той бе подписан днес от  областният управител проф. Мария Нейкова. Така се удостоверява приключване на строително-монтажните работи по първия етап от проекта, който касае удължаване на съществуващия пристан с 5 м. в южна посока. Изграждането на каменно-насипна буна, бронирана с тетраподи, както и на част от..

публикувано на 29.11.21 в 16:12

Пристанищата в Бургас възстановиха своята дейност

Пристанищата в Бургас възстановиха своята дейност в 15:10 часа, след като силният вятър утихна и те бяха отворени. 20 сигнала за паднали дървета и клони са подали бургазлии на дежурния телефон в общината до обяд. На тях са реагирали бързо от сектор „Зелена система“ и са отстранени от местата където са рухнали. Близо 7 часа беше спряна..

публикувано на 29.11.21 в 16:05

Силният вятър в Ямбол събори дървета и клони

Силният вятър в Ямбол събори дървета и клони, в общината са получени над десетки сигнали, има нанесени  щети и на леки автомобили. На моменти поривите на вятъра достигнаха до 100 км в час. От сутринта централните улици и алеите в градския парк са осеяни със съборени клони. Подаден е сигнал за счупени стъкла на апартамент в централната..

публикувано на 29.11.21 в 15:46

Подкрепете бургаските младежи в съревнование за доброволци

Подкрепете бургаските младежи в инициативата на Министерството на младежта и спорта: „Доброволец-мисията (Не)възможна“. В навечерието на 5-ти декември – Международен ден на доброволеца, Министерството на младежта и спорта ще отличи най-изявените активни млади хора, обогатели изминалата година с качествени инициативи и позитивни примери. Представители на..

публикувано на 29.11.21 в 15:44
пиратки

"Булевард Демокрация" - на 29 ноември

От години тече дискусия относно използването на пиратки и дръга пиротехника по празниците. Знаете – средностатистическият нашенец не направи ли малка Кербала на Коледа, не са му светли празниците. И докато тук само дискутираме, то в София вече решават кардинално проблема. Столичната община изготвила наредба, че пиратки може да се гърмят само на..

публикувано на 29.11.21 в 14:56

Награждават бургаските писатели в навечерието на Никулден

В навечерието на  Никулден по традиция ще бъдат отличени бургаските писатели, издали книга през 2021 година. Годишният преглед на литературната продукция ще се проведе на 3 декември, петък, в Културен дом НХК. Официалната церемония по връчване на престижните награди „Пегас“, „Христо Фотев“ и „Петко Росен" започва от 18.00 часа в зала „Тончо Русев”...

публикувано на 29.11.21 в 14:45