Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Айтос подкрепя протеста за преместването на опасния път

Част от Инициативния комитет за организиране на протеста на 18 септември се срещна с кмета на Община Айтос, за да разговаря за позицията на общината по повод проблемния път и предстоящото събитие. Становището на администрацията е, че проблемът може да бъде решен само, ако пътя бъде изведено извън града.

Републикански път III-208  преминава през гр.Айтос по ул. „Хаджи Димитър“, където на 13 септември се случи поредния трагичен инцидент, отнел три живота.  Според експертите, трасето на пътя, на север от Айтос е с голям надлъжен наклон и създава постоянна възможност за тежки инциденти.

Още през 2014 г., в Общинския план за развитие на Община Айтос 2014-2020 г., в Приоритет 2.1: „Подобряване на транспортната и селищната инфраструктура“, една от петте основни мерки, заложени в Плана, е „Обходен път“ (Провадия-Варна). Реализирането на тази мярка не е в компетенциите на общината, а на държавата, в лицето на МРРБ. Реализирането на "Северен обходен път" на гр. Айтос е приоритет и в новия План за интегрирано развитие на Община Айтос /ПИРО/ 2021г. - 2027г., приет от Общински съвет – Айтос в началото на 2021г.

Пътят е сред основните проблеми на общинските ръководства и гражданите още от 70-те години, когато се случва първата катастрофа там. Обходният път е неизменна тема, по която години наред местната власт настоява, моли, пише и преговаря с компетентните органи. Без резултат до този момент.

През 2020 г. собственици на имоти в прилежащите до републиканския път зони, потърсиха съдействието на общината и написаха писмо с №94-00-741/30.07. 2020 г. до Областно пътно управление – Бургас, с молба да бъдат поставени пътни знаци за ограничаване на скоростта. Мотивите в подписката на гражданите бяха, че високата скорост на тежките МПС-та, създава реална опастност за възникване на тежки катастрофи. До този момент отговор от ОПУ-Бургас няма.

След поредната тежка автокатастрофа, отново с участието на претоварен ТИР, на 11.09.2020г., в Айтос на визита бяха министър-председателят и зам.-министъра на МРРБ. Беше поет ангажимент за започване на предварителни проучвания, за да се реши проблема. Специалисти от АПИ – София и ОПУ – Бургас обследваха пътя, но и до сега Община Айтос не е официално уведомена, какви са констатациите и какво решение е взето.

С друго писмо с изх. № 66-00-153/25.09.2020г., Община Айтос е поискала от ОПУ- Бургас да бъде назначена комисия, която да прецени необходимостта от приемане на допълнителни мерки за подобряване на безопасността на движение по републиканския път. И на това писмо отговор няма.

От години позицията на Община Айтос е, че републиканският път трябва да бъде преместен западно от града. Нито кръгово движение, нито светофари, нито някакви други действия биха могли да предотвратят пътни инциденти с претоварени камиони, които през лятото и есента се движат по този участък. Община Айтос няма компетенциите и не може да извършва дейности по преместването на пътя, тъй като те са изключително задължение на държавните органи - МРРБ и АПИ.

Тъй като всички форми на въздействие върху компетентните органи и институции през годините не доведоха до реални резултати, Община Айтос подкрепя протеста, организиран от Инициативен комитет на 18 септември. И счита, че е време да се чуе гласът на гражданите на Айтос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41

Немската езикова гимназия „Гьоте“ организира благотворителен концерт

Немската езикова гимназия "Гьоте" кани бургазлии на традиционния си благотворителен концерт под надслов "Обич за всички". Той ще се проведе днес и се организира за 12 - та година, като учениците се ангажират с каузата да помогнат на хората с увреждания.  Призивът е да бъдат събрани средства за Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, за..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 19.04.24 в 09:40