Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Кънчев: България извоюва своята независимост без финансови и човешки щети

Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план
Снимка: Архив

На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново с манифест е обявена независимостта на българската държава. След този исторически значим акт пред България се откриват нови възможности за икономически и културен напредък. Колко е ценен за нас като българи този ден, попитахме Иван Кънчев, оперативен директор и автор в сайта „Българска история“:
"На първо място искам да честитя днешния празник на всички наши слушатели. Ако трябва да определим днешния ден с една дума,  би било трудно, а и не е необходимо.

На 22 септември, лично за мен, кулминират десетилетните усилия на българското общество да се бори за своето обединение. Всички знаем, че войните за национално обединение започват само 4 години след 1908 година с Първата Балканска война.

Този акт, с който веднъж завинаги България извоюва своята независимост, е много значим, защото отваря пътя на българското общество, на българската държава да се бори за своето национално обединение, чрез пътя на войната, защото преди 100 години такива са били реалностите.

Случаят с 22 септември е по-интересен, защото е по-важен, поне за мен лично, от другия празник - 6 септември, като тези събития не трябва по никакъв начин да бъдат противопоставяни.

На практика България извоюва своята независимост без финансови и човешки щети. Има и факти, които не са толкова популярни.  Дори има и историци, които не са наясно какво точно се е случвало тогава.

Наясно сме, че независимостта е предшествана от много дипломатически "совалки", включително и на българския княз тогава Фердинанд. Няма информация, конкретни записки или сведения какво точно са говорили по време на тези разговори.

В днешно време не мога дори да си представя обществото ни обединено, защото, ако спрем 10 случайни минувачи по улицата с въпрос към какво трябва да се стреми България, всеки ще отговори нещо различно", допълни Иван Кънчев.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малоброен протест в Бургас срещу зеления сертификат

Близо 30 души се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Бургас в знак на протест срещу зелените сертификати. Хората излизат за пети пореден път заради новите мерки. Те се заканиха, че ще са на улицата всеки ден до отмяната им. Протестиращите демонстрираха позицията си с плакати с надпис „Ваксината е право на избор, а..

публикувано на 24.10.21 в 14:05

Градската градина на Ямбол осъмна със свастики

С обидни надписи и свастики осъмна Градската градина в Ямбол. За вандалската проява са информирани полицията и прокуратурата. Подробности от кореспондента ни Даниела Костова.  Със син спрей са надраскани колоните на входа на парка, парапетите на градинският мост  и  стълбовете към главните алеи. Вандалската проява предизвика вълна от възмущение...

публикувано на 24.10.21 в 12:18

Дългогодишния кмет на село Твърдица Сотир Йовчев почина

Дългогодишния кмет на село Твърдица Сотир Йовчев почина. Той ни напусна след дълга борба с хронично заболяване. Поклонението пред тленните му останки ще се състои в понеделник, 25-ти октомври, в църквата в Твърдица.  Една от каузите с които се свързва името му е издигането на паметник на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев в центъра на родната..

публикувано на 24.10.21 в 11:49

Слаб улов в мрежите на рибарите в Ченгене скеле

Слаб улов за рибарите от Ченгене скеле тази есен. В мрежите им се лови чернокоп, но в малки количества, по 2 - 3 килограма на ден.   "Сафридът си замина, почнахме да ловим чернокопа, но не е като едно време. Преди години хващахме в пъти повече. Сега не е нормален, хубав чернокопът, все още е малък. Имаше и лефер, хванал го само на..

публикувано на 24.10.21 в 09:30

Крайречната алея в Ямбол светва

Крайречната алея в градския парк на Ямбол ще бъде осветена за пръв път от създаването му през 20-те години на миналия век. При подходящи метеорологични условия дейностите трябва да приключат до средата на ноември. По протежението на крайречната алея се извършват изкопни дейности, трасето се окабелява, предстои да бъдат монтирани и 48 стълба,..

публикувано на 23.10.21 в 22:57

Велотон с кауза на КОЦ-Бургас

Велотон под патронажа на актрисата Гергана Стоянова ще се проведе днес от 11.00 часа в Бургас. Събитието е част от поредицата “Спортувай с мисия с КОЦ- Бургас”.  Блатотворителната инициатива е за съвместно каране на велосипеди на лекуващи, пациенти и техните близки. Събраните средства от серията “Спортувай с мисия с КОЦ- Бургас ”, ще се използват..

публикувано на 23.10.21 в 22:39

50 души протестираха за четвърти ден в Бургас срещу зелените сертификати

В Бургас близо 50 души се събраха в четвъртия ден на протести срещу зелените сертификати за достъп до обществени места на закрито. Те блокираха за половин час движението на колите и градския транспорт като застанаха на пешеходната пътека пред централната автобусна спирка в Бургас.  Протестът отново започна с митинг пред Регионалната здравна инспекция в..

публикувано на 23.10.21 в 15:05