Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ценна находка от световна величина

Керамичен съд с изображение на барс откриха археолозите в Русокастро

"Плакахме, когато го намерихме!" - каза археологът Милен НиколовЦенна находка откриха археолозите при проучването на средновековната крепост Русокастро. Намерен е добре запазен керамичен съд с изображение на барс – снежен леопард, животно, което е било държавен символ на Волжка България.

Изображението е върху голямо блюдо, изпълнено е в техниката сграфито и барсът е изключително детайлно представен, съобщи ръководителят на разкопките и директор на РИМ - Бургас Милен Николов:

„ Художникът е бил наистина невероятен! Фигурата е дълга 16 и висока 14 см. Рисунакът  е съвършен, всяка една гънка по гривата, муцуната, петната по тялото, лапите всичко се вижда. В самия съд не се вижда нищо друго освен това изображение, то просто грабва погледа. Чинията е пракрасно запазена, просто невероятен шанс. Плакахме когато я открихме!“

Находката се датира от от третата четвърт на 14 век. Археолозите не изключват това да е и местно производство, защото глината от която е направен с варовикови примеси, което е характерно за нашите земи.

Без съмнение, новооткритата находка е от световна величина.

Първоначално археолозите, проучващи средновековния град, са приели, че изображението е на т.нар. „леопардов лъв“. Тези образи са характерни за сграфито-съдовете от Византия; подобен е открит и в царската цитадела в Царевец, във Велико Търново. Те представляват изображения на лъвове, но с петна като на леопарди. Все пак, благодарение на мнението на проф. д. изк. Константин Тотев – дългогодишен консултант на археологическия екип и тесен специалист по средновековно приложно изкуство, те са ревизирали становището си в полза на барс.

Барс е изобразен и върху щита на Калояновия пръстен, принадлежал на висш аристократ от семейството на Асеневци, но който вероятно няма нищо общо със самия цар Калоян. Този пръстен е световно известен и поради факта, че върху него е изобразено именно това свещено животно.

Все пак най-близко като аналог е едно изображение на барс върху оловен печат на цар Симеон Велики, от началото на Х в., което забеляза българският нумизмат Васил Мутафов, който е и част от проучвателския екип. Днес печатът се съхранява в частна колекция в САЩ.

Барсът е животно, което е легендарно и е емблема на някои от народите от Централна Азия. Той живее в най-високите планини на Средна Азия – Алтай, Хиндукуш, Хималаите, Иранското плато. Изобразен е и върху герба на съвременната Република Татарстан.

Барсът е бил и държавен символ на великата Волжско-Камска България.

Все пак е възможно барсът като образ да навлиза и от западните държави. Благодарение на кръстоносните походи френските, италианските и британските рицари са възприели това животно като хералдически символ.

Проучванията и в трите посоки – византийска, източна и западна, продължават.

Археолозите, проучващи средновековния град Русокастро, припомнят, че и друга голяма котка – лъвът, е символ на Царство България от времето на цар Иван Шишман. Нещо повече, изправен лъв има върху една емисия монети на този български владетел, а златни висулки с изображение на трите царски лъва са открити и при разкопките на хълма Трапезица в средновековната българска столица.

При проучванията на средновековния град Русокастро е открита и медна пластина с изображение на разярен лъв, който тепърва ще се анализира и ще се представи пред публика. Намерени са и два средновековни шлема, които също се реставрират.

Археологическите проучвания тук продължават, те са финансирани от Община Камено и Министерството на културата. 

повече може да чуете в интервюто в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуствен интелект за подобряване на ВиК инфраструктурата ще разработва община Бургас

Община Бургас се присъедини като партньор по тригодишен проект „Изкуствен Интелект (ИИ) за Публични Политики“ (#ai4publicpolicy), финансиран по Програма „Хоризонт2020“. Проектните дейности ще се изпълняват от 15 партньори, сред които общини, университети и частни компании от Италия, Нидерландия, Гърция, Португалия, Кипър и други. Целта е да се създаде..

публикувано на 15.10.21 в 11:41

"Цветовете на мъглата" през очите на полския посланик

Под надслов „Цветовете на мъглата“ посланикът на Полша в България Мачей Шимански откри своята фотографска изложба в Бургас. Експозицията, която е подредена на алеята пред Културен център „Морско казино” разкрива красотата на родината му през живописния воал на мъглата. Негово превъзходителство сподели: „В случай на мъгла всички се губим в догадки..

публикувано на 14.10.21 в 11:24

НАП заема водещо място сред дигиталните институции

120 млн. пъти са ползвани електронните услуги на НАП само през миналата 2020 г. Това, както и разработените 150 вида онлайн услуги от страна на приходната администрация, я нареждат на водещо място в страната сред дигиталните институции, показва анализ на Националната агенция за приходите. 3 млн. данъкоплатци са се възползвали от различните е-услуги на..

публикувано на 14.10.21 в 11:23
Десислава Тодорова, Диляна Донева и Шерифе Нутфи, БМЧК - Бургас

Диляна и Шерифе, БМЧК - Бургас: "Да си доброволец е лесно! Трябва само това, което правиш да идва от сърцето ти!"

Българският младежки Червен кръст е учреден на 14 октомври 1921 година. Той е доброволна младежка организация, която е неразделна част от Българския Червен кръст и принадлежи към Международното младежко червенокръстко движение. Чрез своите доброволци в цялата страна и посредством своите програми за обучение, дейности и услуги,..

публикувано на 14.10.21 в 09:30

Курс за пещерняци в Бургас

Курс за пещерняци ще се проведе в Бургас, съобщават от Общината. Той се организира от бургаския Спелеоклуб „Бургас – НЕПИАСТ“. Опознавателната среща (лекция) ще е на 28 октомври, от 19 часа, в зала 17 на Младежкия културен център в Бургас.

публикувано на 12.10.21 в 14:52

Обърнатата къща - най-новият атракцион край Бургас

Къща обърната с покрива надолу и входа нагоре е най-новият атракцион край Бургас. Тя се намира на изхода на Черноморец и привлича погледите с нестандартната си визия. Това е първата обърната къща в България, в която и вътре всичко е обърнато, сподели за БНР Бургас собственикът Анна Чанева. Маси, столове, дивани, кухня, всичко виси от тавана. Къщата е..

публикувано на 10.10.21 в 14:18

Петя Николова реди красиви декорации от глицеринови цветя

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка..

обновено на 10.10.21 в 10:40