Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ръст на туристите в община Малко Търново

Повече туристи са посетили  малкотърновска община това лято. Все повече хора търсят къщи под наем или да ги закупят като най- предпочитани са селищата с добра инфраструктура. В същото време, усилията на общината да се осигурят държавни или европейски средства за подобряването й са неуспешни. Причината е, че заради малкият брой жителите на общината, тя не получава одобрение по различни проекти.

Два пъти повече са туристите спрямо 2019, обясни кметът Илиян Янчев:

Затова правим план да хвърлим целия си ресурс само в туризма.Много хора си отвориха очите за красивото, за природата. Много хора взеха къщи, стари, оправят ги, нови строят по селата и в града.Започна едно леко оживяване, което нас лично ни радва.Дори и да са хора, които ще са тук петък, събота и неделя.

Да кажа към кои села има най-голям интерес, е все едно, една майка да каже кое от децата й е най-красиво.Към всички села има интерес.По -голям е към Стоилово, Евренозово,Близнак, навсякъде.Хората наистина тръсят инфраструктура да има, като дойдат да не страдат от някакви битовизми. Всичко друго им харесва- приода, начин на живот, връзката с местните хора, с фолклора, с традициите.

Един от проблемите,който остава нерешен, е заустването на селата:

 Без пречиствателна станция, без канализация, това ли е Природен парк" Странджа"?! Уж сме био, еко, чисто в същото време нямаме пречиствателна станиця, защото нямаме достатъчно брой жители, понеже сме в ПП" Странджа" не ни дават точка за заустване. как ще дойде един човек, ако няма канализация и В и К и инфраструктура?

Големите пари отивам в големите градове, а в малките пак нищо.

Илиян Янчев даде за пример:

Преди няколко месеца, когато подписаха с  МОСВ в Бургас големия договор за 550 млн. лева, знаете ли колко пари имаше предвидени  за малкотърновска община?Нито един! Излиза, че Малко Търново не е в бургаска област, Малко Търново не е в България!

В средата на  септември бяха гласувани 100 млн. лева за общините, за Малко Търново има едва 70 хиляди, за ремонта на ГКПП- то има 50 хиляди лева, тези средства са крайно недостатъчни, поясни кметът. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1,1 милиарда лева са приходите в НАП Бургас

Над 1,1 милиарда лева са приходите, постъпили в Националната агенция по приходите в Бургас, от началото на годината до края на месец ноември. Те са с близо 169 милиона лева  повече спрямо същия период на миналата година. Най-висок – близо 50 на 100, е ръстът на постъпленията при корпоративния данък. Това основно се дължи на промяната в..

публикувано на 08.12.21 в 13:28

Ив.Костадинов от КТ"Подкрепа": Няма да се съгласим да бъде направено съкращение

На преговорите между парламентарно представените групи за съставяне на нов кабинет бяха обсъдени няколко икономически мерки и предложения за реформи.По някои от тях вече има остра реакция от страна на синдикатите. Едната е за съкращаването на близо 30 хиляди души от държавната администрация.  Не сме съгласни да се извърши редуциране на..

публикувано на 07.12.21 в 17:34

Летището в Бургас отчита за тази година 125% ръст на пътниците

125% ръст на пътниците за тази година в сравнение с миналата 2020-а отчитат на бургаското летище. В условията на пандемия сезонът е добър, а и се очаква нов ръст на чуждестранните туристи догодина, основно от пазари като Великобритания, каза директорът на аеропорта Георги Чипилски. „За тази 2021 г. ще имаме 950 000 пътника. Това е ръст с..

публикувано на 07.12.21 в 13:18

Министерството на туризма връчва шестите годишни награди

Министерството на туризма ще връчи на официална церемония шестите годишни награди в туризма. Домакин на церемонията е министърът на туризма Стела Балтова.  Очаква се сред официалните гости да бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на икономиката, на културата, на земеделието, храните и водите и на правосъдието. За събитието са поканени..

публикувано на 07.12.21 в 09:30

Пристанище Бургас и "Фрапорт" подписаха споразумение за сътрудничество (ГАЛЕРИЯ)

Споразумение за сътрудничество в областта на икономическото развитие на Черноморския регион подписаха ръководствата на Пристанище Бургас и " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ . Церемонията се състоя в Магазия 1, където след  подписването на меморандума ръководствата на двете дружества си размениха макети на кораб и самолет...

публикувано на 06.12.21 в 15:31

Празник на осолената риба в Созопол

За първи път в Созопол ще се проведе днес празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината. Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите. "Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на..

публикувано на 05.12.21 в 08:34
Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите

Малко заведения ще работят в новогодишната нощ в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи в местната асоциация едва осем са обявили, че ще работят в празничната нощ.  Стоянов каза..

публикувано на 01.12.21 в 15:32
Подкасти от БНР