Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Болярово с нов горскостопански план

Град Болярово
Снимка: Емил Енчев

Добивът на гъби, билки, трюфели и развитието на екотуризма са възможности, които могат да се използват от местното население за бизнес в горите, посочи главният експерт в Регионална дирекция по горите - Сливен. Тя обърна внимание и за засилването на охраната на горите от незаконни бракониерски сечи и от горски пожари.

Планът, който ще бъде утвърден от директора на РУГ-Сливен, е съгласуван и с Министерството на околната среда и водите и с Басейнова дирекция Източно беломорски район.

Поддържането на горите е изключително важен отрасъл за община Болярово, сподели кметът Христо Христов. Той допълни, че трябва да се засили контролът върху разрешителните за бране на гъби, дрян, билки и трюфели в общинските гори, тъй като от това би могло да влизат приходи в общинския бюджет. За охраната на горите се разчита и на гранична полиция, която има постоянно присъствие в района. Последните сигнали за пожар е подаден точно от гранични полицаи, което е позволило навременното погасяване на пламъците. През следващите години трябва да се увеличи и залесяването, с цел опазването на горите. Това е причината още тази есен да бъдат ограничени количествата дърва, които се предоставят на местните домакинства от общинските гори, обясни кметът Христов.

Досегашната нагласа, че ще се отопляваме на твърда дървесина и че общината ще осигурява неограничено дърва на социална цена, трябва да се промени, каза и заместник-кметът Нина Терзиева. Всички политики за устойчиво развитие ще бъдат стриктно спазвани от общината, заяви тя.

Лесоинженерът на общината Николай Павлов изрази благодарност към РУГ-Сливен за доброто партньорство. Той посочи, че въпреки социалната цена на дървата за огрев, която общината поддържа от години, общинското звено „Гори“ е на печалба.

В новия горскостопански план за първи път е заложено възстановяването на горите по два начина - чрез възобновителна сеч, както и чрез изкуствено залесяване в това число и на голините.

От ръководството на общината изразиха пред представителите на РУГ-Сливен и притесненията си, че разрешенията за проучвания и добив за злато на територията на общината, ще се отрази сериозно и върху общинските гори.

Зорка Минчева обясни, че участва като представител на Министерството на земеделието, горите и храните в разработването на Европейския план за възстановяване. В комисията е обсъждан въпросът как да се реагира за проучвателни дейности на територията на горите. Община Болярово попада в защитените зони на „Натура-2000“. По Конституция, собствеността е неприкосновена. „Трябва да се борим и да не позволяваме да се унищожават горите. Надяваме се, Европейската комисия също да застане твърдо зад нас“, каза още Зорка Минчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Язовир Камчия

Чистят язовир Камчия в Деня на Земята

Община Сунгурларе ще отбележи Международния ден на Земята с акция по почистване на опашката на яз. Камчия, съобщиха оттам. Язовирът снабдява с питейна вода областите Бургас и Варна. Акцията под мотото "Чиста природа - чиста вода" ще започне на 22 април от 14 часа. В нея ще се включат от общинската администрация и възпитаници на Основно училище..

публикувано на 18.04.24 в 10:32

Откриват благотворителна изложба в Бургас

Благотворителната изложба ”Нека детските мечти да полетят“ще бъде открита Бургас. Тя е част на н ационално благотворително турне в подкрепа на талантливи деца от социално слаби семейства. Началото му ще бъде поставено в морския град.  Инициативата се реализира от MimArt на художничката Мария Даскалова от Пловдив. Събитието се подкрепя от дирекция..

публикувано на 18.04.24 в 09:20

Три обществени обсъждания днес в Царево по важни за региона проекти

Три обществени обсъждания ще се проведат днес в читалище „Георги Кондолов“ в Царево по важни за региона проекти. Обществено обсъждане на концепцията за „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране“ е от 13.45 часа. Водещ партньор на общината Царево е Агенция „Пътна инфраструктура“..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Възможни са аномалии във водоподаването в Поморие

Аномалии и спиране на водоподаването са възможни днес в Поморие от 8.00 ч. до 16.00 ч., съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е отстраняване на авария  на главния довеждащ водопровод. 

публикувано на 18.04.24 в 08:08

В Бургас няма сигнали за опасната гъсеница, готови сме да реагираме

Към момента в Бургас няма сигнали за разпространение на опасната гъсеница борова процесионка.  Дезинфекционна станция разполага с необходимите препарати и има готовност да реагира при появата й в морския град.  В много градове у нас вече се борят с вредителя, който предизвиква тежки алергични реакции, съобщава се дори за мъртви кучета..

публикувано на 18.04.24 в 08:05

На 2 май учениците няма да учат и в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че 2 май- четвъртък ще бъде неучебен ден за бургаските ученици. „Днес издадох заповед, заради многото подадени искания от родители и ученици до мен и до самите училища. Получих уверения от директори на училища, че това няма да се отрази негативно на учебния процес“, това пише градоначалникът в фейсбук страницата..

публикувано на 17.04.24 в 20:30