Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади архитекти предлагат

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по - зелен

Идеите бяха представени на среща - презентация "Архитектурен облик на созопол - стар град"

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по – зелен. Това предлагат млади специалисти,  които са част от Клуба към Съюза на българските архитекти. В продължение на седмица те са проучвали тази част на морския град и днес представиха своите идеи за промяна  на градската среда на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец Паисий“.

Младите архитекти препоръчват създаването на пешеходни маршрути, изчистване на визуалната среда в Стария град, развитие на площадните пространства, по – добро експониране на археологията и др.

Арх. Таня Кренчева посочи, че е необходимо разгръщане на потенциала на градската градина:

„Тя е прекрасна и е следва да се урегулира с места за поставяне на преместваемите обекти, така че те да не пречат на гледката към морето, която винаги се търси от посетителите. Необходимо е и създаването на една по устойчива алея за реакриация, която дава и подхода към крепостната стена.“

Обследване на римните/ тесни междусградни пространства / е направила арх. Таня  Митакева. Част от тях са в много добро състояние, други са частично ограничени от собственците на къщи, а трети са напълно затворени.

„Те са истинско богатство, което може да бъде разработено като туристическа забележителност. Те преминават напречно през града, осигуряват прекрасни визуални гледки към морето, обособяват неочаквани пространства. Ние предлагаме да бъдат обособени два туристически маршрута, западен и източен, които да представят на посетителите града точно като се използват тези римни.“  

Направено беше предложение да бъде отворен изгледа от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ през разкопките към морето. Да се помисли за изчистване на визуалното замърсяване на улица“Аполония“. Да се въведат ясни правила за търговска дейност, да се осигури пешеходен достъп и облагородяване на интересни пространства и др.

Кметът Тихомир Янакиев, благодари за направените предложения и добрите идеи за развитието на Стария град. Той посочи, че не трябва да се забравя, че града е жив и неперкъснато се развива.

„Необходимо е хората да бъдат убедени в ползите, които ще последват от тези промени. Трябва да се направи нормативната база, в която да се регулират тези нови изисквания към търговците и собствениците на имоти.  Не трябва да се забравя, че тук има и къщи с различна собственост, има частни, но и държавни, църковни и смесени, което също създава трудности.“

Според Янакиев, ако Старият град стане пешеходен, това ще има много ползи, ще доведе до още по – голямо визуално отваряне на градската среда към морето, ще доведе и повече туристи, които ще идват да се запознаят с древната история на Созопол.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират водата в Сарафово и в блокове в "Славейков"

Квартал Сарафово ще остане без вода днес от 8:30 ч до 16 ч., предупреди ВиК-Бургас. Причината е извършването на строително-монтажни работи. Вода няма да има на 16 април и в жилищни блокове в жилищен комплекс "Славейков", информират също от дружеството.  От 9 до 12 ч тя ще бъде спряна в блоковете с номера 44,  118, 205, на ниските етажи в блок 46 и в..

обновено на 16.04.24 в 07:15

В Ямбол откриха паметна плоча, посветена на спасяването на българските евреи

Паметна плоча, посветена на спасяването на българските евреи, беше открита в Ямбол. Мемориалният знак се намира в непосредствена близост до бившата синагога, днес част от Художествената галерия "Жорж Папазов". В началото на 40-те години на миналия век в Ямбол живеят близо 1200 евреи,  като всички те е трябвало да бъдат депортирани към лагерите на..

публикувано на 15.04.24 в 17:20

Срив на мобилното приложение спря наемането на ел. велосипеди в Бургас

Срив на приложението на мобилния оператор, вероятно заради външна атака, временно спря наемането на велосипеди, съобщават от община Бургас. Активно се водят разговори с специалистите от А1, предоставена е цялата информация, свързана с възникналите след срива проблеми.  Днес ще бъде направена среща със софтуерните разработчици за отстраняване на..

публикувано на 15.04.24 в 16:33

Започна ремонтът на сградата на етнографската сбирка в Болярово

Започнаха ремонтните дейности на автентичната къща в Болярово от периода след Освобождението, в която отново ще се помещава етнографската музейна сбирка, съобщават от общината. Средствата са осигурени по мярка „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура" от Стратегията за водено от общностите..

публикувано на 15.04.24 в 15:47

Мостът над река Равадинска вече е пуснат в експлоатация

Обновения мост над река Равадинска вече е пуснат в експлоатация, съобщават от Община Созопол. Кметът Тихомир Янакиев вече подписа акт 15 на обекта.  Новият мост на Равадиново ще е готов преди Великден  Ремонтът приключи с 25 дни по-рано от предвиденото и вече може да се ползва. Предишната конструкция на моста имаше две тръби, които не..

публикувано на 15.04.24 в 12:04

Пътуването с влак поскъпва средно с 20% от 7 май

Средно с 20% се увеличават цените на билетите за пътуване с влак, съобщават от БДЖ. Промяната влиза в сила от 7 май. Причината е свързана с драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 –та. Индексация е имало преди три години,..

публикувано на 15.04.24 в 11:45

Обществено обсъждане ще се проведе днес в Поморие

Обществено обсъждане ще се проведе днес в Поморие на няколко инфраструктурни проекта, съобщават от Общината. Единият от тях е за изграждане на кръгово кръстовище на улиците „Княз Борис I“ и „Европа“ (до Евангелската църква).  Поморийското кръстовище при ул. „Княз Борис I“ и ул. „Европа“ става кръгово Предвижда се и основен ремонт на улици,..

публикувано на 15.04.24 в 09:44