Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на дървата за огрев се повиши

| обновено на 27.09.21 в 13:23
Снимка: БНР Бургас


Изключително бързо се изчерпва малкото налично количество дърва за огрев в пунктовете в Бургас.

Цената е повишена с 20 лева за тон,  от средата на месеца. През лятото тя е била около 170 лв/т.

С първите по-хладни дни зачестяват и заявките, които се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора, които да режат и товарят дървата в камионите, през втората година на пандемията. Това каза търговецът Велизар Василев.

„Хората поръчват обикновено 1-2 тона, много рядко са 3 тона като поръчка. Дървесината е основно дъб. Цената се вдигна много през последните 10 дни, вече е 190 лв/тон, преди това беше 170 лева. Дървата се транспортират безплатно, до 2-3 часа след като е направена поръчката. Основно караме дървата за огрев в "Меден рудник", централната част на Бургас и в Крайморие. В сравнение с периода преди 3 години, драстично паднаха сега поръчките, тогава един тон вървеше между 130 и 150 лева. През последната година рязко се наблюдава спад на хората които правят заявки. В момента, в който застудя последната седмица, поръчки имаме, но пък няма дървесина. Причината е, че доставките са малко като количество. Идват от Странджа, но носят много малко. Явно предпочитат да я изнасят в Гърция тази дървесина. Ние имаме по пунктовете за дърва и друг проблем – работната ръка. Откакто започна пандемията, няма желаещи да работят“, каза Василев.



Най-скъпо за хоратга е отопляването в студените зимни дни с електрическа печка или в най-добрия случай с климатик. В определени комплекси, където има парно, бургазлии се възползват от тази услуга на "Топлофикация", а тези, които са свикнали да използват дървата за огре,в вече са се снабдили с нужното количество за зимата. 

"Ще бъде трудна зима, защото вкъщи сме двамата пенсионери, аз работя, за да можем да имаме още средства, че сме и двамата с малки пенсии".

"Живея в к-с "Славейков", където има парно. До тази година бяхме много доволни, но тази зима не знам какви ще бъдат сметките".

"Опоплявам се през зимата с дърва, вече си купих два тона, цената е 280-290 лева, а с климатик ми излиза към 700 лева и е студено". 

"При нас в панелните блокове освен ток друго няма какво да ползваме, нямаме алтернатива"

За тези, които са с ниски доходи, както и за пенсионерите ще бъде най-труден зимният период, споделиха още хората. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Царево планира реконструкция на Морската градина и изграждането на нова велоалея

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции се проведе днес в читалище "Георги Кондолов" в Царево. „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране от ниво 2“ е с водещ партньор Агенция “Пътна инфраструктура” и предвижда първи етап от р еконструкция и..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол, съобщиха община Царево и Агенция "Пътна инфраструктура". Той вече е отворен за движение. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие. То е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Поставени са ограничителните системи за пътища, хоризонталната маркировка и..

публикувано на 18.04.24 в 16:00
Птици саблеклюн

Зелена акция поправя Пътеката на саблеклюна в неделя

Българската фондация „Биоразнообразие“ организира акция за освежаване и поддържане на Пътеката на саблеклюна в Бургас в неделя, 21 април от 10 до 13 часа. Оттам канят приятели и доброволци при Укритието за наблюдение на птици, за да се включат в предвидените косене, садене, чистене и ремонтиране по пътеката на пролетната птица от семейство..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

До 13 километра в час с тротинетка в Бургас

По-строги правила за електрическите тротинетки в Бургас предлага група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът този път пада върху намаляването на скоростта и санкциите за неправилно паркирани и захвърлени на пътя тротинетки. Целта е да бъдат въведени ясни правила и изисквания за движението на електрическите превозни..

обновено на 18.04.24 в 14:33

Затварят кръстовището на улиците "Атанас Буров" и "Иван Хаджипетров"

Кръстовището на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“ ще бъде затворено от утре, 19 април, до идната сряда, 24 април, предупреди Община Бургас. Причината е продължаващият ремонт по „Атанас Буров“. За същия период се въвежда временна организация за движение. „Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в участъка, и..

публикувано на 18.04.24 в 13:01

Бургас поиска от АПИ пари за цялостен ремонт на шосето до кв. Сарафово

Община Бургас отправи призив до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да осигури средства за цялостен ремонт на шосето от Бургас до квартал Сарафово. Шосето е част от републиканската пътна мрежа, собственост на държавата и големите ремонти там се осъществяват от АПИ и с тяхно финансиране. Община Бургас прави кръпки на пътя само по спешност и..

публикувано на 18.04.24 в 11:27

Кариерен форум в Бургас среща ученици и студенти с бизнеса

Кариерен форум провеждат днес в Бургас Стопанският факултет на Софийския университет и филиалът му във фоайето на Културен дом НХК в морския град. Основният партньор на събитието е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – училище към СУ. „Кариерен форум 8.0 – с поглед в бъдещето“ предлага на ученици и студенти срещи с..

публикувано на 18.04.24 в 11:17